NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 9 / 32>>>    strony: 12345678[9]1011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
jola1979
31.07.2013 09:03:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1556420
Od: 2013-3-21
Weszynoska możliwe.To ile sera wyjdzie z 4l mleka zależy od tego jak wysoki % tłuszczu posiada to mleko.
Dodatkowo "na wadze"przybiera ser,który moczony jest w solance,bo nasiąknie nią.
Tak,że wszystko ok.
Serek bardzo ładnie i apetycznie wyglądawesoły
  
Electra18.04.2024 11:47:43
poziom 5

oczka
  
weszynoska
31.07.2013 10:35:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1556493
Od: 2013-3-24
Dzięki...zawstydzony kurcze..wciągnęło mnie serowarstwo ogromnie ( w wersji mini na razie)

  
krystian
31.07.2013 10:56:51
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 804 #1556502
Od: 2013-4-8
Serek wygląda apetycznie jęzor gratuluje jęzor
  
jola1979
31.07.2013 20:56:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1557085
Od: 2013-3-21
To chyba nic złego,że serowarstwo Cie wciągnęło???wesoływesoływesoły
  
LadyM.
31.07.2013 22:28:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1557178
Od: 2013-3-22
A ja dzisiaj , właśnie przed chwilą, "zmarnowałam" 8 sztuk serków (ja robię takie małe krążki 15-20dag). Zrobił mi sie serowy zator. W lodówce 8 szt, a następne mleko czeka na ogrzanie. 3 szt zalałam porto, a reszte pokroiłam w cząstki,zalałam oliwą dodając do tego pokrojone cieniutko suszone pomidory i bazylię. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tylko musze na wierzchu odbezpieczony granat położyć.
  
jola1979
19.08.2013 08:13:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1573918
Od: 2013-3-21
Ja do wykonania serów nie używam kamiennej-ze względu właśnie na "brudną biel".W sumie w ogóle nie używam takiej soli.
Używam zwykłej soli kuchennej-jodowanej.
  
artambrozja
19.08.2013 10:27:50
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1574039
Od: 2013-3-25
ja też używam zwykłej soli kuchennej, albo morskiej.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
19.08.2013 14:21:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1574279
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Tylko kamienna ew. morska. Biały syf do solenia schodów jak się oblodzą. Jak robię solankę, to ewentualnie coś tam na dnie zostanie. Jak bardzo przeszkadza, można zlać z wierzchu, bo to na spodzie siedzi.

Mam pewne uprzedzenia co do soli kamiennej O'sole. Wydaje mi się za biała i chemicznie stuningowana. Ale ostatnio kupiłam kłodawską wprost z Kłodawy, w Inter Marche zresztą, były tam do koloru, do wyboru. Jeszcze lepsza wydawała mi się z Inowrocławia, ale ją trudno trafić. Tam widać, że nic napchane nie jest, w sensie przeciwzbrylaczy, które sa trucizną.
  
tanakakt
13.09.2013 10:20:03
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 204 #1598762
Od: 2013-4-19
Witam wszystkich. Bardzo proszę o rady i pomysły na temat odciskania sera, robię ser z podpuszczki który robi furorę, odciskam go w plastykowych własnoręcznie wykonanych foremkach dociskając słoikiem, wychodzi mokry (raz udało mi się że był dobrze odciśnięty). I teraz doradźcie czy to, że jest mokry to wina źle wykonanego procesu "produkcji" czy odciskania właśnie? Chciała bym odciskać też sery w tych foremkach do oscypków, jak to zrobić? Odcisnąć je najpierw w rękach a potem do foremki? szukałam w sieci pras do sera znalazłam jedną http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prasa_do_wyciskania_sera_---_drewniana_---_do_form_o_srednicy_do_16_cm&przedm=16429286&gru ale problem polega na tym że jednorazowo mogę zrobić tylko jeden ser. Proszę doradźcie coś.
  
monia8366
13.09.2013 11:25:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1598783
Od: 2013-3-21
wejdź na stronę 1 w tym temacie tam jest moja prasa własnoręcznie zrobiona. Jeśli w foremkach to połóż na kratce by serwatka spływała np. do zlewu a nie leżał w nim. PO leżakowaniu w solance ser musi odcieknąć na kratce w lodówce i wtedy wysycha trochę.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jakubpiotr
15.09.2013 21:31:39
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1600741
Od: 2013-4-5
co znaczy mokry?? ja w ogóle nie dociskam. do foremki. odcieknie. z foremki (za namową Monipan zielony) obracam, 2-3 godziny w lodówce i suchy ląduje w solance. nowy klient nieprzekonany do kozich serów ze względu na zapach, dał się namówić na skosztowanie mojego i o dziwo smakowało i nie śmierdziało, dziś po małych przepychankach z Kubą, który nie je, nie pije tylko przez ogrodzenie podrywa dziewczyny miałem okazję spotkać się z tym klientem.. i pytam: czujesz mój zapach? - czuję. tym pachniały Ci sery? - tympan zielony
  
Electra18.04.2024 11:47:43
poziom 5

oczka
  
LadyM.
17.09.2013 00:50:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1601724
Od: 2013-3-22
No, to ja tez tak miałam. Moja córcia złapała serek i mówi: wreszcie pachnie jak kozi. Tego mi w tym serze brakowało. A kozie sery jadała we Francji.

A teraz o odciskaniu będzie:Formuję serki w takich pojemniczkach z upcyklingu:

Obrazek

Do środka siatka, serek, następny pojemniczek, siatka, serek. Siatkę z góry zawijam i następny pojemniczek. Tak jeden w drugi. Potem odwracam "do góry nogami"

Obrazek

Stawiam na tacy i z góry czymś dociskam niezbyt mocno. Tym razem była deska i 0,8 kg kaszy

Obrazek

Po wyjęciu serki ważą tak ponad 15dag i wyglądają tak

Obrazek

A potem się kąpią

Obrazek

A potem muszę chować, żeby dla mnie tez starczyło.

  
artambrozja
17.09.2013 09:09:50
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1601787
Od: 2013-3-25
iwona też robię serek w takich pudełkach z recyklingu wesoły
wyglada bardzo apetycznie - mniam wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
weszynoska
17.09.2013 09:09:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1601789
Od: 2013-3-24
Fantastyczny opis wesoły dzięki za pomysły. Ja jeszcze tyle mleczka nie mam , żeby aż na raz tyle serków robic, ale zapamiętam cool
  
LadyM.
17.09.2013 12:36:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1601910
Od: 2013-3-22
Tu były zrobione 4 szt, więc 6 kubełków wykorzystałam, te 2 dodatkowe do dogniatania. Zuzyłam ok 7l mleka - nie wiem nadal ile mieści sie w tym dyzurnym garnku.

Jak miałam mleka mało, to mroziłam od razu po dojeniu - zostawiałam tyle co dokawy, reszta w zamrażalnik. I jak było na tyle, to rozmrażałam i do gara.

Teraz robię tak mniej więcej z 3 udojów. Ale widzę, że dzień się skraca i mleko sie skraca.
  
Ediss
17.09.2013 15:38:58
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1602026
Od: 2013-7-29
LadyM.- witaj!, Rozumiem, że mleko mroziłaś? Ile, z Twojej praktyki, mleko w zamrażarce można trzymać?
_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
artambrozja
17.09.2013 16:15:47
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1602069
Od: 2013-3-25
Madzia ja dostałam kilka dni temu od znajomej koziary podpuszczkowy, który wcześniej był zamrożony - smakował świetnie, wiec chyba można mrozić.
Poza tym Monika kiedyś pisała, ze mrozi sery.
dzięki za maila :*
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
17.09.2013 17:09:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1602106
Od: 2013-3-22
Twaróg mroziłam od dawna. Czasem po rozmrożeniu bywał taki "sypki". Ale kozi nie jest.
Sera podpuszczkowego nie mroziłam, bo każda ilość moi panowie pochłoną.

Jeżeli w innym wątku było napisane, że zamrożoną siarę można trzymać rok, to myślę, że mleko trochę tez.
Ja długo nie trzymam. W zależności od potrzeb. W tej chwili mam trochę zamrożonego od 2 tyg. Po rozmrożeniu nic sie złego nie dzieje. Nie zmienia smaku i zapachu ((no, chyba, że butelka czymś pachniała). Rozmrażam w temp. pokojowej, aż się samo rozmrozi.
  
Ediss
17.09.2013 19:55:07
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie

Posty: 39 #1602282
Od: 2013-7-29
Dzięki za odpowiedź wesoły
_________________
https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
  
jola1979
17.09.2013 21:41:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1602397
Od: 2013-3-21
Ja mrożę serki podpuszczkowe(wędzony,świeży oscypek,bundza).Po odmrożeniu nie czuć dużej różnicy w smaku
  
Electra18.04.2024 11:47:43
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 9 / 32>>>    strony: 12345678[9]1011121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny