|  |  | 
| Lhuna | 16.07.2014 10:37:15 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
 
 Posty: 378 #1891270
 Od: 2014-1-7
 
 | Mi by się przydała żona i dodatkowy mąż. Ale jak widzę kolejnego Pana który nie wstydzi się i potrafi zajmować "babskimi" rzeczami, myślę, że mąż wystarczy.
 Gratuluję i podziwiam, całemu Waszemu stadłu.
 
 A co do tematu to ja ostatnio nacieram sery solą i jakoś tak wolimy.
 
 
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:30:00 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| LadyM. | 16.07.2014 12:12:57 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1891387
 Od: 2013-3-22
 
 | Mi się na sucho jakieś takie "sztywne" z wierzchu robią. Sól kamienna | 
|  |  | 
| Lhuna | 16.07.2014 13:17:47 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
 
 Posty: 378 #1891495
 Od: 2014-1-7
 
 | Sól kamienna i ręcznik kuchenny,on się robi wilgotny. 
 Podziały niestety wynikają z charakteru pracy,
 kto w domu a kto poza , kiedy się wraca itd.
  | 
|  |  | 
| LadyM. | 16.07.2014 14:15:09 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1891577
 Od: 2013-3-22
 
 | A nie trzeba potem obierać sera z papiera? | 
|  |  | 
| Lhuna | 17.07.2014 22:12:51 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
 
 Posty: 378 #1893177
 Od: 2014-1-7
 
 
 Ilość edycji wpisu: 2
 | Hm, ser prosto z foremki nacieram solą, do miseczki daję pokrywkę "górą do góry", czyli tworzę nią jakby podest na obciekanie ewentualnej serwatki, na to serek, i okrywam 1/4 ręcznika. Ręcznik kupił Pan więc jest taki porządny, gładki, jak porządna chusteczka higieniczna, nie zostawia paprochów, dokładnie sprasowany.
 Serek jest malutki na fi 80.Homeopatyczne ilości na całą rodzinę. No i nigdy nie leżał dłużej niż 4 dni, aż został "odkryty".
 Inna sprawa że ja w lodówce nie mam nic co pachnie intensywnie i ten ser by "przeszedł", nie mam nic wędzonego, same warzywa i czasem mleko.
 | 
|  |  | 
| romaszka | 18.07.2014 00:14:49 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wola Uhruska
 
 Posty: 99 #1893283
 Od: 2013-4-25
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | Och, naoglądałam się filmików na YouTube z robieniem halloumi ... i taką mam ochotę zrobić, taki prawdziwy (no dobrze, niby prawdziwy :-)! Ale jestem jak ten szewc bez butów, cały czas brakuję mleka na eksperymenty bo teraz dochód mamy, praktycznie, tylko ze sprzedaży serów ... ale muszę jakoś ukręcić ze 6 litrów i zrobić ten halloumi. 
 Nubirek ależ cuda wyrabiasz! Dla mnie facet pieczący-gotujący to jak oglądanie filmu sajensfikszyn, nigdy takiego w bardziej bliskich kontaktach nie posiadałam :-)) ... ale na swojego M. też nie narzekam, co prawda, nie gotuje - nie piecze ale kozy doi a i ciągnik potrafi złożyć :-)
 _________________
 Pozdrawiam. Ałła.
 | 
|  |  | 
| LadyM. | 18.07.2014 07:06:07 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1893361
 Od: 2013-3-22
 
 | Może bym Ci syna na przeszkolenie podesłała, bo już mnie wqrzać zaczyna. | 
|  |  | 
| Kusy | 23.07.2014 17:22:30 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: podkarpackie
 
 Posty: 223 #1898385
 Od: 2013-3-22
 
 | Którą podpuszkę używacie mikrobiologiczną czy cielęcą? Czy jest różnica w smaku sera, konsystencji przy zastosowaniu jednej albo drugiej? Na all widzę, że większe wzięcie ma mikrobiologiczna. Z czego to wynika? | 
|  |  | 
| LadyM. | 23.07.2014 17:31:06 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1898397
 Od: 2013-3-22
 
 | wegetarianizm.. Ale chyba mikrobiologiczna jest mocniejsza. Ma dłuższy okres przydatności. No i jest tańsza.
 Ja, tak jak i większość chyba, uzywam mikrobiologicznej, ze zdrowodomowo.pl (kupuje przez allegro, nie przez stronę). Miałam od innego sprzedawcy i była jakaś słabsza.
 | 
|  |  | 
| Bucia | 25.07.2014 10:16:59 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 231 #1900039
 Od: 2014-3-10
 
 | Jaką solankę robicie żeby ser nie był mocno słony i ile czasu trzymacie ser w niej? Ostatnio trzymałam ser w solance 12 godzin i okazało się że im głębiej tym ser mniej słony a właściwie po odkrojeniu paru plasterków był nie słony Może solenie na sucho jest skuteczniejsze? Ne jest wtedy jeszcze bardziej słony?Ile warstw soli i co jaki czas trzeba dawać na ser? | 
|  |  | 
| LadyM. | 25.07.2014 10:31:22 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1900054
 Od: 2013-3-22
 
 | Ja robię solankę "na oko" (ma być słona jak diabli) i trzymam ok 12h. No tak jest, że w środku mniej słony. Więc kroję na cząstki, nie na plasterki. Ostatnio solę na sucho, bo wkurza mnie nadmiar garnków w lodówce. TTeż na oko. Rozcieram sól kamienną (nie to białe, gorzkie gie), potem składam jeden na drugi i zawijam tą niebieską chustą.
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:30:00 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| Bucia | 25.07.2014 11:10:11 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 231 #1900098
 Od: 2014-3-10
 
 | i ile czasu takie posolone leżą? potem solisz jeszcze raz? A jak to wygląda gdybym nie chciała sera kroić(do odstąpienia dla klienta daję cały)? | 
|  |  | 
| Kusy | 25.07.2014 13:00:36 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: podkarpackie
 
 Posty: 223 #1900222
 Od: 2013-3-22
 
 | Wczoraj zrobiłam swój pierwszy serek podpuszczkowy. Pyszotka  Nawet mężuś pochwalił i na śniadanie poszedł prawie cały. Jakie ziółka polecicie do serka i w jaki sposób je dodawać? Obtaczać w mieszance soli i ziół po odcedzeniu serwatki? Zastanawiam sie też w co pakować. Chciałabym dać w rodzinie i zastanawiam  się w czym, papier? Na koniec zainwestowałam w foremki do sera i chętnie wybrałabym się na jakieś warsztaty serowarskie, może wiecie gdzie znaleźć info na ten temat. Szukam w necie od kilku dni ale wszystko daleko albo się już odbyło. Chyba złapałam podpuszczkowego wirusa   | 
|  |  | 
| Lhuna | 25.07.2014 13:38:50 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
 
 Posty: 378 #1900251
 Od: 2014-1-7
 
 | Kusy, poczytaj ten wątek od początku, to będziesz mieć wspaniały metlik w głowie i tysiąc sposobów do wypróbowania.Powodzenia i miłego eksperymentowania  Przypomniało mi się, że jak rok temu kupowałam serek od znajomej, to ona dawała mi go prosto po odcieknięciu, bez solenia, był okrągły jakby go odsączała na gazie, "wisząco", pewnie też delikatnie formowała. Dawała w takim cieniutkim pojemniczku jak surówki w sklepach pakują.
 W każdym razie na pewno nie był słony.I proszę, ile dylematów odpada.
 
 | 
|  |  | 
| LadyM. | 25.07.2014 16:41:55 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1900388
 Od: 2013-3-22
 
 | No to rób małe serki dla klientów, takie krążki po 15 dag. Ja solę raz i tak lezy. Jak długo? Az rozwinę chustę i panowie zobaczą, że to ser. Od 10h do 3 dni. Odlewam tylko to co z niego wycieka i przepłukuję talerzyk.(Oraz chustę, jak mu się uda istnieć dłużej)
 | 
|  |  | 
| annorl1 | 25.07.2014 21:43:17 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 434 #1900616
 Od: 2014-1-18
 
 | a takie pytanko, jako że nam serek podpuszczkowy najlepiej smakuje taki z oleju z mocną nutą ziołową: jak długo taki serek może leżeć w oleju w lodówce? mam jeden który leży już 2 tygodnie, może z małym haczykiem i widzę, że co dzień, przybywa mu dziur. smak poza tym, że czuć coraz mocniej czosnek i chili się nie zmienia. serek nam nadal smakuje, a nawet coraz bardziej nam smakuje i nic nam po nim nie jest. tylko tak się zastanawiam, czy te dziury to efekt siedzenia sera w oleju, czy może psucia? | 
|  |  | 
| LadyM. | 25.07.2014 23:46:22 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1900729
 Od: 2013-3-22
 
 | U mnie tez tak leży, może ten haczyk większy nieco. Jeszcze się nikt nie struł, więc pewnie toksyczny nie jest. | 
|  |  | 
| Lhuna | 28.07.2014 15:49:19 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
 
 Posty: 378 #1902835
 Od: 2014-1-7
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | Może komuś się przyda , polecam trochę lektury, a propos dziurek w serze, takie mam ostatnio zainteresowania  Zwłaszcza zdanie  dzidka na temat s. korycińskiego.
 Pytanie, czy można w domowych warunkach odróżnić drożdżaki od e-coli?
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 Acha no właśnie : wg agrovisu sie potwierdza, że podpuszczka mikrobiologiczna powoduje gorzknienie sera dojrzewającego.
 Dlatego o to kiedyś pytałam,( co prawda jak się okazuje w praktyce, dojrzewanie sera mi nie grozi)
 takie wegetariańskie fanaberie.
 | 
|  |  | 
| Bucia | 29.07.2014 01:16:29 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 231 #1903382
 Od: 2014-3-10
 
 | A czy ktos z doswiadczeniem serowarskim tez ma takie zdanie ze podluszczka mikrobiologiczna powoduje gorzknienie sera dojzewajacego? | 
|  |  | 
| jurand | 06.08.2014 15:18:58 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 75 #1910439
 Od: 2014-3-31
 
 | Czy ktoś z was robi sery z porostem pleśniowym ? konkretnie ser o nazwie chabichou.Mam z nim trochę problem I potrzebuję trochę info, więcej niż jest do wyszukania w google. | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:30:00 | 
|  
 
  | 
			
			
		 |