| |
Bolian1 | 19.05.2013 16:00:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 115 #1452906 Od: 2013-3-21
| No to mleko zbieramy i spróbujemy teraz z ziółkami, tak się zastanawiałem hehe jak to zrobić. Już ślinka mi leci. Twaróg robi się bez podpuszczki, tak? |
| |
Electra | 05.01.2025 08:41:31 |
|
|
| |
jola1979 | 19.05.2013 16:32:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1452926 Od: 2013-3-21
| Zgadza się,twaróg bez podpuszczki. Ja zioła dodaję podobnie jak Monika,gdy już skrzep,częściowo odcieknie z serwatki. Mieszam ręką,przewracam na wszystkie strony,wtedy zioła są równomiernie rozłożone. No i trzeba trochę ich dodać,zależy jakie to zioła i jak intensywne smaki lubisz. Tak jeszcze dla wiadomości.Ja nieraz nie mogę się doczekać aż serek lekko dojrzeje,ale nie lubię serów bez soli,więc razem z ziołami dodaję sól,wtedy serek,nawet świeży nie jest mdły,czy bezsmakowy. Dzisiaj robiłam jakiś inny rodzaj serka,zobaczymy co wyjdzie Proszę się nie śmiać,robiony metodą "wyjdzie-nie wyjdzie" Lubię kombinować "po swojemu",dzięki temu wiem,że mam "niepowtarzalne serki"
No,teraz to mam dopiero "swoje,wielkie ego" Nie martwcie się,jak będzie jadalny,podzielę się swoimi pomysłem. |
| |
Esti | 19.05.2013 17:01:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1452980 Od: 2013-3-22
| Ja zioła dodaję do mleka wraz z podpuszczką. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 19.05.2013 22:20:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1453339 Od: 2013-3-25
| Mag2271 pisze:
Ja też mistrzynią sera nie jestem no i spróbowałam wczoraj zrobić ricottę. Niestety podobnie jak Lady nie wyszło mi zupełnie nic. No ale nie zrażam się i spróbuję jeszcze raz. Facet który sprzedaje podpuszczkę na allegro dołącza do niej przepisy na kilka gatunków sera, między innymi chyba ricotta też tam jest.
No i całkowicie zgadzam się z Jolą. Dodam też iż mam wrażenie, że dużo zależy od mleka danej kozy. Obecnie doję dwie. Mleko Luśki jest wyraznie lepsze. Pachnie zupełnie inaczej i jest najprawdopodobniej bardziej tłuste. Zauważyłam to już w tamtym roku, teraz tylko się potwierdziło. Kozy mają zupełnie inną budowę.
Madzia, jak bede robić ricottę - pewnie pod koniec tego tygodnia, bo dzisiaj niestety nie udało mi sie nabyć mleka - to postaram sie obfocić etapy powstawania sera. Ja robiłam podobnie jak Esti ( u niej na blogu sa zdjęcia ) tylko dałam sok z cytryny i wyszło. Tylko, ze robiłam z mleka krowiego, nie wiem czy to ma znaczenie, bom nie doczytała. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 20.05.2013 12:07:42 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1453955 Od: 2013-3-21
| Temat odbiegł, czystość na forum jest ważna. Nie tylko wasze ale i moje posty zostały skasowane. To nie temat na rozstrzyganie sporów. Trzeba brać poprawkę. dziewczyny jeśli coś to na priv tutaj koniec z dyskusją. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 20.05.2013 19:28:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1454624 Od: 2013-3-25
| upssss to chyba jakiś żart Monika - tzn. że jak sobie z dzióbków nie pijemy to usuwamy komenty ? Oglądałaś "Rozmowy kontrolowane"? Tak mi sie klimat skojarzył _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 20.05.2013 19:55:54 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1454678 Od: 2013-3-21
| Widzę pewnej sprawy nie rozumiesz, jeśli temat jest o serze to jest właśnie o tym a nie o mnie czy o tobie. Nie wyciągajmy takich błędnych wniosków że kasuję to co jest mi wygodne. Kasuję to co odbiegło czyli wszystkie nasze zbędne komenty na swój temat. Chcesz dalej kontynuować temat możesz napisać nowy temat z kontynuacją tego co cie nurtuje i mnie konkretne o coś zapytać. Nie tutaj , nie w tym temacie. Mam nadzieje że wytłumaczyłam to dosadnie na tyle by zostało rozumiane.Hm co do mojego "sero-podobnego" to przeczytaj ten post że mówię o sobie nie o tobie. Teorie spiskowe tworzysz a ja za poważny człowiek jestem na takie zabawki. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 20.05.2013 21:16:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1454776 Od: 2013-3-25
| to była rozmowa o serach, niestety i o doświadczeniu w serowarstwie. Właśnie widzę jaka jesteś poważna - zwłaszcza w swoim postępowaniu ...
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 20.05.2013 21:30:15 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1454803 Od: 2013-3-21
| a ty raczej zawzięta, nie wiem nie chce mi się takiego typu dyskusji dalej prowadzić...dyskusja była raczej o moim ego niż o serowarstwie, no ale ty wiesz lepiej. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 20.05.2013 21:30:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1454807 Od: 2013-3-22
| Więc wróćmy do serów, a wycieczki osobiste zostawmy na inna okazje. |
| |
artambrozja | 21.05.2013 09:33:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1455269 Od: 2013-3-25
| _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 05.01.2025 08:41:31 |
|
|
| |
monia8366 | 26.05.2013 23:18:37 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1464379 Od: 2013-3-21
| o to moje serki
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 26.05.2013 23:33:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1464414 Od: 2013-3-22
| mniam, cudo. Ja na razie mam tyle mleka co koźlętom rano podkradnę. Co trzeci dzień robię serek tak z około 4,5 -5 l. Taki bundzowaty, bez drugiego podgrzewania skrzepu. Smakuje bardzo, ale chciałabym tez innego spróbować. No na razie nic z tego. |
| |
jola1979 | 27.05.2013 09:06:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1464808 Od: 2013-3-21
| Monika,smacznie wyglądają Ten w środku to z ziołami,dojrzewający? Coś mi w kompie zdjęcia dziwnie odtwarza(z pikselami jakimiś),więc tak na 100% nie wiem jakie to serki. Ten z prawej jest super,ze skórką,długo leżakował? |
| |
LadyM. | 27.05.2013 10:26:41 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1464981 Od: 2013-3-22
| on jest wędzony chyba |
| |
LadyM. | 27.05.2013 11:10:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1465036 Od: 2013-3-22
| Ale masz super te zabytki na ścianie. Uwielbiam takie miedziane gary, ale sama mam tylko parę drobiażdżków, typu miseczki, tygielki do kawy, dzbanuszek. Mój wczoraj zrobiony juz sie w połowie zjadł. |
| |
monia8366 | 27.05.2013 11:52:22 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1465080 Od: 2013-3-21
| Jolu ten w środku to podpuszczkowy z ziołami świeży, ten ze skórką to wędzony. W tematach o dojrzewającym i dojrzewającym w winie dałam zdjęcia na początku. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 27.05.2013 13:05:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1465200 Od: 2013-3-22
| Też bym zbierała, jakby było gdzie. Dzbanek kupiłam na allegro za jakieś śmieszne pieniądze, ale na ogół te rzeczy są strasznie drogie. Nie ma u mnie w okolicy takich "pchlich targów", a jak czasem bywam (bywałam) w Krakowie, to tam jest kosmos. Na Imbramowskim obczaiłam natomiast faceta u którego tygielek nabyłam za jakąś dychę, ale tygielki oddałam córce. To co mam to pamiątki po siostrze - ona jeździła po świecie i takie cuda przywoziła. A mi do szczęścia jest potrzebny "zielony kielonek" i nigdzie nie mogę spotkać. Taki od aniołów co są całe zielone... |
| |
monia8366 | 27.05.2013 15:55:18 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1465561 Od: 2013-3-21
| Temat ucieka....... _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 27.05.2013 18:12:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1465760 Od: 2013-3-25
| [quote=Mag2271]Moje serki wyglądają podobnie jak Moni. Ten na zdjęciu zwykły podpuszczkowy. Zapewne zaraz zostanie zjedzony.
[url]
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
[/url][/quote] Madzia serek świetnie wygląda piekna aranżacja ) Podobnie jak Iwona zazdroszczę tych skarbów w tle Ja miałam wczoraj jechać na targ staroci w NS, ale wpadli goście i się nie udało. Podoba mi się ściana w tle ) Uwielbiam takie domy Ja się chyba dam skusić na ta kawkę u Ciebie, jeśli to aktualne _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 05.01.2025 08:41:31 |
|
|