NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 6 / 32>>>    strony: 12345[6]7891011121314151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
fafroszek
06.06.2013 22:46:32
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 28 #1478148
Od: 2013-3-24
Muszę się pochwalićwesoły Mimo, że ser podpuszczkowy nie wyszedł, to zrobiłam serek z tej serwatki i wyszedł całkiem, całkiem, na przyszłość trochę mniej soku z cytryny. A jutro... zrobię naleśnikibardzo szczęśliwy
  
Electra20.04.2024 14:49:02
poziom 5

oczka
  
artambrozja
06.06.2013 23:00:46
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1478165
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
Fafroszku, serek ricotta z serwatki jest zjawiskowy wesoły
Nie wiem jak robiłaś, ale ja daje łyżeczkę na litr serwatki i wychodzi mi pyszny.
U mnie na blogu zdjęcia jeśli masz ochotę porównać wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
jakubpiotr
06.06.2013 23:07:05
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #1478181
Od: 2013-4-5
dzięki Krzysztof! ja oczywiście ricottę również zrobiłem - wczorajsza serwatka + dzisiejsza jeszcze ciepła - zero dodatkowego zakwaszania,zagotowałem i z 10 litrów wyszło mi dobre 700 gram.. pycha - jeszcze mam w między zębamiwesoły)
  
fafroszek
06.06.2013 23:16:30
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Sandomierz

Posty: 28 #1478198
Od: 2013-3-24
Tak dodałam, ale mi się wydaje za kwaśny
  
jola1979
06.06.2013 23:21:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1478218
Od: 2013-3-21
Moje kozy nie dość,że mleko w proszku czasem daję,to jeszcze na dokładkę granulowanecoolcoolcool
No,a tak całkiem poważnie,to nie lubię pogody "burzowej",bo wtedy serki nie wychodzą albo wyjdą "nie takie".
Teraz jestem na etapie robienia metodą "prób i błędów"serków twardych i a'la mozarelli.
Na razie "żyjemy"więc chyba są okwesoły
  
weszynoska
07.06.2013 07:02:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #1478392
Od: 2013-3-24
Czary jakieś czy co oczko ja wczoraj postawiłam do ogrzania zwykły ser, z kwaśnego mleka....i ....poszłam się kąpać zakręcony

cóż....dziś pieski z rana dostały usmażony serek lol
  
artambrozja
07.06.2013 09:52:51
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1478579
Od: 2013-3-25
haha weszynosko, to Ci numer wesoły ja raz nastawiłam ryż do obiadu i pojechałam na zakupy wesołytydzień po akcji jeszcze było czuć swąd spalenizny w kuchni.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
07.06.2013 10:12:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1478620
Od: 2013-3-22
No, ten smazony ser może pieskom zaszkodzić.
To co mi wyszło ostatnio, to nie był serek ziarnisty, tylko właśnie a la ricotta.
  
Sebastian
07.06.2013 23:02:01
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Płonki,Kurów

Posty: 388 #1479622
Od: 2013-3-22
Może mi ktoś podać link na alegro żeby kupić podpuczkę do sera i żeby ten link był sprawdzony ze już ktoś z was z niego kupował i nie było problemów żadnych.
  
LadyM.
07.06.2013 23:12:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1479632
Od: 2013-3-22
Ja kupiłam to:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Przysłali błyskawicznie wprost, te chusty sa z tworzywa, maja bardzo małe oczka, tylko niestety są malutkie. Ale ja na raz robie tego sera nieduzo(po odciśnięciu mam 70 -80 dag) więc wystarcza. Kładę chustę na durszlak.
Z tym serem jest inaczej niż z twarogiem krowim, którego najpierw jest dużo, dopiero jak odcieknie, to jest mniej, i chustę trzeba dużą.
  
Sebastian
07.06.2013 23:26:06
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Płonki,Kurów

Posty: 388 #1479641
Od: 2013-3-22
LadyM- Dziękuję za link.
  
Electra20.04.2024 14:49:02
poziom 5

oczka
  
romaszka
11.06.2013 17:10:29
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1485776
Od: 2013-4-25
Kochani, potrzebuje pomocy/rady! Ostatnie dwa sery, kompletnie mi nie wyszły, przed tym robiłam po dwa sery dziennie i było wszystko ok. Problem się zaczyna w momencie podgrzewania pociętego skrzepu, ziarna zamiast się robić zwarte, rozpadają się/rozpełzają się do serwatki, serwatka z przezroczystej robi się biała, prawie jak mleko a zamiast podgrzanych kawałków skrzepu zostaje taka, jakby maż smutny Co może być przyczyną?? Robię wszystko, identycznie jak wcześniej ... teraz się zastanawiam, może ogień robiłam mniejszy a może podpuszczki mniej dałamzakręcony Najgorzej, że klienci czekają na ser ... a zamiast tego kurki mają wyżerkę diabeł
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
monia8366
11.06.2013 18:00:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1485826
Od: 2013-3-21
Przyczyn może być kilka
ja bym stawiała wpierw na podpuszczkę, może być stara i już nie związuje tak skrzepu. Zwiększyłam bym o kilka kropel więcej na litr.
Jeśli to nie da skutku stawiałabym na zapalenie wymienia sprawdzić czy jest taka możliwość.
Także warunki atmosferyczne nie sprzyjają serom. Burze duża wilgotność powodują że sery czasem nie wychodzą.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
jola1979
11.06.2013 21:46:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1486175
Od: 2013-3-21
Ja też sądzę podobnie jak Monia.
Romaszka ile dajesz podpuszczki na l mleka?Po jakim czasie od dodania podpuszczki kroisz skrzep i potem jak długo czekasz do momentu podgrzania?
  
romaszka
12.06.2013 09:23:58
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1486827
Od: 2013-4-25
Podpuszczki dawałam 4-5 kropli na L., czekałam 2-3h i wszystko było ok., wczoraj podzieliłam mleko z 9 kóz do trzech garnków i zrobiłam osobno, wszystko wyszło dobrze ... jak dawniej ... dałam, jak radziliście, więcej podpuszczkizakręcony, to co, podpuszczka wywietrzała??!! Zamówiłam u innego sprzedawcy, tego co podaliście w postach wyżej, bo ta co mam, faktycznie, jakaś dziwna bo nie ma informacji o dacie ważności i koncentracji diabeł
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
monia8366
12.06.2013 09:50:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1486881
Od: 2013-3-21
Ja ostatnio zakupiłam podpuszczkę , jednym słowem do kitu!!!
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
romaszka
12.06.2013 10:04:10
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1486948
Od: 2013-4-25
Jaką?! U kogo?! Bo może to ta sama co ja zamówiłam ... 3 flaszkizły
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
monia8366
12.06.2013 10:08:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1486952
Od: 2013-3-21
ta kupiłam ostatnio i naprawdę dziadostwo .

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


wcześniej kupowałam taką i zawsze była dobra

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
romaszka
12.06.2013 10:16:06
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wola Uhruska

Posty: 99 #1486963
Od: 2013-4-25
Chm... no to ja kupiłam jeszcze u kogo innego, ale coś podejrzanie tanio, 15zł. za 60ml. och, stara a głupia diabeł
_________________
Pozdrawiam. Ałła.
  
monia8366
12.06.2013 10:33:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #1486988
Od: 2013-3-21
no ja tez wzięłam się za tańszą i wyszło że tylko straciłam na tym.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Electra20.04.2024 14:49:02
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 6 / 32>>>    strony: 12345[6]7891011121314151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny