| |
Lhuna | 16.07.2014 10:37:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1891270 Od: 2014-1-7
| Mi by się przydała żona i dodatkowy mąż. Ale jak widzę kolejnego Pana który nie wstydzi się i potrafi zajmować "babskimi" rzeczami, myślę, że mąż wystarczy. Gratuluję i podziwiam, całemu Waszemu stadłu.
A co do tematu to ja ostatnio nacieram sery solą i jakoś tak wolimy.
|
| |
Electra | 23.12.2024 05:40:01 |
|
|
| |
LadyM. | 16.07.2014 12:12:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1891387 Od: 2013-3-22
| Mi się na sucho jakieś takie "sztywne" z wierzchu robią. Sól kamienna |
| |
Lhuna | 16.07.2014 13:17:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1891495 Od: 2014-1-7
| Sól kamienna i ręcznik kuchenny,on się robi wilgotny.
Podziały niestety wynikają z charakteru pracy, kto w domu a kto poza , kiedy się wraca itd. |
| |
LadyM. | 16.07.2014 14:15:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1891577 Od: 2013-3-22
| A nie trzeba potem obierać sera z papiera? |
| |
Lhuna | 17.07.2014 22:12:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1893177 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 2 | Hm, ser prosto z foremki nacieram solą, do miseczki daję pokrywkę "górą do góry", czyli tworzę nią jakby podest na obciekanie ewentualnej serwatki, na to serek, i okrywam 1/4 ręcznika. Ręcznik kupił Pan więc jest taki porządny, gładki, jak porządna chusteczka higieniczna, nie zostawia paprochów, dokładnie sprasowany. Serek jest malutki na fi 80.Homeopatyczne ilości na całą rodzinę. No i nigdy nie leżał dłużej niż 4 dni, aż został "odkryty". Inna sprawa że ja w lodówce nie mam nic co pachnie intensywnie i ten ser by "przeszedł", nie mam nic wędzonego, same warzywa i czasem mleko. |
| |
romaszka | 18.07.2014 00:14:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1893283 Od: 2013-4-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Och, naoglądałam się filmików na YouTube z robieniem halloumi ... i taką mam ochotę zrobić, taki prawdziwy (no dobrze, niby prawdziwy :-)! Ale jestem jak ten szewc bez butów, cały czas brakuję mleka na eksperymenty bo teraz dochód mamy, praktycznie, tylko ze sprzedaży serów ... ale muszę jakoś ukręcić ze 6 litrów i zrobić ten halloumi.
Nubirek ależ cuda wyrabiasz! Dla mnie facet pieczący-gotujący to jak oglądanie filmu sajensfikszyn, nigdy takiego w bardziej bliskich kontaktach nie posiadałam :-)) ... ale na swojego M. też nie narzekam, co prawda, nie gotuje - nie piecze ale kozy doi a i ciągnik potrafi złożyć :-) _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
LadyM. | 18.07.2014 07:06:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1893361 Od: 2013-3-22
| Może bym Ci syna na przeszkolenie podesłała, bo już mnie wqrzać zaczyna. |
| |
Kusy | 23.07.2014 17:22:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1898385 Od: 2013-3-22
| Którą podpuszkę używacie mikrobiologiczną czy cielęcą? Czy jest różnica w smaku sera, konsystencji przy zastosowaniu jednej albo drugiej? Na all widzę, że większe wzięcie ma mikrobiologiczna. Z czego to wynika? |
| |
LadyM. | 23.07.2014 17:31:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1898397 Od: 2013-3-22
| wegetarianizm.. Ale chyba mikrobiologiczna jest mocniejsza. Ma dłuższy okres przydatności. No i jest tańsza. Ja, tak jak i większość chyba, uzywam mikrobiologicznej, ze zdrowodomowo.pl (kupuje przez allegro, nie przez stronę). Miałam od innego sprzedawcy i była jakaś słabsza. |
| |
Bucia | 25.07.2014 10:16:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1900039 Od: 2014-3-10
| Jaką solankę robicie żeby ser nie był mocno słony i ile czasu trzymacie ser w niej? Ostatnio trzymałam ser w solance 12 godzin i okazało się że im głębiej tym ser mniej słony a właściwie po odkrojeniu paru plasterków był nie słony Może solenie na sucho jest skuteczniejsze? Ne jest wtedy jeszcze bardziej słony?Ile warstw soli i co jaki czas trzeba dawać na ser? |
| |
LadyM. | 25.07.2014 10:31:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1900054 Od: 2013-3-22
| Ja robię solankę "na oko" (ma być słona jak diabli) i trzymam ok 12h. No tak jest, że w środku mniej słony. Więc kroję na cząstki, nie na plasterki. Ostatnio solę na sucho, bo wkurza mnie nadmiar garnków w lodówce. TTeż na oko. Rozcieram sól kamienną (nie to białe, gorzkie gie), potem składam jeden na drugi i zawijam tą niebieską chustą. |
| |
Electra | 23.12.2024 05:40:01 |
|
|
| |
Bucia | 25.07.2014 11:10:11 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1900098 Od: 2014-3-10
| i ile czasu takie posolone leżą? potem solisz jeszcze raz? A jak to wygląda gdybym nie chciała sera kroić(do odstąpienia dla klienta daję cały)? |
| |
Kusy | 25.07.2014 13:00:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1900222 Od: 2013-3-22
| Wczoraj zrobiłam swój pierwszy serek podpuszczkowy. Pyszotka Nawet mężuś pochwalił i na śniadanie poszedł prawie cały. Jakie ziółka polecicie do serka i w jaki sposób je dodawać? Obtaczać w mieszance soli i ziół po odcedzeniu serwatki? Zastanawiam sie też w co pakować. Chciałabym dać w rodzinie i zastanawiam się w czym, papier? Na koniec zainwestowałam w foremki do sera i chętnie wybrałabym się na jakieś warsztaty serowarskie, może wiecie gdzie znaleźć info na ten temat. Szukam w necie od kilku dni ale wszystko daleko albo się już odbyło. Chyba złapałam podpuszczkowego wirusa |
| |
Lhuna | 25.07.2014 13:38:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1900251 Od: 2014-1-7
| Kusy, poczytaj ten wątek od początku, to będziesz mieć wspaniały metlik w głowie i tysiąc sposobów do wypróbowania.Powodzenia i miłego eksperymentowania Przypomniało mi się, że jak rok temu kupowałam serek od znajomej, to ona dawała mi go prosto po odcieknięciu, bez solenia, był okrągły jakby go odsączała na gazie, "wisząco", pewnie też delikatnie formowała. Dawała w takim cieniutkim pojemniczku jak surówki w sklepach pakują. W każdym razie na pewno nie był słony.I proszę, ile dylematów odpada.
|
| |
LadyM. | 25.07.2014 16:41:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1900388 Od: 2013-3-22
| No to rób małe serki dla klientów, takie krążki po 15 dag. Ja solę raz i tak lezy. Jak długo? Az rozwinę chustę i panowie zobaczą, że to ser. Od 10h do 3 dni. Odlewam tylko to co z niego wycieka i przepłukuję talerzyk.(Oraz chustę, jak mu się uda istnieć dłużej) |
| |
annorl1 | 25.07.2014 21:43:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1900616 Od: 2014-1-18
| a takie pytanko, jako że nam serek podpuszczkowy najlepiej smakuje taki z oleju z mocną nutą ziołową: jak długo taki serek może leżeć w oleju w lodówce? mam jeden który leży już 2 tygodnie, może z małym haczykiem i widzę, że co dzień, przybywa mu dziur. smak poza tym, że czuć coraz mocniej czosnek i chili się nie zmienia. serek nam nadal smakuje, a nawet coraz bardziej nam smakuje i nic nam po nim nie jest. tylko tak się zastanawiam, czy te dziury to efekt siedzenia sera w oleju, czy może psucia? |
| |
LadyM. | 25.07.2014 23:46:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1900729 Od: 2013-3-22
| U mnie tez tak leży, może ten haczyk większy nieco. Jeszcze się nikt nie struł, więc pewnie toksyczny nie jest. |
| |
Lhuna | 28.07.2014 15:49:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1902835 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Może komuś się przyda , polecam trochę lektury, a propos dziurek w serze, takie mam ostatnio zainteresowania Zwłaszcza zdanie dzidka na temat s. korycińskiego. Pytanie, czy można w domowych warunkach odróżnić drożdżaki od e-coli?
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Acha no właśnie : wg agrovisu sie potwierdza, że podpuszczka mikrobiologiczna powoduje gorzknienie sera dojrzewającego. Dlatego o to kiedyś pytałam,( co prawda jak się okazuje w praktyce, dojrzewanie sera mi nie grozi) takie wegetariańskie fanaberie. |
| |
Bucia | 29.07.2014 01:16:29 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1903382 Od: 2014-3-10
| A czy ktos z doswiadczeniem serowarskim tez ma takie zdanie ze podluszczka mikrobiologiczna powoduje gorzknienie sera dojzewajacego? |
| |
jurand | 06.08.2014 15:18:58 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #1910439 Od: 2014-3-31
| Czy ktoś z was robi sery z porostem pleśniowym ? konkretnie ser o nazwie chabichou.Mam z nim trochę problem I potrzebuję trochę info, więcej niż jest do wyszukania w google. |
| |
Electra | 23.12.2024 05:40:01 |
|
|