Ser podpuszczkowy - wykonanie |
Lhuna pisze: ja też (niestety) mam fioła dlatego podejrzewam zamianę słoików, wręcz jestem jej pewna, pierwszy raz tak się stało.. Swoją drogą jak robisz podpuszczkowy ser w glinianym garnku? serio piszę o tym bo teraz już mam pewność jak wygląda "zepsuty" ser, zakażony, i odpada mi nerwowe oglądanie każdej innej dziury w innym serze, jednym słowem : doświadczenie i "nie ma tego złego.." Przejęzyczyłam sie mleko trzymam zawsze w glinianym garze ( mam dwa ). Potem do podgrzania zlewam do gara emaliowanego ( gar uzywany tylko do mleka - 4 litrowy). 'Mam nawet oddzielną gąbkę do mycia tych mlecznych garów żeby nie łapały innych zapachów z jedzenia. Sery sprzedaję - mam więcej chętnych niż jestem w stanie przygotować, więc higieny pilnuje w 200 % żeby nie było wstydu. A tu moje wczorajsze serki wędzone - sama wędziłam bladziutkie, bo takie było życzenie klientki |