NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 28 / 32>>>    strony: 21222324252627[28]29303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
wicher85
05.11.2015 18:49:57
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #2198601
Od: 2014-9-5
Obecnie raz w tygodniu z okolo 3 litrow mleka 300 g sera podpuszczkowego czasem mozarelle na wlasna konsumpcje. Raczej nie zainwestuje w forme za kilkaset zlotych ale pomysl z wiaderkami sprobuje. Ze strony ewentualnie ta kwadratowa forma na koncu lub oscypki warta zastanowienia biorac pod uwage moja amatorska dzialalnosc. Dzieki za infoaniołek
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
Electra19.04.2024 15:12:12
poziom 5

oczka
  
jurand
05.11.2015 18:59:23
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2198607
Od: 2014-3-31
http://www.alliance-elevage.com/dept80_80_02_008_liste_moules_avec_fond_1.html
nie to ,że mi padło coś na szare komórki ,ale ja kupuję w tej firmie ,zarejestrowałem się ze dwa lata temu .Razem z przesyłką wychodzi na tyle tanio ,że kupuję u nich, wolę profesjonalny osprzęt choćby dla tego ,że pow .lek wet. nie czepia się o atesty itp. A i jak któraś z Pań pisała jeśli chcesz sprzedawać swoje wyroby to ni żałuj na podstawowy sprzęt.Co do serowara to też kupowałem u nich z tym ,że kultury do szczepienia tych serów które ja robię mają trochę inne niż w ,, oryginale ,,.
  
wicher85
05.11.2015 19:36:33
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #2198622
Od: 2014-9-5
Bede musial podrzucic kilka pomyslow na prezent gwiazdkowy rodzinie z tych stron. Bogactwo asortymentu powoduje coraz to nowsze pomysly na sery. Tylko czekac do wiosny na wykoty moich pierwiastek.
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
kozilas
05.11.2015 19:38:57
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2198625
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Hmmm, nie wiemy po co robić zakupy gdzieś po świecie (dając zarabiać nie polskim firmom) skoro mamy w Polsce doskonałą POLSKĄ firmę ,,Agrovis'' przedstawiciela najlepszych europejskich firm

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Zaproponowaliśmy @wicher85 serowar.pl gdyż dla amatorów jest tam najdostępniej. Jeśli chodzi o ceny to za kilkadziesiąt złotych na takie potrzeby jak ma @wicher85 można kupić porządną formę np. 0,5 kg Guda za 70złotych forma która z pewnością posłuży wiele lat i pozwoli zrobić wieeeele serów.
@jurand nie pamiętamy abyśmy pisali cokolwiek o kulturach/szczepionkach.

_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
artambrozja
05.11.2015 20:01:05
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2198635
Od: 2013-3-25
Kozilas, mam prośbę : czy możecie polecić naprawdę fachową książkę, dotyczącą domowej produkcji sera. wpadło mi w ręce kilka pozycji, ale chciałabym coś naprawdę fachowego. Będę wdzięczna za podanie tytułów wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
kozilas
05.11.2015 20:46:10
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2198667
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
    artambrozja pisze:

    Kozilas, mam prośbę : czy możecie polecić naprawdę fachową książkę, dotyczącą domowej produkcji sera. wpadło mi w ręce kilka pozycji, ale chciałabym coś naprawdę fachowego. Będę wdzięczna za podanie tytułów wesoły

Nasza najprostsza rada to zarejestrować się na stronie AGROVISu

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Po zarejestrowaniu masz dostęp do niezbyt wielkiej ale wystarczającej biblioteki receptur technologicznych. Fajnie, przystępnie, krok po kroku opisane receptury tak serów podpuszczkowych, kwasowo-podpuszczkowych t/z fromaży z pleśnią i bez, jogurtów, twarogu... Po założeniu konta w Agrovisie możesz też robić zakupu profesjonalnych kultur-szczepionek. Nazwy, numery podane w recepturach technologicznych. Polecamy szczepionki Francuskiej firmy COQUARD wesoły
Jeśli chodzi o książki to nic lepszego od książki Jana Licznerskiego ,,Praktyczne Serowarstwo''nikt nie wydał w Polsce, ale to polecamy tak do poduchy do poczytania aby zrozumieć jak się tworzy sery i o co w tej Sztuce chodzi wesoły

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

To link do PDFu tej książki

_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
artambrozja
05.11.2015 20:49:37
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2198680
Od: 2013-3-25
dziękuje bardzo wesoły agrovis przeglądałam ale bez rejestracji,a książkę z wielką przyjemnością przeczytam wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
artambrozja
06.11.2015 08:30:50
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2198800
Od: 2013-3-25
Nubirku właśnie się zarejestrowałam i czekam na weryfikację i akceptację danych wesoły

Kozilas - książka jest świetna, bardzo dziękuje za link wesoły dużo wiadomości o wszystkich bakteriach, o błędach jakie można popełnić przy produkcji serów no i przepisy. Faktycznie nie miałam zielonego pojęcia o pewnych rzeczach. Polecam ją wszystkim początkującym koziarzom wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
jakubpiotr
06.11.2015 08:48:50
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #2198804
Od: 2013-4-5
początkującym serowarom..
  
jurand
06.11.2015 09:36:08
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #2198814
Od: 2014-3-31
Do kozilas Ja kupuję z tego względu we fr firmie np;foremki ,że PLW wymaga certyfikatu na sprzęt(i nie tylko) ,więc to u mnie uzasadnione.Natomiast jeśli sprawdzisz dokładnie to na stronie agrovis-u większość foremek (zdjęć) pochodzi z Francji ,pod niektórymi fotkami istnieje nr katalogowy ze stron fr.Wsparcie naszych firm czy sklepów jest jak najbardziej uzasadnione , z tym nie ma polemiki .Jeśli chodzi o podpuszczki to mamy naprawdę dobrej jakości towar,a szczepionki do serów kwasowo -podpuszczkowych już nie koniecznie nadają się do typu sera który ja robię ,stąd moja ,,wrzutka ,,. Bez urazy.Jeszcze jedno książka Jana Licznerskiego ,,Praktyczne Serowarstwo',to prawdziwy bestseler w śród pism tematycznych,stara ale żadnej nowszej publikacji jak do tej pory nie czytałem.Pozdrawiam
  
kozilas
06.11.2015 10:10:48
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2198843
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
@ambrozja @jakubpiotr ma jak najbardziej rację tylko na końcu zamiast wielokropka winien wstawić ??? Książka Pana Licznerskiego jest dobra na początek ale jeszcze fajniej się ją czyta mając już trochę doświadczenia i praktyki wesoły
@jurand włąsnie dlatego piszemy o AGROVISie gdyż sprzedają oni profesjonalny sprzęt i lepiej ich wspomagać niż jakiegoś pośrednika na zachodzie wesoły
Nie wiemy jakie serki robisz i jakich kultur używasz, ale te szczepionki oryginalne Francuskie robione przez A.Coquard są doskonałe, trzeba tylko dobrać odpowiednią kombinację bo jest ich zawsze kilka kombinacji do każdego rodzaju sera czy na przykład jogurtu.Rzecz w tym że kozie mleko wymaga trochę innego traktowania niż krowie. Wymaga to zwykle trochę prób i doboru. Ale przy odrobinie doświadczenia efekty są doskonałe wesołyU nas przy przerabianiu jedynie z nie pasteryzowanego mleka najlepszy efekt zakwaszający (konsystencja, aromat, smak) osiągamy stosując OMEGA 3,,Coquard'' i gdyby nie konieczność naprzemiennego używania szczepionek to używali byśmy tylko trójki wesoły
_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
Electra19.04.2024 15:12:12
poziom 5

oczka
  
artambrozja
06.11.2015 11:06:45
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2198852
Od: 2013-3-25
    jakubpiotr pisze:

    początkującym serowarom..

Jakub, dla mnie koziarz jest równoznaczne z próbą wyrobu serów, bo ileż można spijać mleko wesoły ale niech Ci będzie, że serowar.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
jakubpiotr
06.11.2015 15:03:20
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy

Posty: 792 #2198917
Od: 2013-4-5
Koziarz hodujący burskie może mieć poważne niedostatki mlekaoczko
  
kozilas
06.11.2015 15:39:45
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2198927
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY


Ilość edycji wpisu: 1
Tak więc zostańmy przy początkujących SEROWARACH wesoły
_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
artambrozja
06.11.2015 17:33:44
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2198956
Od: 2013-3-25
No niech Wam będzie panowie, przejęzyczyłam się wesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
monia8366
06.11.2015 22:16:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #2199048
Od: 2013-3-21
Teraz w sytuacji kiedy znów wrócę do serowarstwa, szukam form i pras i zobaczcie co znalazłam :

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Esti
07.11.2015 08:56:07
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #2199126
Od: 2013-3-22
Zarejestrowałam się na agrovis, przepisy faktycznie świetne i prosto napisane. Problem tylko taki, że mają kultury bakterii pakowane w fiolki na 100-200 l. Czy nie mają mniejszych opakowań? Ewentualnie gdzie takie kupić? Bo jednak z nas amatorów mało kto robi ser z takich ilości mleka.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
kozilas
07.11.2015 09:29:48
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie

Posty: 53 #2199134
Od: 2015-1-13



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
    Esti pisze:

    Zarejestrowałam się na agrovis, przepisy faktycznie świetne i prosto napisane. Problem tylko taki, że mają kultury bakterii pakowane w fiolki na 100-200 l. Czy nie mają mniejszych opakowań? Ewentualnie gdzie takie kupić? Bo jednak z nas amatorów mało kto robi ser z takich ilości mleka.

@Esti Niestety nie umiemy TU wkleić zdjęcia ale wysłaliśmy Ci na Priv. kultury są pakowane w plastikowe fiolki zamykane korkiem.Nie ma problemu z podzieleniem fiolki n.p. na 10 porcji(wsypujesz 1/10 fiolki). Przechowujesz szczepionkę w zamrażarce(długie terminy przydatności są mrożone i liofilizowane) Tak więc, możesz szczepić ilości mleka według uznania wesołyJeśli możesz to wklej nasze zdjęcie TU w odpowiedzi to pewnie wielu osobom wyjaśni sprawę wesoły
_________________
http://duoart.blogspot.com/
  
Esti
07.11.2015 09:58:11
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #2199142
Od: 2013-3-22
Ok, dziękuję.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Lhuna
07.11.2015 12:21:28
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #2199187
Od: 2014-1-7


Ilość edycji wpisu: 1
Nie wiem czy można reklamowac..na "mięsnym" forum jest dział serowarski, kopalnia wiedzy, książka Licznerskiego w pdf-ie, opisy krok po kroku itd. Polecam!
  
Electra19.04.2024 15:12:12
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 28 / 32>>>    strony: 21222324252627[28]29303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny