| |
Kusy | 07.08.2014 09:47:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1911035 Od: 2013-3-22
| lektura do poczytania
http://www.ser-kozi.pl/ser-kozi-wady.htm
http://www.nutrivitality.pl/mleko-i-przetwory-mleczne/sery/wady-i-choroby-serow.html |
| |
Electra | 22.12.2024 08:25:02 |
|
|
| |
jurand | 07.08.2014 12:48:54 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #1911210 Od: 2014-3-31
| więcej jest na kozolin2 ,ale? |
| |
Kusy | 07.08.2014 16:57:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1911409 Od: 2013-3-22
| Przepraszam ale to nie była odpowiedź na Twój post. Była dyskusja w innym temacie o wyrzuconym serku, szukałam informacji jak poznać czy ser jest dobry więc podałam linki jakby ktoś chciał poczytać. O serach pleśniowych nie ma pojęcia. Kupiłam ostatnio książke o serach ale o takim nie ma tam nic. |
| |
jurand | 07.08.2014 18:28:35 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #1911449 Od: 2014-3-31
| ok,ja naprawdę nie wziąłem tego do siebie |
| |
jurand | 07.08.2014 18:32:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #1911453 Od: 2014-3-31
| tak sory nie doczytałem wszystkiego ,,mea culpa,,. |
| |
Bucia | 24.08.2014 12:21:10 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1924308 Od: 2014-3-10
| kupiłam ostatnio podpuszczkę biologiczną ze sklepu agrovis i tam podają dawkowanie do30ml na 10l mleka Wydaje mi się to bardzo dużo a butla jest litrowa i nie ma kroplomierza Nie wiem jak mam te ml odmierzać żeby nie przesadzić Może ktoś ją miał i stosował w kroplach? ile waszym zdaniem to będzie kropel?Miałam fiolkę po bakteriach serowarskich i ona ma przekrój ok 1cm a wysokość 7 cm i to by wyszło że powinnam dać na 10l mleka aż 4 takie fiolki podpuszczki Boję się spróbować bo nie mam ani kropli mleka na zmarnowanie i jak dotąd niczego nie zmarnowałam |
| |
LadyM. | 24.08.2014 12:54:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1924337 Od: 2013-3-22
| To kupiłaś Podpuszczka Beaugel 50 1L? Bo w sklepie agrovisu nie znalazłam teraz niczego innego. I jak się zdążyłam zorientować, czytając ich stronę - oni rozróżniaja określenia podpuszczka -na wyciąg z żołądków, oraz -koagulant mikrobiologiczny - na wyciąg z grzybów Rhizomucor Miehei.
Jeżeli to jest ta podpuszczka to ona jest słaba dość. Na allegro zdrowodomowo sprzedaje podpuszczke enzymatyczną o mocy 1:22000 i tamtej sie daje parę kropel.
|
| |
Kusy | 24.08.2014 13:06:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1924356 Od: 2013-3-22
| Chodzi o to, że podpuszczka z grzybów nie może być nazywana podpuszczką tylko koagulantem mikrobiologicznym. Tak że agrovis robi to zgodnie z prawem. Gdzieś to ostatnio wyczytałam ale już nie pamiętam gdzie. |
| |
LadyM. | 24.08.2014 16:50:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1924500 Od: 2013-3-22
| No bo tak faktycznie podpuszczką nie jest. Właściwie to tak samo, jakby każdy produkt żelujący nazywac żelatyną. Potwierdzenie tego co pisze Kusy znalazłam na stronie:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Mimo to, szukając "preparatu koagulującego" do naszych serów wciąz będziemy kupować "podpuszczke mikrobioklogiczną" |
| |
Bucia | 03.09.2014 11:46:06 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1931963 Od: 2014-3-10
| Czy serek podpuszczkowy można zamrozić bez szkody dla jego smaku i konsystencji po rozmrożeniu? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? |
| |
LadyM. | 03.09.2014 12:03:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1931979 Od: 2013-3-22
| Chyba nie. Ktoś pisał juz o mrożeniu podpuszczkowych, ze nie bardzo. Twaróg tak, ale i tak po rozmrożeniu to nie jest do końća to, co przed zamrożeniem.
A ja z innej beczki: naczytałam się, że robicie serki z kozieradką. Nabyłam wreszcie ziarenka kozieradki marki Kotanyi. Otworzyłam z ciekawości i stwierdziłam, że w takiej postaci, to raczej trzecie zęby stracę na tym serze.
Zemleć? Czy zmięknie?
|
| |
Electra | 22.12.2024 08:25:02 |
|
|
| |
Leosia | 03.09.2014 13:36:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1932063 Od: 2013-4-2
| kupić mieloną(mój młynek sobie nie radzi). nie smakuje mi ser z tym ziólkiem. Kozieradka ma u nas wiele innych zastosowań.
Mrożony ser robi się odrobinę bardziej kruchy. Jest ok. |
| |
LadyM. | 03.09.2014 17:00:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1932220 Od: 2013-3-22
|
N.P? |
| |
monika | 03.09.2014 17:01:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Białystok, okolice
Posty: 128 #1932221 Od: 2013-11-26
| Kozieradka fajnie rozmięka w serku i również fajnie wygląda całe ziarno. Ja osobiście nie przepadam za nią, ale w rodzinie mam amatorów tego ziółka. |
| |
Leosia | 03.09.2014 19:57:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1932371 Od: 2013-4-2
| Wywar do kąpieli na atopową skórę,do przemywania odleżyn(genialne efekty! ) i trudno gojących się ran. W paszy: poprawia przyrosty, piękna sierść i kopyta, mleko pędnie , stymuluje rozrost gr. mlekowego(nie tylko zwierząt). Z doświadczenia wiem że, działa. Warto poczytać. |
| |
Lhuna | 03.09.2014 21:22:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1932484 Od: 2014-1-7
| Do wszystkich zup , pasztetów (roślinnych) sypiemy ziarna albo mielona, obojętnie. Roślinnym zupom nadaje "rosołowy" , głęboki smak. Wspaniała rzecz. I kozom daję jak tylko pamiętam po kilka ziarenek, lubią pochrupać. Znajoma robi ser z zielem, kupuje suszone.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Kusy | 03.09.2014 21:49:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podkarpackie
Posty: 223 #1932513 Od: 2013-3-22
| czytałam, że ma specyficzny zapach i że przechodzi do mleka jak się daje jeść zwierzakom. Prawda to? |
| |
LadyM. | 03.09.2014 23:11:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1932580 Od: 2013-3-22
| W tej torebce jakiegoś specjalnie porywającego i intensywnego zapachu nie wywąchałam. |
| |
Lhuna | 03.09.2014 23:17:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1932584 Od: 2014-1-7
| Zapach jest taki "rosołowy", jak smak umami , ale nie wiem, ile koza musiałaby tego zjeść, żeby przeszło. Ja nie zauważyłam nic takiego. |
| |
wicher85 | 18.10.2014 04:52:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielichowo
Posty: 32 #1962965 Od: 2014-9-5
| Czy chlorek wapnia jest niezbędny do wykonania sera podpuszczkowego? Nie wiem czy te pytanie wcześniej padło. Nie mam tak dokładnej wagi i nie wiem czy uda mi się dobrze wyliczyć te gramy. Chce zrobić ser z dwóch litrów mleka. _________________ Długich dni i spokojnych nocy |
| |
Electra | 22.12.2024 08:25:02 |
|
|