NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 29 / 32>>>    strony: 2122232425262728[29]303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Esti
07.11.2015 16:33:04
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #2199275
Od: 2013-3-22
Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Electra26.04.2024 17:09:26
poziom 5

oczka
  
kozilas
07.11.2015 16:48:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2199281
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY


Ilość edycji wpisu: 1
    Esti pisze:

    Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania.

Czy wpisałaś swoje dane (adres)w zakładce ,,Mój profil'' na pewno tak, więc z biblioteki receptur cofnij się do strony głównej na pasku u góry kliknij nie w sklep ale w OFERTA wypisz co cię interesuje i wyślij zwyczajnego maila na adres sklep@agrovis.eu Przez ten adres kontaktuj się zawsze w sprawie zakupów. Wysyłasz spis-zapotrzebowanie lub zapytanie o cenę, w odpowiedzi dostajesz potwierdzenie lub wykaz cen. Potwierdzasz chęć zakupu otrzymujesz fakturę PR-FORMA z danymi do opłacenia zamówienia, w momencie gdy twoja wpłata jest potwierdzona na koncie Agrovis wysyłają paczkę Poczta Polska priorytet. Można też zaznaczyć w zamówieniu że chcesz zapłacić przy odbiorze. Gdy raz dokonasz zakupu potem już Twoje dane są w ich systemie i wszystko jest proste łatwe i przyjemne wesoły
_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
Karamba
07.11.2015 17:06:26
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2199286
Od: 2014-11-17
Rany, nareszcie jakiś ruch w interesie, i wątek idzie w nowym, dobrym kierunku (książki, zakwaszanie, kultury bakterii, RÓŻNE rodzaje sera), serowe szaleństwo bardzo szczęśliwy

Ktoś napisał, że dosuszanie ziarna poprzez wymianę części serwatki na wodę jest stosowane przy wyrobie serów dojrzewających, i wszystko się zgadza, ale proponuję sprawdzić, co wyjdzie ze skopiowania tej technologii przy wyrobie serów krótkodojrzewających wesoły Ważne, aby były to sery prasowane - dobrze dosuszone ziarno nie będzie się wtedy w serze rozwarstwiać, tylko da piękną, zwartą masę. Taki ser można przechowywać bez szwanku w lodówce (byle nie na golasa, ani nie szczelnie zamknięty) nawet kilka tygodni (jeśli ktoś tyle wytrzyma patrzeć na ser i nie zeżreć), a on z każdym tygodniem będzie nabierał charakteru. Eksperyment nic nie kosztuje. Moje kozy dają zimą tak treściwe mleko, że z 3,5 litra mam pół kg takiego właśnie sera, dosuszonego i sprasowanego (2 kg obciążenia na półkilogramowy krążek!), więc nie ma się czego bać, że się "zmarnuje" dużo mleka na coś nowego.

Jeśli zaś po zaprawieniu mleka bakteriami i podpuszczką pozwolić mu "pracować" kilka godzin przed krojeniem skrzepu, rozdrobnione ziarno zaś podgrzać w serwatce do 70 stopni i w formie sprasować, a później taki ser (moczony uprzednio w zimnej solance) uwędzić w dymie olchowo-śliwkowo-jałowcowym, to... Palce lizać, a nawet obgryzać ze smutku, że tak szybko się zjadło i nie ma wesoły

  
Esti
07.11.2015 17:29:42
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #2199298
Od: 2013-3-22
Dziękuję Kozilas jęzor
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Anna13
02.03.2016 20:33:06
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #2247519
Od: 2014-7-14
Nie zabijajcie ..proszę.... ale lecę na dziób jak przysłowiowa kawka i nie jestem w stanie przeczytać wszystkich wypowiedzi w temacie "serowarstwa". Zadaję więc pytanie, być może prozaiczne: czy ktoś z Szacownego grona robił mozzarellę z koziego mleka? Jeśli tak to proszę o podzielenie się doświadczeniem ,albo przepisem z naciskiem na technikę wykonania, bo ja poległam któryś już raz z kolei.... A uparta jestem ,więc nie odpuszczęjęzor.mam w sobie jednak tyle pokory ,że uniżenie proszę Dobrą Duszę o wskazówki.
  
LadyM.
02.03.2016 21:03:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2247534
Od: 2013-3-22
A może spróbować w/g tego przepisu:



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Ja nie robiłam nigdy mozarelli, ale ta babka ma za dużą rzeszę czytelników na to, by niesprawdzone przepisy podawać.
  
Anna13
16.03.2016 19:35:19
Grupa: Użytkownik

Posty: 4 #2254278
Od: 2014-7-14
My LadyM.
Stokrotne dzięki za link. Przeczytany, przetłumaczony, przerobiony, przetrawionybardzo szczęśliwy
Przepis świetny, oczywiście już zaczynam go lekko modyfikować( wiąże się to z niezbyt dużą ilością wolnego czasu).Ale ogólnie do ogarnięcia , szczególnie dla takich " pospiesznych" jak ja;-).
Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko.
  
lisa
28.03.2016 19:53:14
Grupa: Użytkownik

Posty: 12 #2260607
Od: 2015-11-15
Witam
W sobotę zrobiłam mój pierwszy ser przepis - filmik z youtube (czerwona szmatka w kratkę) wyszedł pyszny. Dziś rano zrobiłam już trzecie podejście i po prostu mi nie wychodzi chociaż robię dokładnie to samo. Co może być przyczyną? Czy z mlekiem jest coś nie tak? Teraz przepuszczając mleko przez szmatkę przy ostatnich 100 ml ciekło bardzo wolno i musiałam je zdusić. Przy myciu szmatki wyczułam lepką maź ciężką do zmycia. Przepraszam za głupie pytania,ale dopiero zaczynamzawstydzony
  
CheNelly
28.03.2016 20:54:42
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2260644
Od: 2015-5-28
Może naczynia źle wymyłaś? Trzeba porządnie wymyć i potem wyparzyć. Taka lepka maź może powstawać z pewnych grup bakterii, które są w mleku naturalnie, ale przy braku odpowiedniej higieny się namnażają.
  
lisa
28.03.2016 21:38:48
Grupa: Użytkownik

Posty: 12 #2260680
Od: 2015-11-15
miska na mleko ze zmywarki.szmatki do przelewania wygotowywuje i używam tylko raz. pojemnik z miarką też dobrze umyty. Nie wyparzyłam tylko miski przeznaczonej tylko do mycia kozy przed dojeniem. w jaki sposób sprawdzić czy temperatura mleka jest odpowiednia,jesli nie sprawdza się sposób z w.w filmiku
  
CheNelly
28.03.2016 22:32:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie

Posty: 270 #2260716
Od: 2015-5-28
Nie widzę filmiku, nie wiem o czym mówisz wesoły Najlepiej temp. sprawdzić termometrem po prostu.
  
Electra26.04.2024 17:09:27
poziom 5

oczka
  
lisa
29.03.2016 10:23:34
Grupa: Użytkownik

Posty: 12 #2260843
Od: 2015-11-15
https://www.youtube.com/watch?v=xsF19EtyVxM
  
smyk80
04.05.2016 20:45:43
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łeczna

Posty: 128 #2279136
Od: 2015-11-10
Witam czytałam czytałam i się pogubiłam czy taki ser można dłużej przechowywać tz.chodzi mi o taki dojrzewający.Robiłam tak z podpuszczką według przepisu na 1 stronie wyszedł pyszny 😋
  
barbik
06.05.2016 17:07:59
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2280013
Od: 2014-11-5
Oj cosik się nikt nie podzielił wiedzą,
smyk80 taki ser można zostawić na dojrzewający, tylko ser potrzebuje odpowiedniej wilgotności i temperatury przechowywania. Próbowałam kiedyś zostawić w lodówce domowej, ale to nie zdaje egzaminu, ogólnie sery dojrzewające to trochę wyższa szkoła jazdy.
Możesz sobie też poczytać tu

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


lub tu ( forum)

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



A może ktoś bardziej świadomy jeszcze podpowie jak temat podbijębardzo szczęśliwy
  
smyk80
06.05.2016 18:27:22
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łeczna

Posty: 128 #2280037
Od: 2015-11-10
Właśnie dziś robiłam no i albo za dużo podpuszczki dodałam albo zaszkodził kefir bo gdzieś wyczytałam że się dodaje i juz po chwili zaczęło gęstnieć i oddzielać się serwatka ale tato nie pozwolił oddać kurom tylko spróbował i powiedział że dobrze smakuje on to za serami szaleje nie wiem co dalej z nim zrobi ale chociaż mnie pocieszyłbardzo szczęśliwy
  
smyk80
06.05.2016 18:44:44
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łeczna

Posty: 128 #2280043
Od: 2015-11-10
barbik dziękuję ciekawa lektura oczko
  
barbik
06.05.2016 19:11:35
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2280057
Od: 2014-11-5
Jak kefir to mniej więcej koryciński Ci wyjdzie, to że szybko zgęstniał, to raczej trochę za dużo podpuszczki, ale nikt się nie otruje, tyle że twardy będzie i może nie związać, zresztą zależy jak mocno gęsty.
Niech sobie normalnie odcedzi i zje chłopina na zdrowie.wesoły

A ile lektura czasu pochłaniazakręcony, jak chcesz szybciej to google i już
  
smyk80
06.05.2016 19:40:31
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łeczna

Posty: 128 #2280069
Od: 2015-11-10
Właśnie taki twardy jak żółty jeszcze dałam suszone pomidory i czosnek,a jak tylko kupiłam kozy to mleko było be a teraz każdy serka chce to nic że nie wyszedłbardzo szczęśliwyTylko teraz trochę mało mleka bo maluchy piją i za bardzo nie poszaleję z seramianiołek
  
barbik
06.05.2016 20:11:39
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lublin

Posty: 271 #2280087
Od: 2014-11-5
Ja wcale nie szaleję, bo moje jeszcze nie mleczne, czasem tylko na krowim jak kupię, coś wykombinuję. Ucz się kobieto serków robić, to jeszcze na naukę przyjadępan zielony
  
agnieszka1975
17.05.2016 14:48:20
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 41 #2284638
Od: 2015-6-16
Temat troszkę odgrzeję, bo mam pytanko. Ja ser podpuszczowy robię t sposób następujący: mleko składuję w lodówcę, żeby nazbierać choć z 5 litrów, podgrzewam na oko do temperatury ciała, dodaję podpuszczkę cielęcą. Czekam z pół godziny aż się zetnie, tnę na kawałki i zaczynam podgrzewać na wolnym ogniu w międzyczasie DODAJĄC SÓL. Jak zaczyna parować, wyłączam i czekam aż opadnie na dno. Następnie zlewam do chusty serowarskiej (taka śliska, niebieska, kupiłam na allegro) i prasuję między dwoma talerzami pod obciążeniem 5 litrowej butelki z wodą. Sery są pycha, ale czy mogę coś jeszcze robić lepiej?
  
Electra26.04.2024 17:09:27
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 29 / 32>>>    strony: 2122232425262728[29]303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny