| |
artambrozja | 26.05.2014 21:08:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1849669 Od: 2013-3-25
| Iwona ma racje ser zamrożony jest inny i nie powala na kolana. Ja wszystko mrożę w curverach i wszystko dobrze smakuje, ale nie twaróg. A co do oleju to ja polecam lniany, bo oliwa faktycznie się nie nadaje i w dodatku ścina się w lodówce po kilku dniach. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 23.12.2024 04:14:11 |
|
|
| |
jola1979 | 26.05.2014 22:45:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1849763 Od: 2013-3-21
| Nubirek pisze:
A ja mam pytanie, czy ktoś z was mrozi sery podpuszczkowe, lub wędzone? Dzisiaj się dowiedziałem o takich praktykach u osób które sprzedają oscypki, gołki i małe redykołki. Gotowe serki wędzone są mrożone a potem rozmrażane , - podobno nie znać różnicy. Wiem że twaróg to się mrozi i że mleko często w niektórych krajach też jest mrożone a potem jak się więcej naskłada to jest rozmrażane i robiony jest ser.
Ja mroziłam kiedyś serki i niewędzone i wędzone podpuszczkowe. W sumie w smaku ok,ale w konsystencji takie jakby bardziej się kruszyły.Normalnie kroiło się w plastry,te świeże,po rozmrożeniu trochę się "sypały"więc "plasterki"nieciekawe były.Jeśli mają być dla siebie,to w drodze wyjątku mogą być.Jednak "na sprzedaż"-odradzam.Jak "mądry",to wyczuje,że to mrożony serek. |
| |
LadyM. | 26.05.2014 23:25:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1849791 Od: 2013-3-22
| No, tak. Jak są dwie osoby w domu, to na ogół duzych garnków nie ma. Ale zaręczam Ci, że są sytuacje, że nawet przy dwóch osobach duzy garnek się przyda (jak byś np chciała sobie uwędzić szynkę i potem ja ugotowac) Ja mam jeden taki emaliowany na 7 litrów i w nim robię zawsze ser. Mam tez takie "błyszczące" wielkie rondle, ale jakos w garnku mi wygodniej niż w rondlu. |
| |
Lhuna | 29.05.2014 09:19:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1851903 Od: 2014-1-7
| Od miesiąca jako posiadaczka kóz, bawię się robieniem serków, w minimalnych ilościach. Chciałam powiedzieć, że wczoraj wyjęłam odciekający ser z lodówki, i , pierwszy raz był zepsuty ! Jak gąbka, pełem ślicznych równych dziureczek
W zasadzie to piszę to bo wreszcie nie będę oglądała podejrzliwie każdego serka, dobrze już wiem jak wygląda zepsuty, nie będę miała wątpliwości. Ser zeżarły pieski.
Przyczyna? Podejrzewam że na szybko rano zamieniłam słoiki, ten z dojenia musiałam bezmyślnie użyć do lodówki, mniejsza z tym.
Swoją drogą niestety nie mogę znaleźć, kiedyś widziałam fantastyczny kurs serowarski, pokazywali jak wygląda zsiadłe mleko zarażone bakteriami coli. Może kojarzycie? Poszukam w każdym razie. |
| |
jola1979 | 29.05.2014 09:55:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1851942 Od: 2013-3-21
| Może być tak,że skrzep był za długo w serwatce(za długo czekałaś ze zrobieniem serka) lub za słabo był odciśnięty.Dostały się bakterie i serek wyszedł gąbczasty.Zdarza się nawet,gdy już któryś raz z kolei robisz sery. No,ale nie poddawaj się.Poczytaj wcześniejsze moje wpisy,ile to moje kury "niedorobionych serów się najadły" |
| |
artambrozja | 29.05.2014 11:12:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1852008 Od: 2013-3-25
| ups Lhuna coś nie wyszło. Ja sery robie od niedawna, nic takiego mi sie nie zdarzyło. Ser zawsze robię w glinianym garnuchu. Do serów mam oddzielne sita, a wszystko przed robieniem wyparzam. Ja mam fioła na punkcie higieny, więc wszystko musi być na tip top. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Lhuna | 29.05.2014 12:12:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1852063 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 1 | ja też (niestety) mam fioła dlatego podejrzewam zamianę słoików, wręcz jestem jej pewna, pierwszy raz tak się stało.. Swoją drogą jak robisz podpuszczkowy ser w glinianym garnku?
serio piszę o tym bo teraz już mam pewność jak wygląda "zepsuty" ser, zakażony, i odpada mi nerwowe oglądanie każdej innej dziury w innym serze, jednym słowem : doświadczenie i "nie ma tego złego.." |
| |
annorl1 | 29.05.2014 12:44:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1852077 Od: 2014-1-18
| a ja dzisiaj w końcu włożyłam półtora krążka serka do oleju z suszonymi pomidorami pomidorków jeszcze trochę mi zostało suszonych swoich, takie w oliwie miałam, więc serek do tego myk i zobaczymy co z tego wyjdzie a takie pytanko, czy ten olej potem jest do wylania, czy można wykorzystać jeszcze? ja Wy robicie? |
| |
artambrozja | 29.05.2014 13:01:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1852097 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 3 |
Przejęzyczyłam sie mleko trzymam zawsze w glinianym garze ( mam dwa ). Potem do podgrzania zlewam do gara emaliowanego ( gar uzywany tylko do mleka - 4 litrowy). 'Mam nawet oddzielną gąbkę do mycia tych mlecznych garów żeby nie łapały innych zapachów z jedzenia. Sery sprzedaję - mam więcej chętnych niż jestem w stanie przygotować, więc higieny pilnuje w 200 % żeby nie było wstydu.
A tu moje wczorajsze serki wędzone - sama wędziłam bladziutkie, bo takie było życzenie klientki
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Lhuna | 29.05.2014 21:27:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1852525 Od: 2014-1-7
| no, ładniutkie
Mam taką książkę z wydawnictwa Gaj, "Wytwarzamy ekologiczny ser w domu", znacie? |
| |
krystian | 29.05.2014 23:01:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1852610 Od: 2013-4-8
| artambrozja gratuluje wyglądają i na pewno smakują wyśmienicie |
| |
Electra | 23.12.2024 04:14:11 |
|
|
| |
artambrozja | 30.05.2014 14:19:41 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1853084 Od: 2013-3-25
| Krystian dzięki a ja mam pytanie do koziarzy: czy serek podpuszczkowy musi leżeć w solance? wiem ze sól pasteryzuje, ale jesli serek zjem w ciągu 2 dni to musi być w solance? mam ochotę na taki serek do miodu, ale nie twarożek tylko podpuszczkowy i stąd moje pytanie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 30.05.2014 15:36:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1853128 Od: 2013-3-25
| dzięki Nubirku _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
wchelminiak | 30.05.2014 18:45:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1853370 Od: 2013-3-21
| Pytanie w sprawie ricotty: Czy najpierw zagotowuję (No prawie), dodaje octu, a potem te 24h? Bo czegoś nie załapałam...
_________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
artambrozja | 30.05.2014 18:59:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1853395 Od: 2013-3-25
| to chyba wszystko pokręciłaś ja robię tak, mam serwatkę , dodaje do niej mleko ( o połowe mniej niż mam serwatki ), czekam jak się ukwasi ( trwa to 2 - 3 godziny) i na gaz. podgrzewam powoli aż do zawrzenia, odstawiam do wystygnięcia i zlewam na sito. Ten przepis podawała tu Monika i jak dla mnie jest rewelacyjny, bez octu i cytryny. Ser jest pyszny i znika w zastraszającym tempie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
wchelminiak | 30.05.2014 19:23:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1853420 Od: 2013-3-21
| Dzięki kobieto droga! Już kumam, zabieram się do dzieła! _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
annorl1 | 30.05.2014 21:22:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1853505 Od: 2014-1-18
| właśnie zjadam pyszny serek, który jest w oleju z suszonymi pomidorami i czosnkiem świeżym. co jeszcze mozna do takiego oleju w którym będzie się kąpał nasz serek dodać? jakich ziół używacie? myślałam o tymianku który uwielbiam, ale co jeszcze? i takie pytanko jeszcze, jakie zioła dodajecie do serka jak go robicie? |
| |
jola1979 | 30.05.2014 21:33:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1853508 Od: 2013-3-21
| Ja przeważnie używam czosnku niedźwiedziego.No,ale to zależy jakie zioła lubisz. Może to być czarnuszka,kminek,koperek,bazylia,oregano co tylko chcesz.......Zależy od gustu i smaku |
| |
LadyM. | 02.06.2014 09:10:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1854974 Od: 2013-3-22
| Ten olej używam wielokrotnie, tzn dokładam tam serka. A jak się zdarzy, że wyjdzie do spodu, to można do jakiejś sałatki użyć, do marynowania mięsa (ja schab doi pieczenia "nacieram" na 24h mieszanką mjusztardy, oleju, sosu sojowego, pieprzu i soli) Kozieradka ponoć jest fantastyczna do środka, ale to wiem ze słyszenia. Ja używam bazylię, czosnek, suszone pomidory drobniutko pokrojone. Zioła jakie kto lubi, byle nie przesadzić, bo jednak serem to ma smakować. |
| |
artambrozja | 02.06.2014 10:09:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1855037 Od: 2013-3-25
| a jak przechowujecie taki zwykły ser podpuszczkowy? to że w lodówce to wiadomo, ale jak ? w foli aluminiowej, woreczku, bez niczego ? Pytam z ciekawości bo ja w lodówce przechowuje w małych plastikowych curverach. A właśnie wczoraj przeczytałam porady na pewnym blogu, ze ser przechowuje się w foli aluminiowej myślę ze tak przechowywany zepsuje się. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 23.12.2024 04:14:11 |
|
|