Ser podpuszczkowy - wykonanie
Witam wszystkich. Bardzo proszę o rady i pomysły na temat odciskania sera, robię ser z podpuszczki który robi furorę, odciskam go w plastykowych własnoręcznie wykonanych foremkach dociskając słoikiem, wychodzi mokry (raz udało mi się że był dobrze odciśnięty). I teraz doradźcie czy to, że jest mokry to wina źle wykonanego procesu "produkcji" czy odciskania właśnie? Chciała bym odciskać też sery w tych foremkach do oscypków, jak to zrobić? Odcisnąć je najpierw w rękach a potem do foremki? szukałam w sieci pras do sera znalazłam jedną http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prasa_do_wyciskania_sera_---_drewniana_---_do_form_o_srednicy_do_16_cm&przedm=16429286&gru ale problem polega na tym że jednorazowo mogę zrobić tylko jeden ser. Proszę doradźcie coś.


  PRZEJDŹ NA FORUM