NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 18 / 32>>>    strony: 1234567891011121314151617[18]1920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
LadyM.
28.06.2014 22:50:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1876479
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
nubirek, jesteś bez serca. My nie mamy owiec!
  
Electra18.04.2024 20:17:49
poziom 5

oczka
  
LadyM.
29.06.2014 21:48:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1877087
Od: 2013-3-22
No to jak robiłeś. Skoro kozi, to se zrobumy.
Czytała, że procedura taka: 33stopnie mleko, podpuszczka, pociąć skrzep, odcedzić, wyprasować.
Potem to wyprasowane do serwatki i w serwatce zagotować. Odcedzić, wyprasować przekładając miętą.

Popraw.
I powiedz ile tego wychodzi z ilu litrów.
  
LadyM.
29.06.2014 22:19:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1877119
Od: 2013-3-22
Pierwszy ser, jaki robiłam, był wedle przepisu takiego, że jak się skrzep pokroi, to ponownie podgrzać w serwatce. Wyszło tego sera maleńko i był twardy jak cholera.
  
jola1979
30.06.2014 09:35:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1877308
Od: 2013-3-21
Widocznie za mocno był podgrzany albo za dużo podpuszczki dodane i za mocno podgrzany.
Jak dodasz podpuszczki 2-3 krople na 1l mleka i po pokrojeniu skrzepu odczekasz z 1godz,wtedy odlewasz część serwatki,uzupełniasz to wodą(może być kranówka).Podgrzewasz do tego czasu,żeby "palec nie parzył",wtedy na chustę.
Zobaczysz,będzie miękki.
  
LadyM.
30.06.2014 10:19:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1877347
Od: 2013-3-22
Robię bez tego drugiego podgrzewania. Kroję skrzep, troche pomieszam, czekam, az się serwatka wyraźnie oddzieli. Wtedy odcedzam do foremek i odciskam.
  
Bucia
30.06.2014 14:48:57
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1877544
Od: 2014-3-10
Czy do mleka kozieka potrzebuję podpuszczkę specjalnie do koziego? polećcie sprawdzoną
  
LadyM.
30.06.2014 14:58:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1877551
Od: 2013-3-22
Większość używa podpuszczki enzymatycznej w płynie kupowanej na allegro.
Ja kupuje u sprzedawcy zdrowodomowo.pl. 60ml z przesyłka wychodzi ok 21 zł. Do tego dodaje zwykle 2 chusty serowarskie, takie małe, ale wystarczają, przy mniejszych ilościach mleka. Oraz przepisy wydrukowane na kartce, z których i tak nie korzystam.
  
krystian
30.06.2014 15:25:35
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1877568
Od: 2013-4-8
wygląda smakowicie jęzor gratuluje
  
artambrozja
30.06.2014 15:30:01
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1877570
Od: 2013-3-25
Nubirku serek halloumi pychota )))
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Lhuna
30.06.2014 20:16:36
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1877738
Od: 2014-1-7
Halloumi, jak marzenie wesoły

Przy okazji Wam powiem że całkowicie bezmyślnie robiłam ser, a obok na kuchence rósł zaczyn na chleb..właściwie, robiłam obydwie rzeczy równocześnie. Efektem jest (był) ser z malutkimi dziurkami, który zachwycił dzieci ("Mamusiu, JUŻ umiesz też z dziurkami..", haha), smak delikatnie kwaskowaty.
Spokojnie, to porcja z 2 l mleka która zniknęła w kilka godzin od zrobienia ( solę na sucho, dla mnie jest szybciej i wygodniej). Wiem, że nie można go przechowywać, wszystko wiem wesoły

Jeszcze jedno, czy tylko jedna osoba na forum używa podpuszczki mikrobiologicznej? Czy możecie jakąś konkretną polecić?
  
LadyM.
30.06.2014 23:20:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1877857
Od: 2013-3-22
Ja chyba źle nazwałam te podpuszczkę, której uzywam. Ale nie, bo ten sprzedawca (zdrowodomowo.pl) określa te podpuszczkę raz jako enzymatyczną, raz jako mikrobiologiczną, w każdym razie roślinną, otrzymywaną z jakiś tam grzybków..
To jest ta podpuszczka:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Electra18.04.2024 20:17:49
poziom 5

oczka
  
Bucia
01.07.2014 23:47:17
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1878776
Od: 2014-3-10
Dzięki LadyM A jak długo ona jest czynna po otwarciu?
Czy skrzep przekłada się do foremek wyłożonych jakąś chustą?W trakcie odsączania pod obciążeniem należy ten ser przewracać?
  
Bucia
02.07.2014 00:10:08
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1878793
Od: 2014-3-10
Czy chusta serowarska PET ta plastikowa nadaje się do wszystkich serów np i twarogu i rokotty i sera?
  
LadyM.
02.07.2014 00:18:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1878795
Od: 2013-3-22
Wiesz, ona zawsze ma tam jakiś podany termin przydatności, na ogół wystarczająco długi, by ją zuzyć przd tym terminem. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Ja ostatnia buteleczkę kupiłam jakoś na poczatku maja. Mam w tej chwili jeszcze połowę (tj.ok 30ml) i myślę, że w dwa miesiące zuzyję, może krócej.
Poprzednią przechowywałam w lodówce (resztkę z ub. sezonu) przez zimę i na pocz. maja jeszcze zrobiłam na niej ser.
Foremki (maja duże dziurki) wykładam kawałkami takiej siatki, jaką się przyczepia na rzepach do okien przeciwko muchom. Po upraniu staje sie miękka i wyściela foremkę dokładnie. Chusta serowarska jest za sztywna i robiły mi się zagniecenia w serku.
Myślę, że przewracanie w czasie obciążania nie jest konieczne. Ja przewracam, bo moje foremki są lekko stożkowate, wkładam jedna w drugą i robi mi sie taki "kancik" Więc przewracam, żeby ten kancik zniwelować.

Są chyba jakies normy obciążania tego sera, których nie znam. Ja na trzy, ustawione jedna w drugiej foremku kłade odwrócony 2-litrowy kamieniak bocheński.
  
Bucia
02.07.2014 09:46:38
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1878923
Od: 2014-3-10
LadyM ale co myślisz o tych chustach serowarskich które ma w sprzedaży zdowodomowo?one są wielokrotnego użytku i nie wiem z czego z gumy czy plastiku Nie wiem czy dziurki które mają nie sa za duże i czy mi cały twaróg przez nie wyleci nie mówiąc o rokottcie A co do rokotty jaką chustę potrzebuję?koniecznie bawełnianą?
  
LadyM.
02.07.2014 09:55:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1878930
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Ja mam właśnie te chusty. One sa z jakiegoś tworzywa, twaróg na nich odcieka super. Tylko na nich robię twaróg. Nie przechodzi przez dziurki (o ile oczywiście nie gnieciesz tego zbyt mocno -ja nie gniotę, odcieka sobie sam).
Ponadto łatwo je utrzymaś w czystości -"przepieram" je potem w płynie do naczyń , wyciskam (nie wykręcam, bo się rozciągają), strzepuję i tak chwilę schną.
Do podpuszczkowego, jak już pisałam, ich nie używam, bo są za sztywne.

Rikotty nigdy nie robiłam (OK -raz próbowałam, ale nie wyszło) Z tego co piszą inni, ziarno jest b. drobne, więc może jednak płótno. Tylko płócienną szmatkę trzeba potem wygotować (po zwykłym upraniu)

Zastrzegam, że nie jestem mistrzem serowarstwa. W tym zakresie Jola, Monika, czy Nubirek, mają o wiele większe doświadczenie. Ja mogę być conajwyżej mistrzem krowiego twarogu.
Opisuję tylko moje doświadczenia, co mi się w praktyce sprawdziło. I na pewno nie byłą to tetra, która zbrzydziła mnie już 30 lat temu.
  
Bucia
02.07.2014 09:58:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1878932
Od: 2014-3-10


Ilość edycji Admina: 1
Dzięki Zamówiłam te sztuczne a jakieś płótno znajdę
  
Kusy
02.07.2014 22:46:35
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1879434
Od: 2013-3-22
Czy chlorek wapnia który dodają na All do podpuszczek też dodajecie czy to zbędny dodatek?
  
LadyM.
02.07.2014 23:10:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1879480
Od: 2013-3-22
Podobno zwiększa wydajność sera. Dostaje zawsze jako gratis, ale nie uzywam. Jak ma być zdrowo, to po co ta chemia.
  
jauma
03.07.2014 10:09:39
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 84 #1879677
Od: 2013-4-10
Chlorek wapnia dodaje się do mleka po pasteryzacji nigdy razem z podpuszczką (doprawianie), wyniku pasteryzacji następuje wybicie w cząsteczkach wapń co powoduje słabe działanie podpuszczki bądź w ogóle nie zadziała. Lecz wszystko zależy od tego na czym pracujemy jeżeli pasteryzujemy i mleko ścina się na ładny krystaliczny skrzep nie rozwala się podczas krojenia i osuszanie to zbędna sprawa z chlorkiem, a jeżeli skrzep jest słaby i rozpyla się to rozsądnie jest doprawić aniołek
  
Electra18.04.2024 20:17:49
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 18 / 32>>>    strony: 1234567891011121314151617[18]1920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny