NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 21 / 32>>>    strony: [21]2223242526272829303132

Ser podpuszczkowy - wykonanie

  
Kusy
07.08.2014 09:47:16
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1911035
Od: 2013-3-22
lektura do poczytania

http://www.ser-kozi.pl/ser-kozi-wady.htm

http://www.nutrivitality.pl/mleko-i-przetwory-mleczne/sery/wady-i-choroby-serow.html
  
Electra22.12.2024 08:25:02
poziom 5

oczka
  
jurand
07.08.2014 12:48:54
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1911210
Od: 2014-3-31
więcej jest na kozolin2 ,ale?
  
Kusy
07.08.2014 16:57:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1911409
Od: 2013-3-22
Przepraszam ale to nie była odpowiedź na Twój post. Była dyskusja w innym temacie o wyrzuconym serku, szukałam informacji jak poznać czy ser jest dobry więc podałam linki jakby ktoś chciał poczytać.
O serach pleśniowych nie ma pojęcia. Kupiłam ostatnio książke o serach ale o takim nie ma tam nic.
  
jurand
07.08.2014 18:28:35
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1911449
Od: 2014-3-31
ok,ja naprawdę nie wziąłem tego do siebie
  
jurand
07.08.2014 18:32:56
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 75 #1911453
Od: 2014-3-31
tak sory nie doczytałem wszystkiego ,,mea culpa,,.
  
Bucia
24.08.2014 12:21:10
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1924308
Od: 2014-3-10
kupiłam ostatnio podpuszczkę biologiczną ze sklepu agrovis i tam podają dawkowanie do30ml na 10l mleka Wydaje mi się to bardzo dużo a butla jest litrowa i nie ma kroplomierza Nie wiem jak mam te ml odmierzać żeby nie przesadzić Może ktoś ją miał i stosował w kroplach? ile waszym zdaniem to będzie kropel?Miałam fiolkę po bakteriach serowarskich i ona ma przekrój ok 1cm a wysokość 7 cm i to by wyszło że powinnam dać na 10l mleka aż 4 takie fiolki podpuszczki Boję się spróbować bo nie mam ani kropli mleka na zmarnowanie i jak dotąd niczego nie zmarnowałam
  
LadyM.
24.08.2014 12:54:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1924337
Od: 2013-3-22
To kupiłaś Podpuszczka Beaugel 50 1L?
Bo w sklepie agrovisu nie znalazłam teraz niczego innego.
I jak się zdążyłam zorientować, czytając ich stronę - oni rozróżniaja określenia podpuszczka -na wyciąg z żołądków, oraz -koagulant mikrobiologiczny - na wyciąg z grzybów Rhizomucor Miehei.

Jeżeli to jest ta podpuszczka to ona jest słaba dość. Na allegro zdrowodomowo sprzedaje podpuszczke enzymatyczną o mocy 1:22000 i tamtej sie daje parę kropel.

  
Kusy
24.08.2014 13:06:55
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1924356
Od: 2013-3-22
Chodzi o to, że podpuszczka z grzybów nie może być nazywana podpuszczką tylko koagulantem mikrobiologicznym. Tak że agrovis robi to zgodnie z prawem. Gdzieś to ostatnio wyczytałam ale już nie pamiętam gdzie.zawstydzony
  
LadyM.
24.08.2014 16:50:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1924500
Od: 2013-3-22
No bo tak faktycznie podpuszczką nie jest. Właściwie to tak samo, jakby każdy produkt żelujący nazywac żelatyną.
Potwierdzenie tego co pisze Kusy znalazłam na stronie:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Mimo to, szukając "preparatu koagulującego" do naszych serów wciąz będziemy kupować "podpuszczke mikrobioklogiczną"
  
Bucia
03.09.2014 11:46:06
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 231 #1931963
Od: 2014-3-10
Czy serek podpuszczkowy można zamrozić bez szkody dla jego smaku i konsystencji po rozmrożeniu?
Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?
  
LadyM.
03.09.2014 12:03:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1931979
Od: 2013-3-22
Chyba nie. Ktoś pisał juz o mrożeniu podpuszczkowych, ze nie bardzo. Twaróg tak, ale i tak po rozmrożeniu to nie jest do końća to, co przed zamrożeniem.

A ja z innej beczki: naczytałam się, że robicie serki z kozieradką.
Nabyłam wreszcie ziarenka kozieradki marki Kotanyi. Otworzyłam z ciekawości i stwierdziłam, że w takiej postaci, to raczej trzecie zęby stracę na tym serze.

Zemleć? Czy zmięknie?
  
Electra22.12.2024 08:25:02
poziom 5

oczka
  
Leosia
03.09.2014 13:36:32
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1932063
Od: 2013-4-2
kupić mieloną(mój młynek sobie nie radzi). nie smakuje mi ser z tym ziólkiem. Kozieradka ma u nas wiele innych zastosowań.



Mrożony ser robi się odrobinę bardziej kruchy. Jest ok.
  
LadyM.
03.09.2014 17:00:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1932220
Od: 2013-3-22
    Leosia pisze:

    ..... Kozieradka ma u nas wiele innych zastosowań.


N.P?
  
monika
03.09.2014 17:01:09
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Białystok, okolice

Posty: 128 #1932221
Od: 2013-11-26
Kozieradka fajnie rozmięka w serku i również fajnie wygląda całe ziarno. Ja osobiście nie przepadam za nią, ale w rodzinie mam amatorów tego ziółka.
  
Leosia
03.09.2014 19:57:43
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 550 #1932371
Od: 2013-4-2
Wywar do kąpieli na atopową skórę,do przemywania odleżyn(genialne efekty! ) i trudno gojących się ran. W paszy: poprawia przyrosty, piękna sierść i kopyta, mleko pędnie , stymuluje rozrost gr. mlekowego(nie tylko zwierząt). Z doświadczenia wiem że, działa. Warto poczytać.
  
Lhuna
03.09.2014 21:22:00
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1932484
Od: 2014-1-7
Do wszystkich zup , pasztetów (roślinnych) sypiemy ziarna albo mielona, obojętnie. Roślinnym zupom nadaje "rosołowy" , głęboki smak.
Wspaniała rzecz.
I kozom daję jak tylko pamiętam po kilka ziarenek, lubią pochrupać.
Znajoma robi ser z zielem, kupuje suszone.




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

  
Kusy
03.09.2014 21:49:14
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podkarpackie

Posty: 223 #1932513
Od: 2013-3-22
czytałam, że ma specyficzny zapach i że przechodzi do mleka jak się daje jeść zwierzakom. Prawda to?
  
LadyM.
03.09.2014 23:11:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1932580
Od: 2013-3-22
W tej torebce jakiegoś specjalnie porywającego i intensywnego zapachu nie wywąchałam.
  
Lhuna
03.09.2014 23:17:47
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1932584
Od: 2014-1-7
Zapach jest taki "rosołowy", jak smak umami , ale nie wiem, ile koza musiałaby tego zjeść, żeby przeszło. Ja nie zauważyłam nic takiego.
  
wicher85
18.10.2014 04:52:14
poziom 1



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wielichowo

Posty: 32 #1962965
Od: 2014-9-5
Czy chlorek wapnia jest niezbędny do wykonania sera podpuszczkowego? Nie wiem czy te pytanie wcześniej padło. Nie mam tak dokładnej wagi i nie wiem czy uda mi się dobrze wyliczyć te gramy. Chce zrobić ser z dwóch litrów mleka.
_________________
Długich dni i spokojnych nocy
  
Electra22.12.2024 08:25:02
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 21 / 32>>>    strony: [21]2223242526272829303132

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny