NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 13 / 32>>>    strony: 123456789101112[13]14151617181920

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
LadyM.
19.05.2014 21:45:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1845272
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Sianie tego czosnku to jest na tej zasadzie, że w końcu posiać można wszystko. Jabłoń też. Tylko za ile czasu z niej jabłka zjemy. I z ilu ziarenek faktycznie wyrośnie jabłonka.
normalnym trybem sadzi sie z cebulek. one sie potem jakoś same rozmnażają, jak to z bylinami bywa. I jak pisał WBP, on jest chwilę, na wiosnę, a potem w zasadzie goło.
A na allegro sprzedają różności. Ostatnio pod tytułem "czosnek niedźwiedzi" widziałam kwtnący na różowo szczypiorek. Albo sie komuś foty pomyliły, albo bambuko.
  
Electra22.12.2024 19:49:46
poziom 5

oczka
  
artambrozja
19.05.2014 22:02:22
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1845288
Od: 2013-3-25
A ja ostatnio oszalałam na punkcie serka z orzechami włoskimi - no pychota wesoły)
Sery robię co 3 dzień z 4 litrów mleka i wychodzi mi 60 - 70 dkg sera.
Oczywiście mam zbyt na niego i dla nas zostaje jeden 20 dkg
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
19.05.2014 22:12:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1845294
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 2
Ja natomiast "nadwyżki"(?) kroję w cząsteczki i wrzucam do oleju z bazylią.(dopóki nie nabęde dobrej oliwy, bez dziwnego posmaku wole olej) Coś mi zostało jeszcze pare orzechów, musze spróbowac.
W tym oleju tez wychodzi fajny z suszonymi pomidorami, ale takimi w postaci sypanej. Sa takie z czosnkiem i bazylią, np, z Kamisa.

Moje Dziecko noca penetruje lodówkę ( z hasłem: co by tu zjeść niewymagającego zachodu)i wyjada cząsteczki serka ze słoika.
  
artambrozja
19.05.2014 22:17:04
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1845299
Od: 2013-3-25
Iwona polecam !! Orzechy wcześniej podprażyłam na patelni a potem pociachałam na małe drobinki i zmieszałam z serem. Ser łapie kolor od tych orzechów i może wygląda tak mało ciekawie ale smak ma obłędny wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
21.05.2014 09:35:42
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1846401
Od: 2013-3-25
Nubirku masz racje, bo taki serek trzeba zjeść szybciutko. Orzechy przebarwiają ser. Chociaż tak teraz się zastanawiam, ze po prostu mogłam je wcześniej pozbawić skórki i byłoby ok, kolor byłby normalny.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
21.05.2014 10:28:44
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1846418
Od: 2013-3-25
Piotr ja uwielbiam sery z niebieską pleśnią, ale w domu muszę je jeść prawie po kryjomu bo mąż ma odruch wymiotny bardzo szczęśliwy
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
21.05.2014 14:05:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1846571
Od: 2013-3-22
Zrobiłam, 2 z trzech. Obrane orzechy przebarwiły by na szaro i wyglądałby ja na ścierce od podłogi odciskany. Z tego co widzę farbuja na brązowo. (Tak sałatke selerową na szaro robią i trzeba zjeść natychmiast, bo po dłuższej chwili wyglada jak zwrócona)
  
artambrozja
21.05.2014 21:58:38
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1846854
Od: 2013-3-25
Iwona, ciekawe czy bedzie Ci smakował. Zapomniałam tylko dodać, ze nie moczyłam go w solance. Jest taki śmietankowy, dla mnie idealnywesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
22.05.2014 07:19:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1846974
Od: 2013-3-22
Wrzuciłam do solanki. Dobre! jeden pochłonęliśmy już wieczorem. Orzechy sie robią w nim takie jakieś jadalne (bo normalnie dławię się orzechami)
  
artambrozja
22.05.2014 07:59:10
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1846990
Od: 2013-3-25
to dobrze, ze smakowałwesoły
ja wczoraj wędzony robiłam i wieczorem obdarowałam sąsiadkę - na sobotę mam zrobić 3 sztuki, tak jej smakował wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
wchelminiak
22.05.2014 10:55:12
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo

Posty: 341 #1847110
Od: 2013-3-21
To i ja serować zaczynam. bardzo szczęśliwy
Robiłam już twarożki z koziego i krowiego.
Z niedostatku koziej dobroci mlecznej, będę z krowiego tworzyć.
Dziś test będzie. Tylko zamiast podpuszczki bedzie sok z pokrzywy .- ktoś ma doświadczenie w takiej materii?
_________________
Waleria

www.pracowniarw.blogspot.com
  
Electra22.12.2024 19:49:46
poziom 5

oczka
  
artambrozja
22.05.2014 21:24:31
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1847525
Od: 2013-3-25
zaintrygowałaś mnie tym sokiem z pokrzywy. daj znać jaki wyszedł ser.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
22.05.2014 21:39:28
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1847537
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
chyba zielony?
A jak pozyskujesz sok?
  
monia8366
23.05.2014 08:13:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4639 #1847654
Od: 2013-3-21
Ja ser podpuszczkowy z orzechami włoskimi robię już dość długo. Ja orzechy nie podpiekam na patelni tylko zalewam wrzątkiem , odcedzam skórka schodzi, orzech jest bardziej miękki i nie barwi sera.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
annorl1
24.05.2014 07:59:32
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1848113
Od: 2014-1-18
podpuszczka kupiona, wczoraj listonosz przywiózł wesoły teraz czas na próby, mam nadzieję że obędzie się bez wielkich błędów jęzor muszę poczytać temacik i na razie najprościej jak się da zrobić serek wesoły
a takie pytanie, bo do podpuszczki był dołączony chlorek wapnia, do czego on służy? co się z nim robi?
a podpuszczkę wg. Waszych porad kupiłam płynną wesoły już miałam kupować w proszku, ale poczytałam i zmieniłam zdanie, wole zaufać tym którzy się znają wesoły
  
jola1979
24.05.2014 11:52:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1848168
Od: 2013-3-21
Podpuszczkę płynną łatwiej jest dozować i to jest jej duży plus.Osobiście, przez ponad 6 lat używałam już różnych podpuszczek:w tabletkach,w proszku i płynną.Najbardziej zadowolona jestem z płynnej z kroplomierzem.
Chlorek wapnia dodaje się do mleka,chyba żeby "polepszyć"jakość skrzepu.Ja nigdy nie dodawałam go.
  
annorl1
24.05.2014 12:20:43
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1848176
Od: 2014-1-18
aha, czyli chlorek wapnia mogę wywalić?
niestety, ale moja podpuszczka przysżła w takiej buteleczce jak jest woda utleniona, myślałam, że będzie z kroplomierzem, bo tak wywnioskowałam z opisu. zamawiałam tą
http://allegro.pl/podpuszczka-60ml-3-gratisy-przepisy-domowy-ser-i4257442188.html
  
LadyM.
24.05.2014 13:22:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1848193
Od: 2013-3-22
Ale z tej "pipki" tez kapie po kropelce. Nie znajduje mi tej aukcji, ale sądzę, że mam taką samą. Poprzednia była w szklanej buteleczce i był taki długi "korko-zakraplacz", który trzeba było przyciskać. A tu jak leciutko ściśniesz buteleczkę, to będzie kapać kroplami.
  
annorl1
24.05.2014 13:59:30
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1848201
Od: 2014-1-18
u mnie link otwiera się bez problemu...ale nie o tym mowa jęzor chodzi o to, ze w opisie było wyraźnie z kroplomierzem i to mnie wkurzyło, nawet napisałam do gościa, że wprowadza ludzi w błąd takim opisem, bo tu żadnego kroplomierza nie ma. jeszcze nie odpisał :/
jeszcze nie przeczytałam całego tematu, ale takie pytanko na szybko. czy na ser z podpuszczką nadaje się mleko z lodówki? czy musi być takie prosto od kozy?
  
LadyM.
24.05.2014 16:58:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1848262
Od: 2013-3-22
Oczywiście,że sięnadaje. nawet mrozone się nadaje.
Ja też miałam zonk a propos tego kroplomierza. I juz zaczynałam kombinować skądby tu, ale jak zobaczyłam, że z tego kapie po kropelce, to dałąm spokój.
  
Electra22.12.2024 19:49:46
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 13 / 32>>>    strony: 123456789101112[13]14151617181920

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny