NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 30 / 32>>>    strony: 212223242526272829[30]3132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
piobuk1
15.07.2016 22:18:21
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2308580
Od: 2014-7-1
Witam serdecznie i chciałem o coś zapytać praktyków serowarów. Otóz zrobiłem wczoraj ser z 12 litrów koziego mleka i wyszło mi 1,15 kg sera, 6 serków z małych foremek, plus dzisiaj jeszcze 0,25 kg riccotty. Dobra ilość?
  
Electra25.04.2024 19:12:01
poziom 5

oczka
  
LadyM.
15.07.2016 22:56:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2308598
Od: 2013-3-22
A masz jakiś wpływ na ilość poza ew. wymianą stada?
  
barbik
15.07.2016 23:34:03
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2308621
Od: 2014-11-5
Ale znaczy 1,15kg i 6 foremek? Czy tylko 6 foremek?

Ostatnio znajomy właściciel krów stwierdził, że nie opłaca się robić sera z mleka, bo na 1kg trzeba ok 7 litrów. Z tym, że wg mnie to jego szanowna M, tak zadecydowała, bo ona nie tych co pracują, ino brylują.
Za litr mleka krowiego mleczarnie płacą w tej chwili ok 80 groszy, a koszt produkcji jest jakieś 1,05PLN.
A z drugiej strony i tak musi oddać do mleczarni, bo tych dojnych ma chyba 19 szt, to ciężko byłoby tyle na ser przerobić i jeszcze sprzedać.
  
LadyM.
15.07.2016 23:58:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2308634
Od: 2013-3-22
No, dobra, to częśc odda a częśc przerobi.
Rachunek jest prosty: 7x 0,8 zet= 5,6. 1kg sera wiejskiego sprzedawanego z domu to minimum 10zet. Czyli jednak cóś zostaje.

Mam niedaleko babkę o 2 krowach. Nie sprzedaje mleka, tylko twaróg. 2 razy w tygodniu. Odbiorców ma mnóstwo, choć liczy po 12zł/kg.
I tak jej się opłaci, chociaz u nas nie istnieje skup i to mleko mogłaby po ludziach sprzedać po 3 zł/litr.

Pani fermowa krowia oddaje mleko do mleczarni (specjalnie do nich przyjeżdża cysterna z Trzebowniska) Ale zaczęła robić krowi podpuszczkowy. Nie wiem po ile sprzedaje, ale nabywcy sa i chwalą, że dobry. Na brak zajęć nie narzeka, bo 4 dzieci, dom i krowia ferma, więc z nudów tego sera nie robi...
  
barbik
16.07.2016 09:22:04
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2308715
Od: 2014-11-5
No i właśnie o tym rachunku ekonomicznym pisałam, bo kilo sera to minimum ta dycha, a robiła podpuszczkowy to ze 25 minimum( tak myślę) ale mojej "kuleżance" się nie chce, taki typ, ona na "saluny" by poszła, nie do krów i sera.
Obok mieli fermę na ok 100 krów, ale przy tej cenie mleka, mleczne sprzedali i tylko opasy hodują od jesieni(część wcześniej podchowanych już sprzedali), oboje uśmiechnięci, bo to zupełnie inne pieniądze i mniej roboty.
  
piobuk1
16.07.2016 09:33:09
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2308717
Od: 2014-7-1
Właśnie o to mi chodzi że nie wiem czy mogę coś zrobić? Podejrzewam że nic no bo nawet zwiększając dietą zawartość białka w mleku ta wydajność wzrośnie niezauważalnie. Kozy kupiłem bo chciałem, nabiał kozi lubię, cały dom lubi, bardziej chodziło mi o wyeliminowanie błędów technologicznych przy produkcji sera dlatego pytanie o wielkość produkcji. A 6 foremek bo robię w koszyczkach na 200 g. Wymiana stada??? Są rasy kóz o większej zawartości mleka w mleku?
  
barbik
16.07.2016 10:13:32
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2308727
Od: 2014-11-5


Ilość edycji wpisu: 1
Są rasy o większej zawartości białka i tłuszczu. A Ty masz rasę czy jak prawie wszyscy bezrasowce?
Jak z 12 litrów to jednak trochę mało Ci wyszło.
A technologię ciężko przez internet " wyczaić", poczytaj może trochę na serowar.pl ( jest tam chyba forum) albo forum wędliny domowe, tam jest dział dla serowarów i pełno wariatów zakręconych na puncie sera i zawsze coś mogą pomóc.
  
piobuk1
16.07.2016 10:34:03
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2308730
Od: 2014-7-1
Moje są bezrasowce rasowe i w dodatku pierwiastki no i ja jestem początkujący serowar. Fora już różne podczytuje żeby widzę czerpać. Dziękuje za zainteresowanie.
  
barbik
16.07.2016 10:55:24
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2308734
Od: 2014-11-5
Na poprzedniej stronie podawałam linki, to masz już ułatwione a trening czyni mistrza.
Tutaj ciężko będzie coś się dopytać, bo Ci którzy robią dużo serów, mają w tej chwili nawał pracy, to i czasu i chęci im brakuje, żeby się udzielać.
  
maszka
16.07.2016 11:55:00
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 129 #2308745
Od: 2015-4-14
Ja zrobiłam dzisiaj z 1,3 l mleka i wyszło 23 dag serka. Ale mało odcisnięty, bo nie lubie suchego. Przed końcowym podgrzewaniem dodalam zioła (kwiat nagietkakwiat malwy czarnej, mięta ananasowa, melisa). Z ziołami to jest problem -bo wiekszośc ma ostro-gorzki smak i trzeba się nawybierać takich delikatniejszych.
I tu pytanie: jakich ziół używacie do swoich serków??lol
  
LadyM.
16.07.2016 18:35:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2308862
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Ja na ogół do sera ziół nie dodaję. Zawsze można posypać po wierzchu, jak kto ma ochotę.
Niektóre zioła zmieniają kolor sera, co mi nie odpowiada (chociaż ser robię na własny użytek, czasem komuś bliskiemu znajomemu sprezentuję)
Dawałam "do środka" kozieradkę albo orzechy włoskie, krojone grubo.

W przypadku nadmiaru robię sery w oleju i wtedy daję czosnek, pomidory suszone, bazylię, czosnek niedźwiedzi. Oczywiście nie wszystko naraz. Czosnek z czosnkiem niedźwiedzim. Pomidory z bazylią.

No i drugi raz nie podgrzewam skrzepu po pokrojeniu, podgrzewam tylko mleko do 32 st. Ale ja jestem amatorski amator.
  
Electra25.04.2024 19:12:01
poziom 5

oczka
  
maszka
16.07.2016 20:37:07
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 129 #2308879
Od: 2015-4-14
ja tez nie podgrzewałam drugi raz- ale wychodziły sery takie mało zwarte i jakby "surowe". Po drugim podgrzaniu są lepsze.
  
artambrozja
31.07.2016 21:59:02
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2314663
Od: 2013-3-25
A ja znów z pytaniem /prośbą. czy stosujecie podpuszczkę cielęcą?
Ja dotychczas robiłam sery na mikrobiologicznej ( brzydko pachnie ), na jagnięcej ( zapach ok, tak jakby mięso z rosołu ), koźlęcej - też zapach okej i kupiłam cielęcą. Robiłam dzisiaj na niej pierwszy raz sery i śmierdzi jak ocet i jest zupełnie przezroczysta. Podejrzewam, że to jakiś syf, no chyba, że cielęca tak capi jak 10 % ocet spirytusowy. Niestety podpuszczkę kupiłam na allego ..
Jeśli ktoś stosuje to proszę o odpowiedź jak pachnie podpuszczka cielęca?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
LadyM.
31.07.2016 22:48:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2314686
Od: 2013-3-22
stosuję. Kupuję na alle u zdrowodomowo. Nie wącham jej specjalnie. Ale chyba jakoś specjalnie też nie capi, bo bym czuła, odmierzając te kropelki. Ser nie ma żadnego innego zapachu niz powinien mieć. Więc nie wiem o co chodzi z tymi zapachami.
  
koziebrody
31.07.2016 23:08:23
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska

Posty: 615 #2314695
Od: 2014-1-12
Podpuszczka cielęca tzn.naturalna to powinien być wysuszony żołądek.Z tego co wiem kawałek takiego żołądka powinno się moczyć w mleku i powstaje skrzep,następnie się go myje suszy i kiedyś znowu używa.Jak się skrzep robi mniejszy to się dokłada następny kawałek.Czy ta cielęca to jest to czy co innego.My stosujemy też z firmy zdrowodomowo inie ma żadnego zapachu.
  
LadyM.
01.08.2016 08:27:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2314764
Od: 2013-3-22
Dawniej to się tak tych zoładków cielęcych uzywało. Nawet niekoniecznie suszone były. Pamiętam z wczesnego dzieciństwa, że takie cóś mój dziadek przechowywał w ciemnym słoju w jakiejś zalewie. Krowie twarogi mojej babci to było niebo w gębie, ale chyba jednak bez tej podpuszczki robione z dziadkowego słoja.
  
artambrozja
06.08.2016 20:52:26
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2316738
Od: 2013-3-25
Już tłumaczę : kupiłam podpuszczkę i capiła octem spirytusowym, po konsultacji ze sprzedającym - taki ma mieć zapach i jest dobra. Do tej pory stosowałam takie w proszku i miały intensywny zapach, ale bardziej mięsny.
Ja marudzę na zapachy bo mam wybitnie upierdliwy nos - wszystko wyczujewesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
maszka
06.08.2016 21:11:50
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 129 #2316744
Od: 2015-4-14


Ilość edycji wpisu: 1
Gdzieś wyczytałam, że jakie mleko -taka podpuszczka. Kupiłam więc podpuszczkę kozią Beaugel 5 z kozich zołądków :https://sklep.agrovis.eu/pl/p/Podpuszczka-Beaugel-5-1L/578 i robię sery.Nie wiem dlaczego -ale tej podpuszczki trzeba dodać dużo więcej -na 1 l mleka ok 1 ml podpuszczki.
  
artambrozja
06.08.2016 21:57:53
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2316753
Od: 2013-3-25
Maszko, ja też o tym czytałam, jakie mleko taka podpuszczka - ale dla mnie ten literek koźlęcej to stanowczo za dużo wesoły zostały mi trzy kozulki, te moje najukochańsze wesoły na agrovisie pisze że to stężenie 1/3000 czyli na litr mleka powinno być 0,3 ml, no chyba, że w przy wysyłce podają inaczejwesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
piobuk1
19.08.2016 14:19:41
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpacie

Posty: 26 #2322426
Od: 2014-7-1
Jak długo można używać solanki do sera, czy wiek solanki wpływa jakoś na ser?
  
Electra25.04.2024 19:12:01
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 30 / 32>>>    strony: 212223242526272829[30]3132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny