Ser podpuszczkowy - wykonanie |
Popełniłam wczoraj taki piękny serek...![]() Uploaded with ImageShack.us po raz pierwszy z czystego koziego mleczka bez dodatków Wyszedł mi 9 cm średnicy i 6 cm wysokości..z mniej więcej 4 litrów mleka. Nie ważyłam. Dodałam podpuszczkę do mleka ( 37 st.) poczekałam, pokroiłam skrzep, ogrzałam na oko aż zaczął się kleić, skleiłam masę w serwatce i przełozyłam na sito z gazą. Zawinełam w gazę i odciskałam maczając w serwatce. Potem włozyłam do formy z dziurkami i docisłam litrowym słoikiem z wodą w środku . Po 12 godzinach wyjęłam, odwinełam z gazy i dałam do zimnej solanki ( 6 łyżeczek soli na litr.) Musiałam docisnąć talrzykiem bo nie chciał się zanurzyc. Po 4 godzinach wyciągnęłam...i zamarłam z rozkoszy ![]() A myslę, że jak bym go nasoliła i zostawiła do dojrzewania to dopiero byłby rarytas |