| |
administrator | 20.03.2013 17:31:40 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1253343 Od: 2013-3-19
| Podgrzewamy mleko do 30 stopni C
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Dodajemy podpuszczkę. Ja zawsze daję więcej niż jest w przepisie,3- 5 kropel na 1 litr mleka. Dzięki temu jest bardziej zwarty i twardy.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Po dodaniu podpuszczki mieszamy dokładnie kilka dobrych razy. Odstawiamy i nie robimy nic z mlekiem 30 min. Po tym czasie zrobi się dobry zwarty skrzep, który trzeba pokroić dokładnie na małe kawałeczki. Ważne by obracać ten skrzep od dołu łyżką tak by duże kawałki skrzepu nie zostały na dnie nie pokrojone.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Gdy pokroimy skrzep wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy do temperatury 45 st. C często mieszając by skrzep nie przypalił się na dnie. Odstawiamy z gazu i czekamy jak skrzep opadnie na dno. Wylewy częśc serwatki bez skrzepów do naczynia.Resztę wraz zz skrzepem wlewamy do pracy. O to przykład mojej prasy domowej roboty.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ugniatamy skrzep delikatnie rękę w prasie. Nakładamy na skrzep dnem słoik litrowy oraz zawiązujemy dętkowym paskiem tak by nacierało nacisk na słoik. Co jakiś czas wylewy serwatkę która jest na dnie garnka, ja trzymam tak około 3 godzin. Następnie wyjmujemy ser i wkładamy go do zimnej solanki.Sól dodajemy do wody w takiej proporcji w jakim chcielibyśmy by ser był słony. Ja przestaję dodawać sól w momencie gdy nie jest wstanie się rozpuścić ju w wodzie.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
W trakcie odsączania masy serowej od serwatki można dodać różnorakie zioła ( świeże lub suszone) co daje wspaniały aromat i smak serom. Można także po wysuszeniu z solanki sery uwędzić na zimnym dymie.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:43 |
|
|
| |
wchelminiak | 22.03.2013 16:00:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1256832 Od: 2013-3-21
| Wspaniała instrukcja! Mam pytanko, gdzie zaopatrujecie się w podpuszczkę?
_________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
administrator | 22.03.2013 16:03:55 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1256834 Od: 2013-3-19
| Ja kupuję na allegro mogę podać link bo jest sprawdzona Dzięki fajnie że się moja osobista instrukcja podoba |
| |
jola1979 | 22.03.2013 17:40:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1256919 Od: 2013-3-21
| Ja też na Allegro kupuję. Widzę,że też płynną kupujesz |
| |
administrator | 22.03.2013 18:14:08 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1256957 Od: 2013-3-19
| Tylko płynna bo te w proszku czy tabletkach bardzo zmieniają smak serka. Mi to nie podchodzi gdzieś wydobywa to co najgorsze w mleku. Nie wiem dlaczego ale rozmawiałam z kilkoma osobami i mają tak samo nawet z mlekiem krowim dlatego polecam płynną. |
| |
Krzysztof | 22.03.2013 19:22:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1257048 Od: 2013-3-20
| Rozumiem że to jest serek słodki. A jak zrobić kwaśny.U mnie jak mleko postoi to robi się gorzkie. Czy przedtem pasteryzujesz. |
| |
jola1979 | 22.03.2013 21:05:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1257283 Od: 2013-3-21
| Słodki?Nie. Kwaśny,chcesz zrobić kwaśny,czyli podpuszczkowy kwaśny? |
| |
Krzysztof | 22.03.2013 21:54:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1257322 Od: 2013-3-20
| Ja bym chciał robić i słodki i kwaśny. ale tu nie ma mowy jakie mleko.Ja robiłem do tej pory tak: słodkie mleko lekko podgrzewałem ,dodawałem podpuszczkę, jak się ścięło dalej podgrzewałem i odlewałem serwatkę i dalej grzałem aż było bardzo gorące i wtedy w ręku wygniatałem. Na końcu posypywałem solą i po paru godzinach jadłem. |
| |
wchelminiak | 22.03.2013 21:57:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1257327 Od: 2013-3-21
| Nie jestem specjalistką w serach, ale czy przypadkiem kwaśny, to nie jest już inna fermentacja? Inne bakterie tam działają niż w podpuszczkowych - robionych na mleku słodkim - świeżym. Nie mówię o ostatecznym smaku, ale o rodzaju mleka użytego do produkcji serka. _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
administrator | 22.03.2013 22:01:33 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1257337 Od: 2013-3-19
| co do tego sera dodałam właśnie nowy post |
| |
artambrozja | 28.04.2013 17:33:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1356587 Od: 2013-3-25
| Monika a jak długo wędzi się taki serek w zimnym dymie? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:43 |
|
|
| |
monia8366 | 28.04.2013 17:39:59 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1356599 Od: 2013-3-21
| maksymalnie do 4 godzin _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 28.04.2013 21:31:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1366051 Od: 2013-3-25
| Dzięki Monika _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
weszynoska | 29.04.2013 08:25:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1372482 Od: 2013-3-24
| Ja dodaję 3-5 kropel podpuszczki na litr ale w temperaturze mleka ok 38 stopni, i po ścięciu skrzepu już nie podgrzewam tylko cedzakiem nakładam na sito do odcieknięcia, obracam kilka razy - odcieka pod własnym ciężarem...i na noc daje do solanki , rano wyjmuję znów do ocieknięcia...i gotowe...
Robię inny ser?? |
| |
weszynoska | 07.05.2013 23:41:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1431683 Od: 2013-3-24
| Wczoraj zrobiłam ser z w/w przepisu moni... tyle, że mleko krowie a nie kozie...dodałam czosnek niedźwiedzi
ser...rewelacja.. nie mam słów |
| |
artambrozja | 12.05.2013 22:40:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1445609 Od: 2013-3-25
| Monika zrobiłam w piątek serek Rewelacja !! Miałam 5 litrów mleka krowiego. Chciałam mu zdjęcie pstryknąć, ale nie zdążyłam, bo znikł był Dzisiaj robiłam kolejny - właśnie ocieka, jutro postaram się obfocić. A serwatkę wykorzystałam na ricottę - poezja smaku. Dzięki wielkie za przepis _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 12.05.2013 22:42:32 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1445611 Od: 2013-3-21
| proszę bardzo Smacznego!! _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
monia8366 | 13.05.2013 13:12:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1446173 Od: 2013-3-21
| Nubirek ja radze ci solić na sucho dojrzewające, trochę już robię te sery i wiem że te z solanki nie wychodzą za dobrze. Ja nacieram ser solą obwijam w pieluchę i do lodówki. Codziennie tak naciera przez pierwsze 4 dni później dalej leży w tej pieluszce bez nacierania. Sprawdzam codziennie czy dobrze jest zawinięty by nie wysechł. Później czerwony wosk i do spiżarni na dojrzewanie minimum 1,5 miesiąca. Co do wędzenia to zapomniałam napisać że ser gdy odsączymy z serwatki trzeba wygniatać w podgrzanej mocno serwatce (jak chleb) kilka razy moczymy i na desce w pieluszce wygniatamy. Jest bardziej zwarty coś w stylu oscypka i nie rozłazi się w trakcie wędzenia. Madziu co do ziół dobre jest: oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek,kminek, papryka słodka i ostra, chili. Co do zalewy kroisz dobrze wyschnięty z solanki ser w kostkę lub w paski.Wkładasz do słoja zalewasz oliwą do pełna tak by ser przykryła może wpierw nasypać ziół i dopiero zalać. Tak możesz trzymać nawet do 1,5 roku ser jeśli nie ma dostępu do powietrza. Słoik oczywiście zamknięty i w chłodzie np w lodówce. Po 3 tygodniach jest już pyszny i aromatyczny jak dodasz ziółka. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Krzysztof | 13.05.2013 14:25:03 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1446296 Od: 2013-3-20
| A czy zamiast pieluchy nie może być woreczek foliowy |
| |
monia8366 | 13.05.2013 14:31:51 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1446321 Od: 2013-3-21
| woreczek nie bo ser nie oddycha może być ściereczka kuchenna.W woreczek możesz dać jak już dojrzeje i żeby ci nie wysechł w lodówce. Choć jak wyschnie nawet jest dobry bo można go zetrzeć na tarce do zapiekanek, pizzy itp. Solanka zbyt moczy ser, on wtedy nasiąka nią zbytnio. jak kilka razy zamoczyłam później ser był gorzkawy jak robię na sucho zawsze wychodzi. Absolutnie nie stosuję solanki na mokro. Madziu oliwa z oliwek nie raz dawałam w dobry olej słonecznikowy i też jest dobre. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:46:43 |
|
|