| |
LadyM. | 19.05.2014 21:45:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1845272 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Sianie tego czosnku to jest na tej zasadzie, że w końcu posiać można wszystko. Jabłoń też. Tylko za ile czasu z niej jabłka zjemy. I z ilu ziarenek faktycznie wyrośnie jabłonka. normalnym trybem sadzi sie z cebulek. one sie potem jakoś same rozmnażają, jak to z bylinami bywa. I jak pisał WBP, on jest chwilę, na wiosnę, a potem w zasadzie goło. A na allegro sprzedają różności. Ostatnio pod tytułem "czosnek niedźwiedzi" widziałam kwtnący na różowo szczypiorek. Albo sie komuś foty pomyliły, albo bambuko. |
| |
Electra | 22.12.2024 18:06:04 |
|
|
| |
artambrozja | 19.05.2014 22:02:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1845288 Od: 2013-3-25
| A ja ostatnio oszalałam na punkcie serka z orzechami włoskimi - no pychota ) Sery robię co 3 dzień z 4 litrów mleka i wychodzi mi 60 - 70 dkg sera. Oczywiście mam zbyt na niego i dla nas zostaje jeden 20 dkg _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 19.05.2014 22:12:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1845294 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 2 | Ja natomiast "nadwyżki"(?) kroję w cząsteczki i wrzucam do oleju z bazylią.(dopóki nie nabęde dobrej oliwy, bez dziwnego posmaku wole olej) Coś mi zostało jeszcze pare orzechów, musze spróbowac. W tym oleju tez wychodzi fajny z suszonymi pomidorami, ale takimi w postaci sypanej. Sa takie z czosnkiem i bazylią, np, z Kamisa.
Moje Dziecko noca penetruje lodówkę ( z hasłem: co by tu zjeść niewymagającego zachodu)i wyjada cząsteczki serka ze słoika. |
| |
artambrozja | 19.05.2014 22:17:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1845299 Od: 2013-3-25
| Iwona polecam !! Orzechy wcześniej podprażyłam na patelni a potem pociachałam na małe drobinki i zmieszałam z serem. Ser łapie kolor od tych orzechów i może wygląda tak mało ciekawie ale smak ma obłędny _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 21.05.2014 09:35:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1846401 Od: 2013-3-25
| Nubirku masz racje, bo taki serek trzeba zjeść szybciutko. Orzechy przebarwiają ser. Chociaż tak teraz się zastanawiam, ze po prostu mogłam je wcześniej pozbawić skórki i byłoby ok, kolor byłby normalny. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 21.05.2014 10:28:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1846418 Od: 2013-3-25
| Piotr ja uwielbiam sery z niebieską pleśnią, ale w domu muszę je jeść prawie po kryjomu bo mąż ma odruch wymiotny _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 21.05.2014 14:05:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1846571 Od: 2013-3-22
| Zrobiłam, 2 z trzech. Obrane orzechy przebarwiły by na szaro i wyglądałby ja na ścierce od podłogi odciskany. Z tego co widzę farbuja na brązowo. (Tak sałatke selerową na szaro robią i trzeba zjeść natychmiast, bo po dłuższej chwili wyglada jak zwrócona) |
| |
artambrozja | 21.05.2014 21:58:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1846854 Od: 2013-3-25
| Iwona, ciekawe czy bedzie Ci smakował. Zapomniałam tylko dodać, ze nie moczyłam go w solance. Jest taki śmietankowy, dla mnie idealny _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 22.05.2014 07:19:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1846974 Od: 2013-3-22
| Wrzuciłam do solanki. Dobre! jeden pochłonęliśmy już wieczorem. Orzechy sie robią w nim takie jakieś jadalne (bo normalnie dławię się orzechami) |
| |
artambrozja | 22.05.2014 07:59:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1846990 Od: 2013-3-25
| to dobrze, ze smakował ja wczoraj wędzony robiłam i wieczorem obdarowałam sąsiadkę - na sobotę mam zrobić 3 sztuki, tak jej smakował _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
wchelminiak | 22.05.2014 10:55:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1847110 Od: 2013-3-21
| To i ja serować zaczynam. Robiłam już twarożki z koziego i krowiego. Z niedostatku koziej dobroci mlecznej, będę z krowiego tworzyć. Dziś test będzie. Tylko zamiast podpuszczki bedzie sok z pokrzywy .- ktoś ma doświadczenie w takiej materii? _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
Electra | 22.12.2024 18:06:04 |
|
|
| |
artambrozja | 22.05.2014 21:24:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1847525 Od: 2013-3-25
| zaintrygowałaś mnie tym sokiem z pokrzywy. daj znać jaki wyszedł ser. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 22.05.2014 21:39:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1847537 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | chyba zielony? A jak pozyskujesz sok? |
| |
monia8366 | 23.05.2014 08:13:59 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1847654 Od: 2013-3-21
| Ja ser podpuszczkowy z orzechami włoskimi robię już dość długo. Ja orzechy nie podpiekam na patelni tylko zalewam wrzątkiem , odcedzam skórka schodzi, orzech jest bardziej miękki i nie barwi sera. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
annorl1 | 24.05.2014 07:59:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1848113 Od: 2014-1-18
| podpuszczka kupiona, wczoraj listonosz przywiózł teraz czas na próby, mam nadzieję że obędzie się bez wielkich błędów muszę poczytać temacik i na razie najprościej jak się da zrobić serek a takie pytanie, bo do podpuszczki był dołączony chlorek wapnia, do czego on służy? co się z nim robi? a podpuszczkę wg. Waszych porad kupiłam płynną już miałam kupować w proszku, ale poczytałam i zmieniłam zdanie, wole zaufać tym którzy się znają |
| |
jola1979 | 24.05.2014 11:52:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1848168 Od: 2013-3-21
| Podpuszczkę płynną łatwiej jest dozować i to jest jej duży plus.Osobiście, przez ponad 6 lat używałam już różnych podpuszczek:w tabletkach,w proszku i płynną.Najbardziej zadowolona jestem z płynnej z kroplomierzem. Chlorek wapnia dodaje się do mleka,chyba żeby "polepszyć"jakość skrzepu.Ja nigdy nie dodawałam go. |
| |
annorl1 | 24.05.2014 12:20:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1848176 Od: 2014-1-18
| aha, czyli chlorek wapnia mogę wywalić? niestety, ale moja podpuszczka przysżła w takiej buteleczce jak jest woda utleniona, myślałam, że będzie z kroplomierzem, bo tak wywnioskowałam z opisu. zamawiałam tą http://allegro.pl/podpuszczka-60ml-3-gratisy-przepisy-domowy-ser-i4257442188.html |
| |
LadyM. | 24.05.2014 13:22:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1848193 Od: 2013-3-22
| Ale z tej "pipki" tez kapie po kropelce. Nie znajduje mi tej aukcji, ale sądzę, że mam taką samą. Poprzednia była w szklanej buteleczce i był taki długi "korko-zakraplacz", który trzeba było przyciskać. A tu jak leciutko ściśniesz buteleczkę, to będzie kapać kroplami. |
| |
annorl1 | 24.05.2014 13:59:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1848201 Od: 2014-1-18
| u mnie link otwiera się bez problemu...ale nie o tym mowa chodzi o to, ze w opisie było wyraźnie z kroplomierzem i to mnie wkurzyło, nawet napisałam do gościa, że wprowadza ludzi w błąd takim opisem, bo tu żadnego kroplomierza nie ma. jeszcze nie odpisał :/ jeszcze nie przeczytałam całego tematu, ale takie pytanko na szybko. czy na ser z podpuszczką nadaje się mleko z lodówki? czy musi być takie prosto od kozy? |
| |
LadyM. | 24.05.2014 16:58:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1848262 Od: 2013-3-22
| Oczywiście,że sięnadaje. nawet mrozone się nadaje. Ja też miałam zonk a propos tego kroplomierza. I juz zaczynałam kombinować skądby tu, ale jak zobaczyłam, że z tego kapie po kropelce, to dałąm spokój. |
| |
Electra | 22.12.2024 18:06:04 |
|
|