| |
wicher85 | 05.11.2015 18:49:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielichowo
Posty: 32 #2198601 Od: 2014-9-5
| Obecnie raz w tygodniu z okolo 3 litrow mleka 300 g sera podpuszczkowego czasem mozarelle na wlasna konsumpcje. Raczej nie zainwestuje w forme za kilkaset zlotych ale pomysl z wiaderkami sprobuje. Ze strony ewentualnie ta kwadratowa forma na koncu lub oscypki warta zastanowienia biorac pod uwage moja amatorska dzialalnosc. Dzieki za info _________________ Długich dni i spokojnych nocy |
| |
Electra | 20.01.2025 19:53:52 |
|
|
| |
jurand | 05.11.2015 18:59:23 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #2198607 Od: 2014-3-31
| http://www.alliance-elevage.com/dept80_80_02_008_liste_moules_avec_fond_1.html nie to ,że mi padło coś na szare komórki ,ale ja kupuję w tej firmie ,zarejestrowałem się ze dwa lata temu .Razem z przesyłką wychodzi na tyle tanio ,że kupuję u nich, wolę profesjonalny osprzęt choćby dla tego ,że pow .lek wet. nie czepia się o atesty itp. A i jak któraś z Pań pisała jeśli chcesz sprzedawać swoje wyroby to ni żałuj na podstawowy sprzęt.Co do serowara to też kupowałem u nich z tym ,że kultury do szczepienia tych serów które ja robię mają trochę inne niż w ,, oryginale ,,. |
| |
wicher85 | 05.11.2015 19:36:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielichowo
Posty: 32 #2198622 Od: 2014-9-5
| Bede musial podrzucic kilka pomyslow na prezent gwiazdkowy rodzinie z tych stron. Bogactwo asortymentu powoduje coraz to nowsze pomysly na sery. Tylko czekac do wiosny na wykoty moich pierwiastek. _________________ Długich dni i spokojnych nocy |
| |
kozilas | 05.11.2015 19:38:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2198625 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY | Hmmm, nie wiemy po co robić zakupy gdzieś po świecie (dając zarabiać nie polskim firmom) skoro mamy w Polsce doskonałą POLSKĄ firmę ,,Agrovis'' przedstawiciela najlepszych europejskich firm
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Zaproponowaliśmy @wicher85 serowar.pl gdyż dla amatorów jest tam najdostępniej. Jeśli chodzi o ceny to za kilkadziesiąt złotych na takie potrzeby jak ma @wicher85 można kupić porządną formę np. 0,5 kg Guda za 70złotych forma która z pewnością posłuży wiele lat i pozwoli zrobić wieeeele serów. @jurand nie pamiętamy abyśmy pisali cokolwiek o kulturach/szczepionkach.
_________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 05.11.2015 20:01:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2198635 Od: 2013-3-25
| Kozilas, mam prośbę : czy możecie polecić naprawdę fachową książkę, dotyczącą domowej produkcji sera. wpadło mi w ręce kilka pozycji, ale chciałabym coś naprawdę fachowego. Będę wdzięczna za podanie tytułów _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
kozilas | 05.11.2015 20:46:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2198667 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY | artambrozja pisze: Kozilas, mam prośbę : czy możecie polecić naprawdę fachową książkę, dotyczącą domowej produkcji sera. wpadło mi w ręce kilka pozycji, ale chciałabym coś naprawdę fachowego. Będę wdzięczna za podanie tytułów
Nasza najprostsza rada to zarejestrować się na stronie AGROVISu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Po zarejestrowaniu masz dostęp do niezbyt wielkiej ale wystarczającej biblioteki receptur technologicznych. Fajnie, przystępnie, krok po kroku opisane receptury tak serów podpuszczkowych, kwasowo-podpuszczkowych t/z fromaży z pleśnią i bez, jogurtów, twarogu... Po założeniu konta w Agrovisie możesz też robić zakupu profesjonalnych kultur-szczepionek. Nazwy, numery podane w recepturach technologicznych. Polecamy szczepionki Francuskiej firmy COQUARD Jeśli chodzi o książki to nic lepszego od książki Jana Licznerskiego ,,Praktyczne Serowarstwo''nikt nie wydał w Polsce, ale to polecamy tak do poduchy do poczytania aby zrozumieć jak się tworzy sery i o co w tej Sztuce chodzi
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
To link do PDFu tej książki
_________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 05.11.2015 20:49:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2198680 Od: 2013-3-25
| dziękuje bardzo agrovis przeglądałam ale bez rejestracji,a książkę z wielką przyjemnością przeczytam _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 06.11.2015 08:30:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2198800 Od: 2013-3-25
| Nubirku właśnie się zarejestrowałam i czekam na weryfikację i akceptację danych
Kozilas - książka jest świetna, bardzo dziękuje za link dużo wiadomości o wszystkich bakteriach, o błędach jakie można popełnić przy produkcji serów no i przepisy. Faktycznie nie miałam zielonego pojęcia o pewnych rzeczach. Polecam ją wszystkim początkującym koziarzom _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jakubpiotr | 06.11.2015 08:48:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #2198804 Od: 2013-4-5
| początkującym serowarom.. |
| |
jurand | 06.11.2015 09:36:08 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #2198814 Od: 2014-3-31
| Do kozilas Ja kupuję z tego względu we fr firmie np;foremki ,że PLW wymaga certyfikatu na sprzęt(i nie tylko) ,więc to u mnie uzasadnione.Natomiast jeśli sprawdzisz dokładnie to na stronie agrovis-u większość foremek (zdjęć) pochodzi z Francji ,pod niektórymi fotkami istnieje nr katalogowy ze stron fr.Wsparcie naszych firm czy sklepów jest jak najbardziej uzasadnione , z tym nie ma polemiki .Jeśli chodzi o podpuszczki to mamy naprawdę dobrej jakości towar,a szczepionki do serów kwasowo -podpuszczkowych już nie koniecznie nadają się do typu sera który ja robię ,stąd moja ,,wrzutka ,,. Bez urazy.Jeszcze jedno książka Jana Licznerskiego ,,Praktyczne Serowarstwo',to prawdziwy bestseler w śród pism tematycznych,stara ale żadnej nowszej publikacji jak do tej pory nie czytałem.Pozdrawiam |
| |
kozilas | 06.11.2015 10:10:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2198843 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY | @ambrozja @jakubpiotr ma jak najbardziej rację tylko na końcu zamiast wielokropka winien wstawić ??? Książka Pana Licznerskiego jest dobra na początek ale jeszcze fajniej się ją czyta mając już trochę doświadczenia i praktyki @jurand włąsnie dlatego piszemy o AGROVISie gdyż sprzedają oni profesjonalny sprzęt i lepiej ich wspomagać niż jakiegoś pośrednika na zachodzie Nie wiemy jakie serki robisz i jakich kultur używasz, ale te szczepionki oryginalne Francuskie robione przez A.Coquard są doskonałe, trzeba tylko dobrać odpowiednią kombinację bo jest ich zawsze kilka kombinacji do każdego rodzaju sera czy na przykład jogurtu.Rzecz w tym że kozie mleko wymaga trochę innego traktowania niż krowie. Wymaga to zwykle trochę prób i doboru. Ale przy odrobinie doświadczenia efekty są doskonałe U nas przy przerabianiu jedynie z nie pasteryzowanego mleka najlepszy efekt zakwaszający (konsystencja, aromat, smak) osiągamy stosując OMEGA 3,,Coquard'' i gdyby nie konieczność naprzemiennego używania szczepionek to używali byśmy tylko trójki _________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
Electra | 20.01.2025 19:53:52 |
|
|
| |
artambrozja | 06.11.2015 11:06:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2198852 Od: 2013-3-25
| Jakub, dla mnie koziarz jest równoznaczne z próbą wyrobu serów, bo ileż można spijać mleko ale niech Ci będzie, że serowar. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jakubpiotr | 06.11.2015 15:03:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #2198917 Od: 2013-4-5
| Koziarz hodujący burskie może mieć poważne niedostatki mleka |
| |
kozilas | 06.11.2015 15:39:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2198927 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 1 | Tak więc zostańmy przy początkujących SEROWARACH _________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 06.11.2015 17:33:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2198956 Od: 2013-3-25
| No niech Wam będzie panowie, przejęzyczyłam się _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 06.11.2015 22:16:50 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4640 #2199048 Od: 2013-3-21
| Teraz w sytuacji kiedy znów wrócę do serowarstwa, szukam form i pras i zobaczcie co znalazłam :
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Esti | 07.11.2015 08:56:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #2199126 Od: 2013-3-22
| Zarejestrowałam się na agrovis, przepisy faktycznie świetne i prosto napisane. Problem tylko taki, że mają kultury bakterii pakowane w fiolki na 100-200 l. Czy nie mają mniejszych opakowań? Ewentualnie gdzie takie kupić? Bo jednak z nas amatorów mało kto robi ser z takich ilości mleka. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
kozilas | 07.11.2015 09:29:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2199134 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY | Esti pisze:
Zarejestrowałam się na agrovis, przepisy faktycznie świetne i prosto napisane. Problem tylko taki, że mają kultury bakterii pakowane w fiolki na 100-200 l. Czy nie mają mniejszych opakowań? Ewentualnie gdzie takie kupić? Bo jednak z nas amatorów mało kto robi ser z takich ilości mleka.
@Esti Niestety nie umiemy TU wkleić zdjęcia ale wysłaliśmy Ci na Priv. kultury są pakowane w plastikowe fiolki zamykane korkiem.Nie ma problemu z podzieleniem fiolki n.p. na 10 porcji(wsypujesz 1/10 fiolki). Przechowujesz szczepionkę w zamrażarce(długie terminy przydatności są mrożone i liofilizowane) Tak więc, możesz szczepić ilości mleka według uznania Jeśli możesz to wklej nasze zdjęcie TU w odpowiedzi to pewnie wielu osobom wyjaśni sprawę _________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
Esti | 07.11.2015 09:58:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #2199142 Od: 2013-3-22
| Ok, dziękuję.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Lhuna | 07.11.2015 12:21:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #2199187 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Nie wiem czy można reklamowac..na "mięsnym" forum jest dział serowarski, kopalnia wiedzy, książka Licznerskiego w pdf-ie, opisy krok po kroku itd. Polecam! |
| |
Electra | 20.01.2025 19:53:52 |
|
|