| |
jola1979 | 12.06.2013 14:20:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1487362 Od: 2013-3-21
| Cena nie gra roli.Ja często kupuję tą tańszą i nie narzekam. Czasem jedna podpuszczka jest słabsza,a inna mocniejsza. Tak,że zawsze sprawdzam każdą "nowo"nabytą buteleczkę i po jednym podejściu do sera widzę,czy trzeba jej więcej wlać,czy tyle wystarczy. Poza tym nie raz czas oczekiwania trzeba wydłużyć.No i dużo zależy jaki ser chce się zrobić. Może też być tak,że w danym dniu "mleko"jest mniej "podatne"na zcięcie. Tak,że nie zawsze to wina podpuszczki. Ja powiem szczerze,że nigdy z zegarkiem w ręce nie sprawdzam czy to już 2-3godz minęło czy jeszcze nie. Patrzę na jakość skrzepu,konsystencję jego. No i o dziwo,mam właśnie podpuszczkę,tą którą Monika uznałaś za dziadostwo No i moi kochani,spójrzcie na opis w aukcji. Na aukcji z tą pierwszą jest napisane,że 3-4krople na litr,a na aukcji z tą drugą napisane,że 1kropla na litr. Tak,że wiadomo,że ta pierwsza jest słabsza,więc trzeba jej więcej dać.
|
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:54 |
|
|
| |
weszynoska | 12.06.2013 16:33:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1487612 Od: 2013-3-24
| Ja tez mam tą "dziadowską" i serki wychodzą..daję 4 krople na litr mleka.
Pamiętamy , że podpuszczkę trzymamy w lodówce??? |
| |
jola1979 | 12.06.2013 20:44:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1487927 Od: 2013-3-21
| A jest ktoś,kto nie trzyma jej w lodówce? |
| |
weszynoska | 12.06.2013 22:01:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1488101 Od: 2013-3-24
| Nie wiem...czasami nie czyta się drobnego druku |
| |
LadyM. | 12.06.2013 22:04:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1488123 Od: 2013-3-22
| Ja. Ale już włozyłam. Nic nie było napisane, drobnym drukiem też. |
| |
weszynoska | 12.06.2013 22:05:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1488124 Od: 2013-3-24
|
no widzisz...przydałam się |
| |
jola1979 | 12.06.2013 22:08:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1488135 Od: 2013-3-21
| To powinno być również w aukcji napisane. Oczywiście chodzi o trzymanie w lodówce podpuszczki płynnej. No,a jak długo trzymałaś tą podpuszczkę w temp pokojowej(zakładam,że masz tą płynną)?Jeśli była zbyt długo trzymana w zbyt wysokiej temp to mogła zwyczajnie stracić "wartości"i może nie "działać". |
| |
LadyM. | 12.06.2013 22:31:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1488181 Od: 2013-3-22
| Może trzy tygodnie. Ale temperatur jakiś zbyt wysokich nie było. Przyszła poczta tez w normalnych warunkach. Aukcje niby czytałam, a teraz przeczytałam jeszcze raz. No i jednak było. Drobnym drukiem i w głupim miejscu. |
| |
wawer171 | 16.06.2013 10:42:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1493825 Od: 2013-6-9
Ilość edycji wpisu: 1 | Ile potrzebujecie litrów mleka by zrobić 1kg sera podpuszczkowego? _________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
monia8366 | 16.06.2013 12:30:51 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1493956 Od: 2013-3-21
| 8-10 litrów zależy od zawartości tłuszczu w mleku. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
wawer171 | 16.06.2013 12:54:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1493967 Od: 2013-6-9
| Mi wychodzi z 12 litrów może mam złą podpuszczkę? Używam w proszku (tyle że drogą specjalnie do mleka koziego) a po wcześniejszych wypowiedziach widzę że większość używa w płynie nie wiem czy nie zmienić podpuszczki. A jak zwiększyć ilość tłuszczu w mleku (pewnie pokarm)? Jak w ogóle zmierzyć ilość tłuszczu w mleku? _________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:54 |
|
|
| |
LadyM. | 16.06.2013 13:52:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1494025 Od: 2013-3-22
| myśle, ze to raczej zależży od białka, niż tłuszczu. A u zwykłych kóz cudów z tym tłuszczem nie ma. Zresztą nie o tłuszcz chodzi, chyba, ze ktoś chce masło. |
| |
monia8366 | 16.06.2013 16:05:17 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1494177 Od: 2013-3-21
| no o białko , racja. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
wawer171 | 16.06.2013 17:57:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1494275 Od: 2013-6-9
| A jak zwiększyć białko? I jak je wyliczyć?
_________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
LadyM. | 16.06.2013 18:02:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1494298 Od: 2013-3-22
| Trzeba mądrej literatury zasięgnąć... |
| |
wawer171 | 16.06.2013 19:07:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1494390 Od: 2013-6-9
| Ja tak czytając to forum to widzę że Monika to taki ekspert jest, bo ma bardzo duże doświadczenie Moniko pomóż!!! _________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
monia8366 | 16.06.2013 19:39:22 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1494417 Od: 2013-3-21
| ja ekspert ??? nie no co ty... Co do białka zależy od czynników środowiskowych (m.in.: żywienia, pory roku, wieku kozy, stadium laktacji) Podstawowe czynniki żywieniowe mające wpływ na poziom białka w mleku to: 1.koncentracja energii w dawce pokarmowej, 2.stosunek pasz objętościowych do treściwych, 3.udział w dawce pasz białkowych, Każda koza ma swój próg zawartości białka w mleku i nie osiągniesz więcej niż możesz. Jeśli żywisz odpowiednio na wymagania organizmu kozy to osiągniesz tyle ile można. Kozy rasowe mają więcej zawartości białka w mleku.Wejdź na temat Rasy i tam są wytyczne. Jak obliczyć ? tego nie wiem i nawet nie skupiałam się na tym temacie > _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 16.06.2013 21:04:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1494597 Od: 2013-3-22
| Na starym forum Natalia podawała sposób obliczenia ilości pasz treściwych w stosunku do ilości mleka. Tyle. A przeliczać to na białko? Może w instytutach tak robią. |
| |
monia8366 | 16.06.2013 23:34:06 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1494757 Od: 2013-3-21
| mi z 10 litrów wychodzi 1,8 kg twarogu podpuszczkowy różnie i to widzę zależy od podpuszczki bot teraz mam do kitu i czekam na nową _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 10.07.2013 14:19:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1531481 Od: 2013-3-24
| Popełniłam wczoraj taki piękny serek...
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uploaded with
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
po raz pierwszy z czystego koziego mleczka bez dodatków
Wyszedł mi 9 cm średnicy i 6 cm wysokości..z mniej więcej 4 litrów mleka. Nie ważyłam.
Dodałam podpuszczkę do mleka ( 37 st.) poczekałam, pokroiłam skrzep, ogrzałam na oko aż zaczął się kleić, skleiłam masę w serwatce i przełozyłam na sito z gazą.
Zawinełam w gazę i odciskałam maczając w serwatce.
Potem włozyłam do formy z dziurkami i docisłam litrowym słoikiem z wodą w środku .
Po 12 godzinach wyjęłam, odwinełam z gazy i dałam do zimnej solanki ( 6 łyżeczek soli na litr.) Musiałam docisnąć talrzykiem bo nie chciał się zanurzyc.
Po 4 godzinach wyciągnęłam...i zamarłam z rozkoszy
A myslę, że jak bym go nasoliła i zostawiła do dojrzewania to dopiero byłby rarytas |
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:54 |
|
|