| |
Brzozo | 15.09.2020 22:34:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Uniejów
Posty: 90 #5946998 Od: 2020-3-30
| Mam pytanko, nie wiem czy ten temat był już poruszony. Czy dodajcie do mleka koziego na ser mleka krowiego, jeśli tak to w jakich proporcjach żeby jednak było czuć w przewadze mleko kozie, chyba że mleko krowie takie świeże przeważa w smaku nad mlekiem kozim. |
| |
Electra | 22.12.2024 13:07:26 |
|
|
| |
monia8366 | 16.09.2020 10:43:34 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #5947058 Od: 2013-3-21
| można łączyć mleko wedle woli _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Brzozo | 17.09.2020 10:58:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Uniejów
Posty: 90 #5952492 Od: 2020-3-30
| Wczoraj zrobiłem już mój 3 wyrób serka podpuszkowego, odsaczylem, zasoliłem i zawinąłem w ręcznik papierowy, dziś rano zobaczyłem że ma żółte przebarwienia. Co może być przyczyną? Użyłem podpuszki mikrobiologicznej. |
| |
monia8366 | 17.09.2020 12:24:26 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #5953161 Od: 2013-3-21
| z krowiego czy koziego mleka ? po co zawijasz papierem , na nim mogą być bakterie. Odsączyć zasolić położyć na talerzyk i do lodówki _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Brzozo | 17.09.2020 12:40:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Uniejów
Posty: 90 #5953257 Od: 2020-3-30
Ilość edycji wpisu: 1 | Tylko kozie, wcześniej tak robiłem i było wszystko ok, nie pożółkł cały tylko miejscami i te kawałki co były na dnie talerzyk mniej zrobiłem 9 srekow po ok 70g, teraz zajrzałem to jak by te żółte miejsca zrobiły się mniej żółte. A może za dużo podpuszki poszło, robiłem z prawie 4l dałem około 17 kropel. A i nie mam soli niejodowanej, u mnie w pobliżu nigdzie nie ma bez jodu, muszę czekać żeby kupić jak będę w większym mieście. Jeśli nie zawine to będą suche za chwilę... |
| |
Frene | 21.09.2020 15:50:42 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 103 #5993219 Od: 2016-5-5
| Najprawdopodobniej w żółtych miejscach serki szybciej wysychają, w lodówce jest bardzo sucho, jednak nie zawijaj w ręcznik ale włóż do pojemnika z tworzywa z przykrywką. Oczywiście ilość podpuszczki też może wpłynąć na te plamy. Sól jodowana może mieć wpływ na smak sera dłużej dojrzewającego. |
| |
Brzozo | 10.11.2020 17:56:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Uniejów
Posty: 90 #6456121 Od: 2020-3-30
| Witam mam pytanie odnośnie sera podpuszkowego świeżego, po jakim czasie pakujecie próżniowo, bądź jakie rady możecie dać odnośnie pakowania. |
| |
Frene | 10.11.2020 18:30:06 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 103 #6456328 Od: 2016-5-5
| Przy prozniowym pakowaniu sera swiezego istnieje niebezpieczenstwo zainfekowania produktu bakteriami beztlenowymi. Ser swiezy nalezy dosc szybko zuzyc,zapakowany ser przechowywany w lodowce maksymalnie 3 do 4 tygodnie. Moje sery zolte oczywiscie z koziego mleka, po wyjeciu z solanki lezakuja w dojrzewalni okolo 2 tygodnie do wytworzenia skorki nastepnie woskuje a dopiero kilka dni przed sprzedaza pakuje prozniowo. |
| |
Tereza | 19.05.2024 16:23:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #8180596 Od: 2024-4-21
| Witam kupiłam podpuszczkę wg instrukcji 5 kropel , dałam najpierw 3, potem zwiększyłem do 5 ,i nic dodałam 8 na litr i też nic czy to wina podpuszczki , kupiona w serwowar? |
| |
monia8366 | 20.05.2024 09:24:57 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #8180727 Od: 2013-3-21
| Wątpliwe że wina podpuszczki , raczej stawiałabym na błąd w wykonaniu. Zbyt wysoka temperatura lub zbyt niska mleka . Napisz dokładnie jak robisz _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Tereza | 20.05.2024 09:59:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #8180737 Od: 2024-4-21
| Witam , temperatura 40 , mierzona termometrem , 3 l mleka , 6 kropli , na butelce jest od 3 do 8 chyba , nic nie wyszło po 30 minutach , próba 2 , wiecej kropli 15 , i też nic , zrobiłam z tego twaróg , jest dobry
|
| |
Electra | 22.12.2024 13:07:26 |
|
|