| |
LadyM. | 18.10.2014 08:32:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1962995 Od: 2013-3-22
| No to na 2l tego nie uwazysz na pewno. Ja nigdy nie daje chlorku wapnia.(Nawet napisałam gościowi od podpuszczki, żeby mi nie wysyłal jako gratis. Po co mam wyrzucać potem) W końcu po to mamy kozy, by jeść jak najmniej chemii. Wyczytałam gdzies, że istnieje sens dodawania do mleka pasteryzowanego, bo pasteryzacja coś tam z tym wapniem w mleku robi i jest go mniej. Ja nie pasteryzuję mleka na ser podpuszczkowy. Probowałam, ale bardziej mi smakuje z niepasteryzowanego. |
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:57 |
|
|
| |
wicher85 | 18.10.2014 13:54:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielichowo
Posty: 32 #1963146 Od: 2014-9-5
| Dzięki problem z głowy zrobię ze świeżego mleka bez chlorku zobaczymy jak wyjdzie. _________________ Długich dni i spokojnych nocy |
| |
romaszka | 22.10.2014 20:08:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1965406 Od: 2013-4-25
| Też chyba powiem dostawcy podpuszczki żeby nie wysyłał chlorku ... mam już całe wiadro z woreczkami chlorku Już dawno bym wyrzuciła ale mąż jest "zbieraczem" , muszę to zrobić po cichu.
Teraz o serach Sprawa pilna! Klienci się domagają, chciałabym zrobić to fachowo a nie bardzo wiem jak. Chodzi o suszone pomidory! Czy ktoś, kto robił/robi sery z dodatkiem suszonych pomidorów może odpowiedzieć na moje pytania? Plissss.
1. Gdzie kupujecie suszone pomidory? 2. Lepiej kupować płatki czy połówki? 3. W którym momencie produkcji sera dodajemy suszony pomidor? 4. Czy trzeba go najpierw namoczyć?
Na razie tyle jak coś jeszcze przypomnę to napiszę. _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
Leosia | 22.10.2014 20:29:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1965420 Od: 2013-4-2
| pomidory samodzielnie suszymy dodajemy po ogrzaniu i odsączeniu serwatki.Płatki są ok tylko nie proszek/granulat. Rozpuszcza się. Kupuje na allegro jak już zapasy się wyczerpią. Namaczać nie trzeba.Lubię robić mieszanki : pomidory- czosnek itp. PYCHA! |
| |
romaszka | 22.10.2014 20:40:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1965426 Od: 2013-4-25
| Leosia dzięki ... już jestem mądrzejsza Jaki czosnek dodajesz do mieszanki, niedźwiedzi czy zwykły w granulacie? _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
Leosia | 22.10.2014 21:00:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1965444 Od: 2013-4-2
| zboczona jestem- suszę i mielę Polski z pola obok. Zdecydowanie coś suszonego (w sensie nie świeży). Oba się nadają. |
| |
weszynoska | 22.10.2014 22:00:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1965493 Od: 2013-3-24
| Jest gotowa przyprawa, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią....serek wychodzi pycha. Pewnie można kupić na allegro
Ja na mały serek ( 25 deko) daję około łyżeczki |
| |
Leosia | 22.10.2014 22:19:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1965505 Od: 2013-4-2
| pomidory mi się rozpuszczały w serze. nie byłam zadowolona, wolę sama pomieszać pojedyncze przyprawy. bezwarunkowo pomidorki i ser bardzo do siebie pasują. |
| |
LadyM. | 22.10.2014 23:38:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1965545 Od: 2013-3-22
| A z orzechami próbowałyście? Wymiata! Moi "klienci" wręcz pożądają. |
| |
romaszka | 23.10.2014 16:31:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1965838 Od: 2013-4-25
| Lady jak drobno kruszysz orzechy? (rozumiem, że orzechy włoskie?) _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
LadyM. | 23.10.2014 18:09:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1965896 Od: 2013-3-22
| Nie kruszę wcale. Daję takie jak wychodza z łuskania. Ale można troche posiekać, byle niezbyt drobno. Lepsze grubsze. One tak fajnie odmiekają, że je sie to calkiem przyjemnie. |
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:57 |
|
|
| |
romaszka | 19.11.2014 18:53:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1986975 Od: 2013-4-25
Ilość edycji Admina: 2 | Dzięki bardzo za radę, moim klientom też bardzo posmakował ser z orzechami, marynowany w oleju również
_________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
LadyM. | 19.11.2014 21:07:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1987097 Od: 2013-3-22
| Zgaduję: na pierwszym planie orzechy, na prawo - kozieradka, a z tyłu suszony pomidor (?) A w słoiczkach co? Pierwszy na pewno pomidor, a drugi? Bo trzeci może byc bazylia... Dajesz olej, oliwę czy pół na pół? |
| |
romaszka | 19.11.2014 22:51:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1987218 Od: 2013-4-25
| Tak, orzech, kozieradka, pomidor
A w słoikach - suszony pomidor/bazylia/czosnek, majeranek/czosnek/pieprz czarny grubo zmielony, a trzeci nie pamiętam bo robię różne mieszanki, może być tymianek/czosnek/rozmaryn lub cząber/czosnek/kolendra it.d.
Zalewam olejem zwykłym, polskim, rzepakowym. Kiedyś zaszalałam ( chciałam dobrze ) kupiłam oliwę, niby bardzo dobrą, po tygodniu w słoikach pojawiły się takie jakieś ochłapy a ser miał gorzkawy posmak, teraz zalewam olejem i wszystko jest dobrze. _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
LadyM. | 19.11.2014 23:21:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1987231 Od: 2013-3-22
| Niestety, oliwy na ogół są gorzkawe. Szkoda psuć smaku. Zwłaszcza, że wobec opinii oliwa to żadne cudo w porównaniu z olejem rzepakowym. Można czasem kupić olej rzepakowy taki zimnotłoczony. Kiedyś kupiłam w Lidlu. Być może on tam jest zawsze, tylko ja nie bywam. No i z tym olejem był super serek. UU nas gość robi taki olej, ale nie wiem gdzie go można kupić. Może u niego w wytwórni. Kiedyś, jak kontraktowaliśmy rzepak u niego, to podpisaniu umowy dawał gratis. Nazywa się OLEJ "PODKARPACKI" Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA NA ZIMNO |
| |
LadyM. | 21.11.2014 06:40:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1987942 Od: 2013-3-22
| tu mówimy o sposobach wykonania, a o cenach TU:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Malwina71 | 23.11.2014 23:07:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bystrzyca Kłodzka
Posty: 99 #1989756 Od: 2014-4-23
| A jakim olejem zalewacie swoje serki,chodzi mi o temperaturę oleju? |
| |
LadyM. | 23.11.2014 23:19:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1989769 Od: 2013-3-22
| Zimnym tj. temp otoczenia |
| |
Malwina71 | 24.11.2014 11:40:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bystrzyca Kłodzka
Posty: 99 #1989965 Od: 2014-4-23
| Iwonka,dziękuję ,teraz to już wszystko wiem i jak tylko moje kózki na wiosnę znowu zaczną mleczko dawać,to zabieram sie za próbę robienia serków .Przestudiowałam wszystkie strony na kozolinie o wyrobie sera twarogowego i podpuszczkowego i mam ogromna chęć na robienie takich pysznych serków jakie Wy wszyscy tu koziarze robicie,szkoda tylko ,że już teraz nie mogę na żywo nic zrobić,bo niestety,tak jak u większosci z Was czas mleczka się skończył Pozdrawiam cieplutko |
| |
LadyM. | 24.12.2014 01:20:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2007700 Od: 2013-3-22
| Draagon pisze: Czy ktoś z Was produkuje sery żółte na bazie mleka koziego ? Moja żona robi sery na razie z mleka krowiego - ale doświadczenia innych mile widziane. Jakby co to mogę udzielić paru wskazówek z tego co robi żonka. Mleko kupujemy od rolnika co krowy nie karmi kiszonką - inaczej sery po prostu śmierdzą kwaśnicą.. Ale chcemy z żoną założyć własne stadko kóz i zacząć robić sery kozie..
|
| |
Electra | 22.12.2024 19:10:57 |
|
|