NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 8 / 32>>>    strony: 1234567[8]91011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
monia8366
10.07.2013 18:07:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1531756
Od: 2013-3-21
weszynosko wybacz mam nadzieje że cię nie urażę ale ten ser jest zepsuty. Sa w nim drożdże widać po rodzaju dziurek plus nie zanurzył się w solance. Ser na odciekanie musi być w temperaturze do 14 stopni w pomieszczeniu ja daję teraz w trakcie upałów do lodówki w prasie. Inaczej dochodzi do rozwoju drożdżaków. Radziłabym nie jeść.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra20.04.2024 06:08:32
poziom 5

oczka
  
weszynoska
10.07.2013 19:03:02
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1531821
Od: 2013-3-24
Poważnie????? nie miał smaku zepsutego....nie miał...już go zjedliśmy pan zielony

i żyjemy

a to klops....czyli trzeba uważać na temperaturę...

mój dom jest drewniany, jest w nim w nocy fajnie chłodno, no ale 14 stopni nie mam ani w zimie ani w lecie pan zielony
  
jakubpiotr
10.07.2013 20:06:17
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1531878
Od: 2013-4-5
a toaleta w domu jestpytajnikpan zielonyzeby nie trzeba było za daleko 'latać'oczko drewniany dom!! pięknie! gratulujępan zielony
  
Esti
10.07.2013 20:48:04
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1531939
Od: 2013-3-22
Monika, ja w książce o serowarstwie wyczytałam, że podczas ociekania ser powinien być w temperaturze 20 stopni, dopiero potem 10-12 stopni. I ja tak robię. Co prawda te "potem" nie mam 10-12 bo ser jest w lodówce.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
artambrozja
10.07.2013 21:34:10
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1532003
Od: 2013-3-25
robiłam ser dwa dni temu, ociekał w kuchni przy tym upale czyli jakieś 28 C i wyszedł bardzo dobry wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
10.07.2013 22:04:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1532078
Od: 2013-3-21
Esti oczywiście gorącego skrzepu do lodówki nie wkładamy ale jak już jest w prasie po jakieś godzinie wkładam do lodówki przy takich upałach. Ja tylko doradzam nie osadzam smaku sera.Przecież robiąc ser chcemy wiedzieć co jemy.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
11.07.2013 09:42:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1532559
Od: 2013-3-21
Zgadzam się.Ja trzymam ser do odciekania w temp pokojowej,ale tylko na 2-3godz.Potem wkładam na dolną półkę do lodówki.Jak trzymałam dłużej w temp pokojowej w takich upałach,to zrobił się jak gąbka(podobnie jak ten na fotkach u weszynoski).No i był kwaśny.Po nasoleniu nie czuć tego kwasu,ale mimo to rewolka żołądkowa może nastąpić.
Ser nie powinien być w wyglądzie i w dotyku gąbczasty,bo to już nie to.
No,ale wiadomo,człowiek uczy się na błędach.Szkoda,że moje kury nie potrafią mówić,bo wtedy powiedziałyby Wam ile takich,niedorobionych serów się najadływesoły
  
weszynoska
11.07.2013 10:07:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1532596
Od: 2013-3-24
Ale on wcale nie był gąbczasty ani kwaśny. Dość mocno go odcisnęłam, nawet chyba mocniej jak na oscypek. W smaku był neutralny, a po wyjęciu z solanki leciutko słony i wilgotno-pyszny. Był na tyle twardy, że można było kroic nożem cieniutkie plasterki. Niczym nie smierdział itp...

no cóż...dziś próbuję inaczej pan zielony
  
jola1979
11.07.2013 14:46:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1532953
Od: 2013-3-21
Wiesz,nie miałam zamiaru krytykować Cię,czy coś w tym stylu.Nie uważam się za wielkiego znawcę,czy super "wyrabiacza serów".Robię je 5lat,więc wierz mi,długo trwało zanim uzyskałam pożądany efekt.No i uczę się cały czas.No,ale ja z reguły uczę się "metodą prób i błędów",więc może dlatego moje kury tyle "niby serów"jedząwesoły
Chodzi o to,żeby nie trzeba było popełniać tych samych błędów co inna osoba,która te błędy popełniała(czyli np ja).
Mam nadzieję,że nie poczułaś się urażona.Nie było to moim zamiarem.Po prostu lepiej czasem "dostać"sprawdzony przepis niż samemu się męczyć.Lato-niestety nie jest dobrą porą na testowanie.Jest więcej mleka,ale niestety temp nie sprzyja robieniu serów.Chyba,że lodówka,piwnica czy dojrzewalnia-to wtedy tak.Jednak w temp pokojowej,przy upałach,w czasie "burzowym" -niestety w tych porach bardzo łatwo stracić to nad czym człowiek ciężko pracuje.Tak,że to taka mała podpowiedź od kogoś,kto "karmi kury kozimi niby serami"wesoły
  
jakubpiotr
11.07.2013 16:08:19
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1533057
Od: 2013-4-5
u mnie nie powiem, serami też przynajmniej raz w tygodniu się objedzązakręcony ale serwatka zrobiła jakieś jajeczne bum,dodajemy do paszy - ześrutowane pszenżyto,kukurydza, otręby pszenne, trochę witamin i serwatka.
  
weszynoska
11.07.2013 18:32:28
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1533208
Od: 2013-3-24
A co bym się miała urażać oczko do odważnych świat należy..dziś odcisnęłam niewiele...tak tylko troszkę , żeby się ułozył w formie..i do solanki poszedł.

Będę próbować wesoły
  
Electra20.04.2024 06:08:32
poziom 5

oczka
  
LadyM.
11.07.2013 18:58:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1533255
Od: 2013-3-22
Czyli co? Nie ma być tych dziurek? Ja na użytek własny, tudzież domowych menów robię tak, że ogrzewam do tem ok 38 st. Dodaję podpuszkę, mieszam chwilę, czekam żą zrobi się skrzep, rozdrabniam go, jak opadnie pod serwatkę -wyjmuję na chustę, dzielę do pojemników na chusty też, odciskam trochę ręcznie, potem zostawiam pod obciążeniem na trochę. Jak odciśnięty wkładam do solanki. Wszystko to odbywa się w temp. otoczenia. Wychodzi mi z 4-5 l. ok 80 dag podzielone na trzy krążki. Znika w okamgnieniu. Nawet jeżeli wytrzyma 3 dni, to nie kwaśnieje.
  
monia8366
12.07.2013 21:27:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1534981
Od: 2013-3-21
to zależy jakie dziurki i jak wygląd ogólnie ser wewnątrz i na zewnątrz. Jakiej jest twardości w dotyku. Ser który ma właśnie takie dziurki jest zarażony drożdżakami.Nie może być gąbczasty. Nie może wydalać resztek solanki z wewnątrz sera po prasowaniu jak się naciśnie.Nie może się unosić w solance na wierzchu oraz ser jest nie do spożycia gdy po wyciągnięciu z solanki jest śliski i maziowaty.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
12.07.2013 21:53:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1535017
Od: 2013-3-22
Czyli- ma leżeć bykiem obojętnym na dnie? Czy może pływać w zanurzeniu? Mój dzisiejszy moczyłam w lodówce. Nie miał dziurek prawie wcale. Ten sprzed 3 dni miał dziurki ale nie takie po całości, tylko trochę na środku i takie owalne. Ten owal poziomo ułożony w stosunku do przekroju.
Gdzieś w TV był jakiś program o kozach i kozich serach. Nie oglądałam, bo nie używam, ale mi szwagierka relacjonowała. Pani, lktóra tam występowała, mówiła ponoć, że od wielkości ziarna po rozdrobnieniu zależą dziurki. Co wy na to?
  
monia8366
12.07.2013 22:19:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1535073
Od: 2013-3-21
Tak jeśli ser jest dobrej konsystencji, druga sprawa od podgrzania i rodzaju prasy oraz ilości zastosowanej podpuszczki. Tylko co innego dziurki owalne a co innego typowe dla drożdżaków.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Krzysztof
13.07.2013 07:25:05
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 393 #1535416
Od: 2013-3-20
A czy te drożdżaki są trujące.
  
monia8366
13.07.2013 09:29:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1535505
Od: 2013-3-21
zależy jaki drożdżak, jest ich mnóstwo. Sami jesteśmy ich nosicielami, ale są takie które są groźne i neutralne.
NP. ten

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


lub

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
31.07.2013 07:55:00
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1556353
Od: 2013-3-24
Czy to możliwe?? Czy znów coś nie tak popełniłam oczko

wczoraj zrobiłam serek w nowej formie od serowara...użyłam niecałe 4 litry mleczka koziego, uwarzyłam serek, odprasowałam w formie pod ciężarem litrowego słoika z miodem ( około 4 godziny - serwatka przestała wyciekać) i dałam do solanki na noc, dzis z raniutka wyciągnęłam , osuszyłam na desce i teraz zważyłam...

serek waży równo 60 deko zdziwiony ( talerzyk na zdjęciu jest deserowy- taki większy niż na ciastko)



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Uploaded with

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



  
LadyM.
31.07.2013 08:10:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1556360
Od: 2013-3-22
A propos zestawienia zdjęciowego węszynoski: wyczytałam gdzieś w necie, że nie powinno się jeść pomidorów z serem, bo coś tam z jednego na drugie źle wpływa i jest niezdrowo.
Ale ja uwielbiam kromkę swojego chlebka z serem (kozim zwłaszcza) i pomidorem. Czy koniecznie wszystko co dobre musi być albo niezdrowe, albo tuczące?
  
artambrozja
31.07.2013 08:53:49
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1556411
Od: 2013-3-25
o pomidorach i serze nie słyszałam, ale o pomidorach łączonych z ogórkami to słyszałam, ze wytwarzają razem jakieś enzymy przez które obciążają żołądek.
weszynosko - serek wygląda baardzo apetycznie wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra20.04.2024 06:08:32
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 8 / 32>>>    strony: 1234567[8]91011121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny