| |
jola1979 | 31.07.2013 09:03:30 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1556420 Od: 2013-3-21
| Weszynoska możliwe.To ile sera wyjdzie z 4l mleka zależy od tego jak wysoki % tłuszczu posiada to mleko. Dodatkowo "na wadze"przybiera ser,który moczony jest w solance,bo nasiąknie nią. Tak,że wszystko ok. Serek bardzo ładnie i apetycznie wygląda |
| |
Electra | 11.03.2025 12:40:01 |

 |
|
| |
weszynoska | 31.07.2013 10:35:38 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1556493 Od: 2013-3-24
| Dzięki... kurcze..wciągnęło mnie serowarstwo ogromnie ( w wersji mini na razie)
|
| |
krystian | 31.07.2013 10:56:51 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1556502 Od: 2013-4-8
| Serek wygląda apetycznie gratuluje  |
| |
jola1979 | 31.07.2013 20:56:24 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1557085 Od: 2013-3-21
| To chyba nic złego,że serowarstwo Cie wciągnęło???   |
| |
LadyM. | 31.07.2013 22:28:07 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1557178 Od: 2013-3-22
| A ja dzisiaj , właśnie przed chwilą, "zmarnowałam" 8 sztuk serków (ja robię takie małe krążki 15-20dag). Zrobił mi sie serowy zator. W lodówce 8 szt, a następne mleko czeka na ogrzanie. 3 szt zalałam porto, a reszte pokroiłam w cząstki,zalałam oliwą dodając do tego pokrojone cieniutko suszone pomidory i bazylię. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tylko musze na wierzchu odbezpieczony granat położyć. |
| |
jola1979 | 19.08.2013 08:13:16 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1573918 Od: 2013-3-21
| Ja do wykonania serów nie używam kamiennej-ze względu właśnie na "brudną biel".W sumie w ogóle nie używam takiej soli. Używam zwykłej soli kuchennej-jodowanej. |
| |
artambrozja | 19.08.2013 10:27:50 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1574039 Od: 2013-3-25
| ja też używam zwykłej soli kuchennej, albo morskiej. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 19.08.2013 14:21:19 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1574279 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Tylko kamienna ew. morska. Biały syf do solenia schodów jak się oblodzą. Jak robię solankę, to ewentualnie coś tam na dnie zostanie. Jak bardzo przeszkadza, można zlać z wierzchu, bo to na spodzie siedzi.
Mam pewne uprzedzenia co do soli kamiennej O'sole. Wydaje mi się za biała i chemicznie stuningowana. Ale ostatnio kupiłam kłodawską wprost z Kłodawy, w Inter Marche zresztą, były tam do koloru, do wyboru. Jeszcze lepsza wydawała mi się z Inowrocławia, ale ją trudno trafić. Tam widać, że nic napchane nie jest, w sensie przeciwzbrylaczy, które sa trucizną. |
| |
tanakakt | 13.09.2013 10:20:03 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 207 #1598762 Od: 2013-4-19
| Witam wszystkich. Bardzo proszę o rady i pomysły na temat odciskania sera, robię ser z podpuszczki który robi furorę, odciskam go w plastykowych własnoręcznie wykonanych foremkach dociskając słoikiem, wychodzi mokry (raz udało mi się że był dobrze odciśnięty). I teraz doradźcie czy to, że jest mokry to wina źle wykonanego procesu "produkcji" czy odciskania właśnie? Chciała bym odciskać też sery w tych foremkach do oscypków, jak to zrobić? Odcisnąć je najpierw w rękach a potem do foremki? szukałam w sieci pras do sera znalazłam jedną http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prasa_do_wyciskania_sera_---_drewniana_---_do_form_o_srednicy_do_16_cm&przedm=16429286&gru ale problem polega na tym że jednorazowo mogę zrobić tylko jeden ser. Proszę doradźcie coś. |
| |
monia8366 | 13.09.2013 11:25:44 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1598783 Od: 2013-3-21
| wejdź na stronę 1 w tym temacie tam jest moja prasa własnoręcznie zrobiona. Jeśli w foremkach to połóż na kratce by serwatka spływała np. do zlewu a nie leżał w nim. PO leżakowaniu w solance ser musi odcieknąć na kratce w lodówce i wtedy wysycha trochę. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jakubpiotr | 15.09.2013 21:31:39 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1600741 Od: 2013-4-5
| co znaczy mokry?? ja w ogóle nie dociskam. do foremki. odcieknie. z foremki (za namową Moni ) obracam, 2-3 godziny w lodówce i suchy ląduje w solance. nowy klient nieprzekonany do kozich serów ze względu na zapach, dał się namówić na skosztowanie mojego i o dziwo smakowało i nie śmierdziało, dziś po małych przepychankach z Kubą, który nie je, nie pije tylko przez ogrodzenie podrywa dziewczyny miałem okazję spotkać się z tym klientem.. i pytam: czujesz mój zapach? - czuję. tym pachniały Ci sery? - tym |
| |
Electra | 11.03.2025 12:40:01 |

 |
|
| |
LadyM. | 17.09.2013 00:50:34 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1601724 Od: 2013-3-22
| No, to ja tez tak miałam. Moja córcia złapała serek i mówi: wreszcie pachnie jak kozi. Tego mi w tym serze brakowało. A kozie sery jadała we Francji.
A teraz o odciskaniu będzie:Formuję serki w takich pojemniczkach z upcyklingu:

Do środka siatka, serek, następny pojemniczek, siatka, serek. Siatkę z góry zawijam i następny pojemniczek. Tak jeden w drugi. Potem odwracam "do góry nogami"

Stawiam na tacy i z góry czymś dociskam niezbyt mocno. Tym razem była deska i 0,8 kg kaszy

Po wyjęciu serki ważą tak ponad 15dag i wyglądają tak

A potem się kąpią

A potem muszę chować, żeby dla mnie tez starczyło.
|
| |
artambrozja | 17.09.2013 09:09:50 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1601787 Od: 2013-3-25
| iwona też robię serek w takich pudełkach z recyklingu  wyglada bardzo apetycznie - mniam  _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
weszynoska | 17.09.2013 09:09:56 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1601789 Od: 2013-3-24
| Fantastyczny opis dzięki za pomysły. Ja jeszcze tyle mleczka nie mam , żeby aż na raz tyle serków robic, ale zapamiętam  |
| |
LadyM. | 17.09.2013 12:36:17 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1601910 Od: 2013-3-22
| Tu były zrobione 4 szt, więc 6 kubełków wykorzystałam, te 2 dodatkowe do dogniatania. Zuzyłam ok 7l mleka - nie wiem nadal ile mieści sie w tym dyzurnym garnku.
Jak miałam mleka mało, to mroziłam od razu po dojeniu - zostawiałam tyle co dokawy, reszta w zamrażalnik. I jak było na tyle, to rozmrażałam i do gara.
Teraz robię tak mniej więcej z 3 udojów. Ale widzę, że dzień się skraca i mleko sie skraca. |
| |
Ediss | 17.09.2013 15:38:58 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
Posty: 39 #1602026 Od: 2013-7-29
| LadyM.- witaj!, Rozumiem, że mleko mroziłaś? Ile, z Twojej praktyki, mleko w zamrażarce można trzymać? _________________ https://www.facebook.com/ruskabania.waw/ |
| |
artambrozja | 17.09.2013 16:15:47 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1602069 Od: 2013-3-25
| Madzia ja dostałam kilka dni temu od znajomej koziary podpuszczkowy, który wcześniej był zamrożony - smakował świetnie, wiec chyba można mrozić. Poza tym Monika kiedyś pisała, ze mrozi sery. dzięki za maila :* _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 17.09.2013 17:09:49 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1602106 Od: 2013-3-22
| Twaróg mroziłam od dawna. Czasem po rozmrożeniu bywał taki "sypki". Ale kozi nie jest. Sera podpuszczkowego nie mroziłam, bo każda ilość moi panowie pochłoną.
Jeżeli w innym wątku było napisane, że zamrożoną siarę można trzymać rok, to myślę, że mleko trochę tez. Ja długo nie trzymam. W zależności od potrzeb. W tej chwili mam trochę zamrożonego od 2 tyg. Po rozmrożeniu nic sie złego nie dzieje. Nie zmienia smaku i zapachu ((no, chyba, że butelka czymś pachniała). Rozmrażam w temp. pokojowej, aż się samo rozmrozi. |
| |
Ediss | 17.09.2013 19:55:07 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
Posty: 39 #1602282 Od: 2013-7-29
| Dzięki za odpowiedź  _________________ https://www.facebook.com/ruskabania.waw/ |
| |
jola1979 | 17.09.2013 21:41:51 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1602397 Od: 2013-3-21
| Ja mrożę serki podpuszczkowe(wędzony,świeży oscypek,bundza).Po odmrożeniu nie czuć dużej różnicy w smaku |
| |
Electra | 11.03.2025 12:40:01 |

 |
|