NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 26 / 32>>>    strony: 2122232425[26]272829303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Karamba
28.06.2015 00:53:33
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2133612
Od: 2014-11-17
Nie zanudzasz. Myślę, że ten wątek powinien się rozwijać, a to się nie odbędzie bez wymiany doświadczeń. Cieszę się, że ser jest smaczny. W lodówce powinien spokojnie przetrwać kilka tygodni, zawinięty w np. kawałek tetry nasączonej solanką. Gdybyś chciał eksperymentować z dojrzewaniem takiego sera przez kilka miesięcy, to już inne warunki i pielęgnacja, no i nie ma sensu robić krążka mniejszego, niż kilogramowy.
  
Electra24.04.2024 02:31:30
poziom 5

oczka
  
katolik
28.06.2015 08:39:48
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2133633
Od: 2015-2-20
A ja takie 25dkg.oblałem woskiem i zobaczę co z tego wyniknie.Ja mam 2 kozy dojne. Dziennie mam prawie 6 litrów mleka.Mleka ani serka od 30 lat jeszcze nie sprzedałem.Teraz mam dylemat: albo jedną kozę zlikwidować albo mleko dawać kurom,bo kilka kotów już dokarmiam.Ja jestem minimalistą i nic na siłę.Tak sobie myślałem żeby robić serki a jeść je za pół roku.Chyba dam sobie spokój.
  
weszynoska
28.06.2015 11:32:32
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #2133715
Od: 2013-3-24
Można zamrozić oczko mniej roboty a smak ten sam .
  
katolik
28.06.2015 11:45:43
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2133722
Od: 2015-2-20
A po rozmrożeniu nie będzie się sypał
  
weszynoska
28.06.2015 14:30:05
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka

Posty: 325 #2133812
Od: 2013-3-24
    katolik pisze:

    A po rozmrożeniu nie będzie się sypał


Jeden zawsze można poświęcić i spróbować oczko U mnie się nie sypał
  
Karamba
28.06.2015 14:40:22
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2133816
Od: 2014-11-17
Katolik, a twaróg lubisz? Ja twaróg robię np. z 10 l. mleka, wychodzi mi prawie 2 kg twarogu, czego nie zjem od razu, to mrożę - w szczelnie zawiniętych paczuszkach z woreczków śniadaniowych. Po rozmrożeniu jest tak samo smaczny, jak świeży.
No i sery dojrzewające są dla Ciebie równie dobrym rozwiązaniem, tylko warunki musisz mieć - dla większości serów optymalna temp. dojrzewania to 12-14 stopni, wilgotność 80-85%. Zresztą, skoro piszesz, że woskujesz, to znaczy, że robisz dojrzewające i o tym wszystkim wiesz. Możesz też mrozić nadmiar mleka, ale wiadomo - to zajmuje dużo miejsca.



A jeśli karmisz mlekiem koty/psy/kury, to też w sumie nie taka strata, bo oszczędzasz na karmie dla nich. Moje psy i koty jak widzą, że idę z mlekiem, to dostają ślinotoku wesoły Dużo im nie daję, a i tak tłuste się robią w krótkim czasie oczko
  
katolik
28.06.2015 15:27:47
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2133847
Od: 2015-2-20
I znowu dzisiaj dostałem propozycję.Darmo koza i trójka młodych.Młode wezmę ale po co mi jeszcze więcej mleka.Taki już mój los.Ten woskowany to dopiero experyment.Ja to tak trochę na żywioł.Bo przecież nie będę mierzył wilgotności ani temperatury.Co Bóg da to będzie.A mnie zawsze pomaga.
  
jacek
28.06.2015 16:09:08
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Zborowice małopolskie

Posty: 182 #2133858
Od: 2014-3-17
do czego jest potrzebny chlorek wapnia przy produkcji serów?
  
katolik
28.06.2015 18:28:33
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2133927
Od: 2015-2-20
Kupiłem książkę "Domowy wyrób serów" autor Ricki Carroll.Tam pisze że do mleka pasteryzowanego.
  
wiechu
28.06.2015 22:35:14
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 98 #2134190
Od: 2013-9-23
Dodajom bo wiencej sera wychodzi ,ale wedug mnie to lepsze jest do posypywania drogi w zimie
  
helenkq
28.06.2015 23:03:38
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Posty: 119 #2134200
Od: 2015-5-7
karamba dzieki za wyczerpujaca odpowiedz oczko

co do serwatki to chyba nie musze nic szukac, własna z koziego mleka nada sie chyba najlepiej oczko
to zamawiam podpuszczke i bede probowacoczko
  
Electra24.04.2024 02:31:30
poziom 5

oczka
  
Karamba
29.06.2015 00:36:56
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2134241
Od: 2014-11-17
Helenka - nie serwatka, tylko maślanka. Ale jak chcesz, spróbuj z serwatką.
Podpuszczkę sugeruję naturalną, cielęcą, ale to też kwestia upodobań. Jeśli producent podaje ilość kropli 1-2 na litr mleka, to do tego sera, o którym pisałam, daję dwie krople na litr, plus jeszcze dwie na całość partii dziesięciolitrowej. Czyli przykładowo - 22 krople podpuszczki na 10 litrów mleka.

  
Karamba
29.06.2015 00:42:43
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2134242
Od: 2014-11-17


Ilość edycji wpisu: 1
Jacek - chlorek wapnia dodaje się do mleka pasteryzowanego, ponieważ pasteryzacja nawet w "niskiej" temperaturze (72 stopnie) powoduje nieodwracalne wytrącanie soli wapnia z mleka. I nieprawdą jest, że sera wychodzi więcej. Chodzi o to, żeby nie wyszło mniej, niż z mleka niepasteryzowanego. Skrzep z mleka pasteryzowanego bez dodatku chlorku wapnia wychodzi bardziej lichy, trudniej związuje, dlatego ten dodatek. I nie jest szkodliwy, za to do posypywania dróg się nie nadaje.

Z ludźmi jest taki problem, że piszą zanim pomyślą, albo sprawdzą w wiarygodnych źródłach. Niektórzy "gdzieś" i "o czymś" słyszeli, i myślą, że wiedzą oczko

Reasumując: jeśli do wyrobu sera używasz mleka świeżego, lub nawet mrożonego, chlorek wapnia nie jest Tobie do niczego potrzebny. Jeśli mleko masz pasteryzowane (nieważne, czy kozie, czy krowie), to warto dodać chlorek wapnia na pół godziny przed dodaniem podpuszczki.
  
Karamba
29.06.2015 00:53:47
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2134246
Od: 2014-11-17
Katolik - w przypadku sera woskowanego wilgotność nie ma znaczenia, ale temperatura dojrzewania zawsze! To JEST ważne, bez względu na religię. Ponieważ w serze są bakterie. Różne szczepy bakterii "pracują" i rozmnażają się lepiej lub gorzej w różnych temperaturach. Jeśli w Twoim serze przewagę zyskają np. bakterie wzdymające ser, to z Twojego krążka zrobi się cuchnąca bomba wesoły Albo wyjdzie gorzki, albo kwaśny...
Drugą rzeczą jest szybkość zachodzenia procesów chemicznych - bo czy chcemy, czy nie, ser to chemia, a nie cuda. Ale nie, nie będę pisać książki. Lepsi ode mnie wiele już napisali, i to są lektury powszechnie dostępne oczko




  
katolik
29.06.2015 07:39:52
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2134277
Od: 2015-2-20
Karamba, jesteś naprawdę światły człowiek.Właśnie zauważyłem że te serki oblane woskiem niektóre mają takie wybrzuszenia, nie wszystkie.Cosik mi się zdaję że jedyny ratunek to zamrażarka.Tylko czy go dobrze wyciskać i czy dodawać te bakterie jogurtowe?
  
katolik
29.06.2015 07:43:20
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 140 #2134281
Od: 2015-2-20
Karamba jeszcze jedno:czy Ty w nocy nie śpisz.czy masz inną strefę czasową.
  
Karamba
29.06.2015 11:52:28
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2134393
Od: 2014-11-17
Ja w ogóle nie śpię, a powieki na taśmę klejącą podklejam oczko Sęk w tym, że muszę być i robolem fizycznym, i jeszcze zdążyć się czegoś w życiu nauczyć - więc kiedy tu spać?

Pytasz o czynności na etapie produkcji, tak? Bo wyciskanie tego sera teraz, po zawoskowaniu, to musztarda po obiedzie, wiadomo wesoły
Owszem, dodawać bakterie, najlepiej sprawdzone. Doświadczalnie dobrać ilość - jak w przypadku Twojego jogurtu. Owszem, wyciskać pod obciążeniem, kiedy ser jest w formie. Mały ser, do pół kilograma, obciążaj czymś o wadze około 2 kg - np. słoikiem z wodą lub piaskiem (piasek cięższy, wiadomo). I nie lekceważyć ani etapu rozdrabniania ziarna, ani dogrzewania ziarna, ani wymiany części serwatki na wodę. To wszystko nie są czary mary, to naprawdę ma znaczenie wesoły Jeśli jeszcze o coś chcesz zapytać, to będę mogła odpowiedzieć dopiero póżnym wieczorem - teraz idę "robić w polu" oczko
  
wicher85
01.07.2015 15:24:13
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #2135949
Od: 2014-9-5
Czy robił ktoś ser podpuszczkowy na słodko np z rodzynkami?
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
LadyM.
09.07.2015 22:57:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2140823
Od: 2013-3-22
Mam pytanie z typu pytań za 5 punktów:
po dodaniu podpuszczki tworzy się niby jednolity skrzep. Ale przy krojeniu rozpada się na grudki podobne, jak powstają podczas robienia twarogu.
Jaka jest tego przyczyna?
Dodam, że wcześniej (nawet jeszcze zimą -mrożąc mleko robiłam serek co jakiś czas)po dodaniu podpuszczki tworzył się ładny skrzep, przypominający galaretkę i kroił się ładnie. Potem była przerwa w robieniu serków. Na wiosnę miałam jeszcze ub.roczną podpuszczkę (cały czas w lodówce i z ważną datą). Myślałam,że może ta podpuszczka jest do bani. Wczoraj dostałam nową - to samo. Niezależnie od tego, czy mleko pasteryzowane, czy nie. Zawsze dawałam 5 kropel na litr. Za dużo? Za mało? Czy jeszcze jakaś inna bajka?
  
Karamba
10.07.2015 13:03:22
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmia

Posty: 41 #2141046
Od: 2014-11-17


Ilość edycji wpisu: 1
Czy za dużo, czy za mało, to zależy od podpuszczki - raz, że podpuszczka może być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, a dwa, że sprzedawcy oferują podpuszczki w różnym stężeniu. Moja na przykład jest cielęca i dwie krople na litr dają skrzep jak z cementu oczko

Faktycznie, zagadkowa sytuacja. Możesz wrzucić zdjęcie tego "twarogowego" skrzepu?

Pytanie 1. Czy skrzep, mimo wszystko, ma swoisty zapach i smak?
Pytanie 2. Jaką metodę pasteryzacji stosujesz? Nie wszystkie termofile giną w 72 stopniach na przykład.
Pytanie 3. Czy mieszasz mleko od różnych kóz?
Pytanie 4. Czy pomimo nietypowego po pokrojeniu skrzepu, uzyskujesz z niego prawidłowo wyglądający i smakujący ser?

Jeśli odpowiedź na pytanie nr 3 brzmi "tak", to ja zrobiłabym następujący eksperyment. Od każdej kozy z osobna wzięłabym po jednym litrze mleka, i każdy litr z osobna w niewielkim garnku zaprawiła podpuszczką, i w ten sposób sprawdziła, czy z każdym skrzepem dzieje się to samo. Jeśli tylko jeden będzie "wadliwy", to przynajmniej będzie wiadomo, że coś z mlekiem od jednej kozy nie halo oczko
  
Electra24.04.2024 02:31:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 26 / 32>>>    strony: 2122232425[26]272829303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny