NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 15 / 32>>>    strony: 1234567891011121314[15]1617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
artambrozja
26.05.2014 21:08:15
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1849669
Od: 2013-3-25
Iwona ma racje ser zamrożony jest inny i nie powala na kolana. Ja wszystko mrożę w curverach i wszystko dobrze smakuje, ale nie twaróg.
A co do oleju to ja polecam lniany, bo oliwa faktycznie się nie nadaje i w dodatku ścina się w lodówce po kilku dniach.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra20.04.2024 14:12:08
poziom 5

oczka
  
jola1979
26.05.2014 22:45:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1849763
Od: 2013-3-21
    Nubirek pisze:

    A ja mam pytanie, czy ktoś z was mrozi sery podpuszczkowe, lub wędzone? Dzisiaj się dowiedziałem o takich praktykach u osób które sprzedają oscypki, gołki i małe redykołki. Gotowe serki wędzone są mrożone a potem rozmrażane , - podobno nie znać różnicy. Wiem że twaróg to się mrozi i że mleko często w niektórych krajach też jest mrożone a potem jak się więcej naskłada to jest rozmrażane i robiony jest ser.


Ja mroziłam kiedyś serki i niewędzone i wędzone podpuszczkowe.
W sumie w smaku ok,ale w konsystencji takie jakby bardziej się kruszyły.Normalnie kroiło się w plastry,te świeże,po rozmrożeniu trochę się "sypały"więc "plasterki"nieciekawe były.Jeśli mają być dla siebie,to w drodze wyjątku mogą być.Jednak "na sprzedaż"-odradzam.Jak "mądry",to wyczuje,że to mrożony serek.
  
LadyM.
26.05.2014 23:25:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1849791
Od: 2013-3-22
No, tak. Jak są dwie osoby w domu, to na ogół duzych garnków nie ma. Ale zaręczam Ci, że są sytuacje, że nawet przy dwóch osobach duzy garnek się przyda (jak byś np chciała sobie uwędzić szynkę i potem ja ugotowac)
Ja mam jeden taki emaliowany na 7 litrów i w nim robię zawsze ser. Mam tez takie "błyszczące" wielkie rondle, ale jakos w garnku mi wygodniej niż w rondlu.
  
Lhuna
29.05.2014 09:19:50
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1851903
Od: 2014-1-7
Od miesiąca jako posiadaczka kóz, bawię się robieniem serków, w minimalnych ilościach.
Chciałam powiedzieć, że wczoraj wyjęłam odciekający ser z lodówki, i smutny , pierwszy raz był zepsuty !
Jak gąbka, pełem ślicznych równych dziureczek smutny

W zasadzie to piszę to bo wreszcie nie będę oglądała podejrzliwie każdego serka,
dobrze już wiem jak wygląda zepsuty, nie będę miała wątpliwości. Ser zeżarły pieski.



Przyczyna? Podejrzewam że na szybko rano zamieniłam słoiki, ten z dojenia musiałam bezmyślnie użyć do lodówki,
mniejsza z tym.

Swoją drogą niestety nie mogę znaleźć, kiedyś widziałam fantastyczny kurs serowarski, pokazywali jak wygląda zsiadłe mleko zarażone bakteriami coli. Może kojarzycie? Poszukam w każdym razie. wesoły
  
jola1979
29.05.2014 09:55:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1851942
Od: 2013-3-21
Może być tak,że skrzep był za długo w serwatce(za długo czekałaś ze zrobieniem serka) lub za słabo był odciśnięty.Dostały się bakterie i serek wyszedł gąbczasty.Zdarza się nawet,gdy już któryś raz z kolei robisz sery.
No,ale nie poddawaj się.Poczytaj wcześniejsze moje wpisy,ile to moje kury "niedorobionych serów się najadły"wesoły
  
artambrozja
29.05.2014 11:12:09
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1852008
Od: 2013-3-25
ups Lhuna coś nie wyszło.
Ja sery robie od niedawna, nic takiego mi sie nie zdarzyło. Ser zawsze robię w glinianym garnuchu. Do serów mam oddzielne sita, a wszystko przed robieniem wyparzam. Ja mam fioła na punkcie higieny, więc wszystko musi być na tip top.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Lhuna
29.05.2014 12:12:23
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1852063
Od: 2014-1-7


Ilość edycji wpisu: 1
bardzo szczęśliwy ja też (niestety) mam fioła dlatego podejrzewam zamianę słoików,
wręcz jestem jej pewna, pierwszy raz tak się stało..
Swoją drogą jak robisz podpuszczkowy ser w glinianym garnku?

wesoły serio piszę o tym bo teraz już mam pewność jak wygląda "zepsuty" ser, zakażony,
i odpada mi nerwowe oglądanie każdej innej dziury w innym serze, jednym słowem :
doświadczenie wesoły i "nie ma tego złego.."
  
annorl1
29.05.2014 12:44:05
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1852077
Od: 2014-1-18
a ja dzisiaj w końcu włożyłam półtora krążka serka do oleju z suszonymi pomidorami wesoły pomidorków jeszcze trochę mi zostało suszonych swoich, takie w oliwie miałam, więc serek do tego myk i zobaczymy co z tego wyjdzie wesoły
a takie pytanko, czy ten olej potem jest do wylania, czy można wykorzystać jeszcze? ja Wy robicie?
  
artambrozja
29.05.2014 13:01:46
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1852097
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 3
    Lhuna pisze:

    bardzo szczęśliwy ja też (niestety) mam fioła dlatego podejrzewam zamianę słoików,
    wręcz jestem jej pewna, pierwszy raz tak się stało..
    Swoją drogą jak robisz podpuszczkowy ser w glinianym garnku?

    wesoły serio piszę o tym bo teraz już mam pewność jak wygląda "zepsuty" ser, zakażony,
    i odpada mi nerwowe oglądanie każdej innej dziury w innym serze, jednym słowem :
    doświadczenie wesoły i "nie ma tego złego.."


Przejęzyczyłam sie wesoły mleko trzymam zawsze w glinianym garze ( mam dwa ). Potem do podgrzania zlewam do gara emaliowanego ( gar uzywany tylko do mleka - 4 litrowy).
'Mam nawet oddzielną gąbkę do mycia tych mlecznych garów żeby nie łapały innych zapachów z jedzenia. Sery sprzedaję - mam więcej chętnych niż jestem w stanie przygotować, więc higieny pilnuje w 200 % żeby nie było wstydu.


A tu moje wczorajsze serki wędzone - sama wędziłam wesoły bladziutkie, bo takie było życzenie klientki

Obrazek
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Lhuna
29.05.2014 21:27:45
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1852525
Od: 2014-1-7
no, ładniutkie wesoły

Mam taką książkę z wydawnictwa Gaj, "Wytwarzamy ekologiczny ser w domu", znacie?
  
krystian
29.05.2014 23:01:53
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1852610
Od: 2013-4-8
artambrozja gratuluje jęzor
wyglądają i na pewno smakują wyśmienicie jęzor
  
Electra20.04.2024 14:12:08
poziom 5

oczka
  
artambrozja
30.05.2014 14:19:41
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1853084
Od: 2013-3-25
Krystian dzięki wesoły
a ja mam pytanie do koziarzy: czy serek podpuszczkowy musi leżeć w solance? wiem ze sól pasteryzuje, ale jesli serek zjem w ciągu 2 dni to musi być w solance? mam ochotę na taki serek do miodu, ale nie twarożek tylko podpuszczkowy i stąd moje pytaniewesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
30.05.2014 15:36:48
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1853128
Od: 2013-3-25
dzięki Nubirku wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
wchelminiak
30.05.2014 18:45:32
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1853370
Od: 2013-3-21
Pytanie w sprawie ricotty:
Czy najpierw zagotowuję (No prawie), dodaje octu, a potem te 24h?
Bo czegoś nie załapałam...

_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
artambrozja
30.05.2014 18:59:58
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1853395
Od: 2013-3-25
to chyba wszystko pokręciłaś wesoły
ja robię tak, mam serwatkę , dodaje do niej mleko ( o połowe mniej niż mam serwatki ), czekam jak się ukwasi ( trwa to 2 - 3 godziny) i na gaz. podgrzewam powoli aż do zawrzenia, odstawiam do wystygnięcia i zlewam na sito.
Ten przepis podawała tu Monika i jak dla mnie jest rewelacyjny, bez octu i cytryny.
Ser jest pyszny i znika w zastraszającym tempie wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
wchelminiak
30.05.2014 19:23:23
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1853420
Od: 2013-3-21
Dzięki kobieto droga!
Już kumam, zabieram się do dzieła!
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
annorl1
30.05.2014 21:22:33
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1853505
Od: 2014-1-18
właśnie zjadam pyszny serek, który jest w oleju z suszonymi pomidorami i czosnkiem świeżym. co jeszcze mozna do takiego oleju w którym będzie się kąpał nasz serek dodać? jakich ziół używacie? myślałam o tymianku który uwielbiam, ale co jeszcze?
i takie pytanko jeszcze, jakie zioła dodajecie do serka jak go robicie?
  
jola1979
30.05.2014 21:33:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1853508
Od: 2013-3-21
Ja przeważnie używam czosnku niedźwiedziego.No,ale to zależy jakie zioła lubisz.
Może to być czarnuszka,kminek,koperek,bazylia,oregano co tylko chcesz.......Zależy od gustu i smaku
  
LadyM.
02.06.2014 09:10:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1854974
Od: 2013-3-22
Ten olej używam wielokrotnie, tzn dokładam tam serka. A jak się zdarzy, że wyjdzie do spodu, to można do jakiejś sałatki użyć, do marynowania mięsa (ja schab doi pieczenia "nacieram" na 24h mieszanką mjusztardy, oleju, sosu sojowego, pieprzu i soli)
Kozieradka ponoć jest fantastyczna do środka, ale to wiem ze słyszenia.
Ja używam bazylię, czosnek, suszone pomidory drobniutko pokrojone. Zioła jakie kto lubi, byle nie przesadzić, bo jednak serem to ma smakować.
  
artambrozja
02.06.2014 10:09:12
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1855037
Od: 2013-3-25
a jak przechowujecie taki zwykły ser podpuszczkowy? to że w lodówce to wiadomo, ale jak ? w foli aluminiowej, woreczku, bez niczego ? Pytam z ciekawości bo ja w lodówce przechowuje w małych plastikowych curverach. A właśnie wczoraj przeczytałam porady na pewnym blogu, ze ser przechowuje się w foli aluminiowej zdziwiony myślę ze tak przechowywany zepsuje się.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra20.04.2024 14:12:08
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 15 / 32>>>    strony: 1234567891011121314[15]1617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny