NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 32 / 32    strony: 2122232425262728293031[32]

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Brzozo
15.09.2020 22:34:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Uniejów

Posty: 90 #5946998
Od: 2020-3-30
Mam pytanko, nie wiem czy ten temat był już poruszony. Czy dodajcie do mleka koziego na ser mleka krowiego, jeśli tak to w jakich proporcjach żeby jednak było czuć w przewadze mleko kozie, chyba że mleko krowie takie świeże przeważa w smaku nad mlekiem kozim.
  
Electra19.04.2024 01:22:18
poziom 5

oczka
  
monia8366
16.09.2020 10:43:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #5947058
Od: 2013-3-21
można łączyć mleko wedle woli
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Brzozo
17.09.2020 10:58:19
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Uniejów

Posty: 90 #5952492
Od: 2020-3-30
Wczoraj zrobiłem już mój 3 wyrób serka podpuszkowego, odsaczylem, zasoliłem i zawinąłem w ręcznik papierowy, dziś rano zobaczyłem że ma żółte przebarwienia. Co może być przyczyną? Użyłem podpuszki mikrobiologicznej.
  
monia8366
17.09.2020 12:24:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #5953161
Od: 2013-3-21
z krowiego czy koziego mleka ? po co zawijasz papierem , na nim mogą być bakterie. Odsączyć zasolić położyć na talerzyk i do lodówki
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Brzozo
17.09.2020 12:40:14
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Uniejów

Posty: 90 #5953257
Od: 2020-3-30


Ilość edycji wpisu: 1
Tylko kozie, wcześniej tak robiłem i było wszystko ok, nie pożółkł cały tylko miejscami i te kawałki co były na dnie talerzyk mniej zrobiłem 9 srekow po ok 70g, teraz zajrzałem to jak by te żółte miejsca zrobiły się mniej żółte. A może za dużo podpuszki poszło, robiłem z prawie 4l dałem około 17 kropel. A i nie mam soli niejodowanej, u mnie w pobliżu nigdzie nie ma bez jodu, muszę czekać żeby kupić jak będę w większym mieście.
Jeśli nie zawine to będą suche za chwilę...
  
Frene
21.09.2020 15:50:42
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 102 #5993219
Od: 2016-5-5
Najprawdopodobniej w żółtych miejscach serki szybciej wysychają, w lodówce jest bardzo sucho, jednak nie zawijaj w ręcznik ale włóż do pojemnika z tworzywa z przykrywką. Oczywiście ilość podpuszczki też może wpłynąć na te plamy. Sól jodowana może mieć wpływ na smak sera dłużej dojrzewającego.
  
Brzozo
10.11.2020 17:56:03
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Uniejów

Posty: 90 #6456121
Od: 2020-3-30
Witam mam pytanie odnośnie sera podpuszkowego świeżego, po jakim czasie pakujecie próżniowo, bądź jakie rady możecie dać odnośnie pakowania.
  
Frene
10.11.2020 18:30:06
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 102 #6456328
Od: 2016-5-5
Przy prozniowym pakowaniu sera swiezego istnieje niebezpieczenstwo zainfekowania produktu bakteriami beztlenowymi.
Ser swiezy nalezy dosc szybko zuzyc,zapakowany ser przechowywany w lodowce maksymalnie 3 do 4 tygodnie.
Moje sery zolte oczywiscie z koziego mleka, po wyjeciu z solanki lezakuja w dojrzewalni okolo 2 tygodnie do wytworzenia skorki nastepnie woskuje a dopiero kilka dni przed sprzedaza pakuje prozniowo.
  
Electra19.04.2024 01:22:18
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 32 / 32    strony: 2122232425262728293031[32]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny