NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 10 / 32>>>    strony: 123456789[10]11121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
monia8366
17.09.2013 22:03:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1602413
Od: 2013-3-21
ale sery świeże po odmrożeniu są bardziej kruche.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra19.04.2024 08:04:59
poziom 5

oczka
  
weszynoska
18.09.2013 08:14:14
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1602514
Od: 2013-3-24
Zrobiłam metodą odwróconego pojemniczka wg. LadyM



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Uploaded with

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Uploaded with

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



poeeezja smaku mi wyszła z ziołami prowansalskimi

Pokroiłam skrzep na duże kawały i nie naciskałam za bardzo, co chyba widać bo serek jest taki no nie do konca gładziutko odprasowany.
Ale jest mocno zwarty kroi się cieniutko i no pycha pan zielony
  
jola1979
18.09.2013 08:18:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1602517
Od: 2013-3-21
Smacznie wyglądawesoły
  
weszynoska
15.11.2013 08:36:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1657816
Od: 2013-3-24
Mam pytanie, czy mrozicie sery odciśnięte i tyle...czy moczone w solance i potem do zamrażalnika?? Mleko mi się już kończy a chciałabym zaszaleć oczko w grudniu
  
monia8366
15.11.2013 09:23:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1657825
Od: 2013-3-21
nie mrożę wcale ale spokojnie możesz ser natrzeć lekko solą i zamrozić.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
weszynoska
15.11.2013 09:46:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1657847
Od: 2013-3-24


Ilość edycji wpisu: 1
Dzięki, moja kózka jeszcze daje tak około 1,2 litra mleka dziennie, doję już 1 x ale pijemy więc na serki mało zostaje. Dziś zrobiłam z bazylią suszonymi pomidorami i czosnkiem..i chciałam zachować na inną okazję

Acha...a jak już rozmroże to jak??? Jesli ser natarty solą to do solanki już nie dawać???
  
LIDIA
27.11.2013 06:55:49
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Korzenna

Posty: 47 #1669914
Od: 2013-11-19
wczoraj zrobiła swój pierwszy ser podpuszczkowy. Narazie z 2l mleka. Wyszedł pycha. Pozdrowienia z okolic Nowego Sącza
  
artambrozja
27.11.2013 08:20:31
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1669967
Od: 2013-3-25
Lidia to my chyba sąsiadki zza miedzy ja mieszkam w Grybowie, a Ty ?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LIDIA
04.12.2013 12:11:10
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Korzenna

Posty: 47 #1676274
Od: 2013-11-19
    artambrozja pisze:

    Lidia to my chyba sąsiadki zza miedzy ja mieszkam w Grybowie, a Ty ?

Tak sąsiadki wesoły Widziałam, że z Grybowa jesteś, ale głupio tak od razu nawijać jak jestem tu nowa.
  
artambrozja
04.12.2013 12:39:27
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1676309
Od: 2013-3-25
ha, no proszę to rzut beretem wesoły
już doczytałam, ze masz też inne zwierzętawesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LIDIA
04.12.2013 12:53:55
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Korzenna

Posty: 47 #1676314
Od: 2013-11-19
    artambrozja pisze:

    ha, no proszę to rzut beretem wesoły
    już doczytałam, ze masz też inne zwierzętawesoły

TAk mam różne zwierzęta wesoły .Ogólnie to bardzo żałuję, że nie mam pola i budynków gospodarczych i troszkę zazdroszczę osobom, które mogą sobie pozwolić na hodowlę. W lecie będziemy rozbudowywać tzw."stajenkę" więc napewno będzie więcej "gawędy" (zwierząt). Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia. Lubie wszystko co domowe. Robię masę przetworów na zimę, zaczełam produkcję serka, ale narazie są to znikome ilości i mąż zjada je w mgnieniu oka.
  
Electra19.04.2024 08:04:59
poziom 5

oczka
  
tanakakt
12.03.2014 23:57:17
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 204 #1776757
Od: 2013-4-19
Korzystacie z chust serowarskich przy robieniu sera podpuszczkowego?
  
monia8366
13.03.2014 00:02:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1776760
Od: 2013-3-21
ja korzystałam ( jeśli chodzi ci o te niebieskie ze sztucznego tworzywa) niby ok ale jakoś mi nie leżą. Szybko się niszczą, wyciągają. No ale ja przerabiam dość sporo tego sera i myślę że kilka serków w tygodniu to trochę pociągnie. Ja uparłam się na pieluszki i swoją prasę i chyba mnie nie pociągną te chusty nigdy więcej. Jak już kupujesz to lepiej formę sobie kup, ser ma fajny kształt i jest to trwałe.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
13.03.2014 00:49:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1776781
Od: 2013-3-22
A ja do serów podpuszczkowych używałąm takiej siatki jak do okien się zakłada. Jest miększa, lepiej układa się w foremce (bez siatki ser mi dziurkami wychodzi z foremki), bardzo łatwo sie pierze i szybko schnie. No i jest trwała, nie wyciąga się jak chusta. Chusty natomiast do twarogu sa niezastąpione.
  
jola1979
13.03.2014 09:39:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1777023
Od: 2013-3-21
Ja używam chusty od dłuższego czasu.Nie narzekam.Niszczą się szybko,ale zamawiając nową podpuszczkę chustę dostaję gratis i dodatkowo zamawiam kilka.
W sezonie przerabiam na sery około 200l mleka tygodniowo lub więcej,więc trochę tych chust zużywam.
Tak jak pisze Iwona,przy odciekaniu twarogu te chusty są rewelacyjne.
Używałam tetrówek,zdarzy się,że jeszcze używam,ale rzadko(wtedy,gdy zabraknie mi chust).Tetrówki jednak nie pasują mi,wolę chusty.
  
LadyM.
13.03.2014 10:50:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1777101
Od: 2013-3-22
Ja się do tetry zraziłam bardzo szybko, jak jeszcez mieliśmy krowy. Prałam to, gotowałam, suszyłam na słońcu i zawsze było nie takie. W końcu wywaliłam, Do cedzenia mleka kupiłam cedzidło -wtedy były takie metalowe, z podwójna siatką ułozona na krzyż. A twaróg odcedzałam przez firankę nylonową taką jak tiul. Wystarczyło uprać płynem do naczyń i żadnych smrodów nie było.
  
monia8366
13.03.2014 10:58:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1777110
Od: 2013-3-21
ja pieluchy tetrowe nie używam do twarogu bo właśnie zmieniają kolor i jakoś tak mi to nie pasuje do twarogu używam chusty. Za to do podpuszczkowych bardzo mi pasuje ale raz w miesiącu zmieniam na nową a ta do mycia wymion czy okien zostawiam bardzo szczęśliwy
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
LadyM.
13.03.2014 12:48:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1777204
Od: 2013-3-22
Do wymion to ja wiaderko, rąsia i ręcznik z metra...
  
jola1979
13.03.2014 18:51:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1777476
Od: 2013-3-21
Ja tetrówek mama zapas,bo pokupiłam kilkadziesiąt szt,gdy córka miała się urodzić.
No,ale że córcia po tetrówce dostała uczulenie-czyt.wysypkę,wtedy tylko Pampersy oryginalne zakładałam.Skóra jak brzoskwinia,żadnej krostki.Tak,że nowiutkie tetrówki szkoda wyrzucić,więc jak zabraknie mi chust,wtedy używam tetry.
  
nowa
18.03.2014 10:44:03
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #1782311
Od: 2013-8-23
jaka to solanka jak ją zrobić proszę
  
Electra19.04.2024 08:04:59
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 10 / 32>>>    strony: 123456789[10]11121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny