NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 27 / 32>>>    strony: 212223242526[27]2829303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
LadyM.
10.07.2015 14:27:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2141071
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
Karamba, odpowiedziałam na PW.
Tu tylko powiem: 1,3, 4 - tak.
2. Po prostu stawiam na gazie i wtykam termometr.
Ja robię minimalne ilości, dla domowych pożeraczy. W tej chwili jako delikates, bo mleka mam niewiele.

Właśnie spróbowałam ten skrzepo-strzępiasty. Dziecko stwierdziło,że dobry, a grymaśne jest, jeżlei o smaki chodzi.

Zostawić w lodówce w solance, czy wyjąć?

Zwykle wyjmuję i trzymam w lodówce w posolonej chuście serowarskiej.
Ostatnimi czasy zresztą soliłam po prostu ze wszystkich stron, ale taki posolony lubi zesztywnieć od spodu.
W dodatku mam tylko grubą sól morską, a ona się nie nadaje, więc poszły do solanki.
  
Electra26.04.2024 00:08:41
poziom 5

oczka
  
Karamba
10.07.2015 16:37:56
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2141144
Od: 2014-11-17
Odpowiedziałam na priv, a co do solenia: ja zrezygnowałam z solanki, bo zdarzało mi się zapomnieć o wyjęciu sera z kąpieli, i słony był, że mordę w podkowę wyginał oczko

Solę na oko "w masie", czyli podczas ładowania skrzepu do formy. Warstwa gęstwy, szczypta soli, lekko podziabane łyżką, znów warstwa skrzepu i soli, i tak do końca. Po etapie formowania pod prasą, gdy ser trzyma już fason, solę jeszcze po wierzchu ze wszystkich stron, wcierając sól w powierzchnię sera, po czym pakuję delikwenta na kilka godzin do lodówki, odwracając go ze dwa razy w międzyczasie, właśnie po to, żeby równo obsychał. I dopiero taki ser zawijam w nasączoną solanką chustę, ale i tak codziennie odwracam ser, żeby sobie nie narobił odleżyn z jednej strony oczko
  
LadyM.
11.07.2015 06:07:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2141420
Od: 2013-3-22
[b]Karamba[/b, sądzę, że najbardziej prawdopodobną przyczyna była zbyt wysoka temperatura (+ być może za dużo podpuszczki)
Wieczorem robiłam z mleka zlewanego z trzech dni. Stało po prostu w lodówce (dzisiejsze z rana, wczorajsze i przedwczorajsze wieczorowe)Tamto poprzednie miało 40st, To wczorajsze 36. I podpuszczkę dokładnie odmierzyłam. Bez chlorku. Wyszedł skrzep jak ta lala.Właśnie wyjęłam serki spod "prasy" (niestety robiłam późno, w nocy, więc stały do rana). Na oko są OK. Poszły do solanki.
Chyba, że przyczyna była zupełnie inna.
  
Karamba
11.07.2015 12:25:25
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2141547
Od: 2014-11-17


Ilość edycji wpisu: 1
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: dodawałaś podpuszczkę do mleka o temp. 40 stopni? Czy masz na myśli to, że 40 stopni miało mleko zaraz po udoju? To drugie nie ma znaczenia (z góry przepraszam, że czasem piszę rzeczy dla niektórych oczywiste, ale przecież czytają to również osoby początkujące, więc warto się czasem powtórzyć), za to optymalna temperatura dla podpuszczki to 38 stopni. A warto jeszcze wziąć pod uwagę, że termometr nie zegar atomowy i może z czasem zacząć przekłamywać i np. zaniżać odczyt, więc zamiast spodziewanych 40 mamy np. 41, i jest jeszcze gorzej wesoły
I wygląda na to, że znalazłaś przyczynę rozpadania się skrzepu wesoły
  
LadyM.
11.07.2015 13:55:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2141613
Od: 2013-3-22
Nie, no oczywiście podgrzane miało 40st i do takiego dodałam. Ile ma po udoju to nie wiem, bo nigdy nie mierzę.
Zreszta, jak pisałam, mam zbyt mało mleka, żeby to świeżo udojone przerabiać.
  
Leosia
26.08.2015 22:14:16
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #2163805
Od: 2013-4-2
czy te dziurki to nie oznaka zepsucia?



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
LadyM.
27.08.2015 07:18:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2163837
Od: 2013-3-22
Koryciński takie ma
  
artambrozja
27.08.2015 21:07:38
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2164228
Od: 2013-3-25
no właśnie Leosiu, też się ostatnio nad tym zastanawiałam.. ma te dziurki i wiadomo, że taki ma być, ale czy to jest świadome "zepsucie" sera, czy w takim naszym serku, w domu zrobionym też mogą być ?
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Karamba
28.08.2015 15:38:43
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2164538
Od: 2014-11-17
To zależy. Czy w "takim naszym serku, w domu zrobionym" znajdują się dodane przez nas naumyślnie bakterie produkujące gazy? Bo jeśli nasz domowy serek składa się tylko z mleka i podpuszczki, to dziurek mieć nie powinien, a na pewno nie powinien ich mieć dużo i idealnie okrągłych. Ser jak sitko jest wtedy wadliwy, choć też niekoniecznie szkodliwy po spożyciu.

Jeśli ktoś robi sery, ale nie chce nic wiedzieć o roli bakterii i procesach zachodzących w trakcie produkcji, to sery na zawsze pozostaną dla niego zagadką oczko

  
artambrozja
29.08.2015 21:32:22
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2165030
Od: 2013-3-25
Karambo, może faktycznie mam ignoranckie podejście do wiedzy o serach, chociaż pytam i czytam
A czasem bywa tak, że gdy ktoś pyta z drugiej strony słyszy tylko bełkotbardzo szczęśliwy
Do tej pory robiłam tylko podpuszczkowy, twarożek i ricottę, więc mogę napisać, że mało wiem wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Karamba
29.08.2015 23:45:38
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2165079
Od: 2014-11-17
Bełkot to jest zmora naszych czasów i zakała internetu oczko
Niemal każdą informację trzeba sprawdzić w kilku źródłach, a czasem z wielu wyciągnąć wspólny mianownik i dodać do niego własne doświadczenie.

"Ser podpuszczkowy" to termin obejmujący... setki gatunków serów wesoły Bo wszystkie, prócz sera twarogowego, są podpuszczkowe. Każdy ser (prócz twarogu, rzecz jasna) zaczyna się tak samo, a kończy bardzo różnie - bundz jest serem podpuszczkowym, i ser żółty ze sklepu jest serem podpuszczkowym, i ser pleśniowy też. Gouda, Edam, Emmentaler, Mozzarella, bla, bla, bla - każdy na początku jest po prostu porcją mleka zaprawionego podpuszczką. I odpowiednimi bakteriami. I tylko od bakterii i technologii produkcji (temperatura, krotność podgrzewania skrzepu, stopień rozdrobnienia ziarna, czas i temperatura dojrzewania itd.) zależy, jaki ser będziemy mieli na końcu. I każdy z tych serów jakoś się nazywa, żeby je można było rozróżnić, więc jeśli ktoś mówi, że robi ser podpuszczkowy, to nie mówi nic wesoły Samo mleko (w sensie - świeże, słodkie, bez dodatku bakterii "z zewnątrz") zaprawione podpuszczką, ścięte, odsączone i w takiej formie spożywane na świeżo = bundz. Jeśli dobrze zgaduję, robisz bundz wesoły
  
Electra26.04.2024 00:08:41
poziom 5

oczka
  
LadyM.
30.08.2015 02:38:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2165091
Od: 2013-3-22
Z ciekawości zapytam, bo nie robię: A jak się po ścięciu odleje częśc serwatki, podleje woda i powtórnie podgrzeje, to co jest?
Oczywiście też robię bundz, chociaż ktoś mnie przekonywał, że to nie bundz. Ale robie dokładnnie tak, jak pisze Karamba
  
artambrozja
30.08.2015 15:22:46
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2165269
Od: 2013-3-25
Karambo, czyli robiłam bundz. Używam terminu " ser podpuszczkowy", ponieważ tu administratorka założyła temat " ser podpuszczkowy", wcześniej coś tam szperałam po necie, ale ciężko jest znaleźć naprawdę fachową wiedzę wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Lhuna
31.08.2015 00:49:55
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #2165484
Od: 2014-1-7


Ilość edycji wpisu: 1
    LadyM. pisze:

    Z ciekawości zapytam, bo nie robię: A jak się po ścięciu odleje częśc serwatki, podleje woda i powtórnie podgrzeje, to co jest?
    Oczywiście też robię bundz, chociaż ktoś mnie przekonywał, że to nie bundz. Ale robie dokładnnie tak, jak pisze Karamba


Tak na szybko odpowiem, że podlewanie ciepłą wodą ( po odlaniu części serwatki) powoduje lepsze "osuszanie się" ziaren skrzepu.
Co ma znaczenie jak ktos robi sery które mają dojrzewać. Dla tych którzy robią serki typu bundz, solone i szybko zjadane, jest to chyba zbędny nakład pracy.

Jola chyba tak robi, pisała..?
  
osadka
09.10.2015 14:21:56
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kiersztanowo/Jeziorany

Posty: 30 #2186381
Od: 2014-8-22
a ja mam pytanie - zrobilam już kilkadziesiat razy sery, równiez z mleka koziego. a dzis po wczorajszym zaprawieniu podpuszczką cały proces pzebiegał jak zawsze do momentu az chcialam wyjąc z form i natrzec solą. poczułam ze cos jest nie tak, sprobowalam serka i byl taki gorzki jak nigdy. co mogło pojsc nie tak?
_________________
www.osadadebowo.pl
  
wicher85
04.11.2015 18:29:09
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #2198071
Od: 2014-9-5
Cp myslicie zeby wykorzystac taka prase do ziemniakow na taka do sera?
http://allegro.pl/praska-prasa-do-ziemniakow-na-kopytka-puree-warzyw-i5113201993.html
Moze wystarczy zalozyc gume na uchwyt zeby stopniowo zaciskalo?
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
Esti
04.11.2015 18:43:59
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #2198078
Od: 2013-3-22
Ale to malutkie bardzo. Średnica 10 cm. Dojrzewające raczej większe się robi.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
wicher85
04.11.2015 19:06:43
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #2198097
Od: 2014-9-5
Troche male rzeczywiście. Musialbym robic porcje z litra mleka. Probuje zrobic domowa prase z rury PVC ale nie moge dobrac odpowiedniego materialu na denko z dziurkami. Z plastikowej doniczki jest nie trwale a wyciete kolko ze sklejki trudno wyczyscic i nasiaka serwatka.
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
kozilas
05.11.2015 14:06:22
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2198523
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY


Ilość edycji wpisu: 1
    wicher85 pisze:

    Troche male rzeczywiście. Musialbym robic porcje z litra mleka. Probuje zrobic domowa prase z rury PVC ale nie moge dobrac odpowiedniego materialu na denko z dziurkami. Z plastikowej doniczki jest nie trwale a wyciete kolko ze sklejki trudno wyczyscic i nasiaka serwatka.

Jeśli możemy podpowiedzieć. Wnioskujemy że cały czas piszesz o formie-formach do serów a nie o prasie.
Forma z rury hydraulicznej to zły pomysł. Wszystkie akcesoria w serowarstwie muszą mieć atest o możliwym kontakcie z żywnością, czego PVC z całą pewnością nie spełnia. Myślimy że najłatwiej jest po prostu kupić taką formę czy formy. Najlepszym miejscem do takich zakupów dla amatorów jest Serowar.pl Na dole podajemy link do działu z formami.
Ważne też aby wiedzieć poza rozmiarem, czy potrzebna jest forma do serów prasowanych czy ociekających grawitacyjnie (zupełnie inna jakość i wytrzymałość formy)

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
LadyM.
05.11.2015 18:11:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2198590
Od: 2013-3-22
Nie wiem jakie i ile tych serków robi Wicher, ale jak robi niewiele i chce maksymalnie zaoszczędzić na sprzęcie to można pojemniki do odciskania sera zrobić z kubełków po serku homogenizowanym (takich wiadereczek półkilowych)wykonując otworki w dnie i bokach
Tego sera się przecież nie prasuje jakąś straszną siłą. Ja robię ze trzy serki naraz, więc robię taką piramidkę z tych kubełków, odwracam "do góry nogami" I kładę na to kamienny garnek, który wazy ok. 2kg.

Oczywiście jest to pełna amatorszczyzna, serki robie tylko dla siebie. Jeżeli się robi na sprzedaż, to więcej staranności trzeba włożyć (u mnie zdarza się "falbanka" na brzegu krążka)ale też ich w rurę pcv pchać nie można
  
Electra26.04.2024 00:08:41
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 27 / 32>>>    strony: 212223242526[27]2829303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny