Ser podpuszczkowy - wykonanie |
@ambrozja @jakubpiotr ma jak najbardziej rację tylko na końcu zamiast wielokropka winien wstawić ??? Książka Pana Licznerskiego jest dobra na początek ale jeszcze fajniej się ją czyta mając już trochę doświadczenia i praktyki @jurand włąsnie dlatego piszemy o AGROVISie gdyż sprzedają oni profesjonalny sprzęt i lepiej ich wspomagać niż jakiegoś pośrednika na zachodzie Nie wiemy jakie serki robisz i jakich kultur używasz, ale te szczepionki oryginalne Francuskie robione przez A.Coquard są doskonałe, trzeba tylko dobrać odpowiednią kombinację bo jest ich zawsze kilka kombinacji do każdego rodzaju sera czy na przykład jogurtu.Rzecz w tym że kozie mleko wymaga trochę innego traktowania niż krowie. Wymaga to zwykle trochę prób i doboru. Ale przy odrobinie doświadczenia efekty są doskonałe U nas przy przerabianiu jedynie z nie pasteryzowanego mleka najlepszy efekt zakwaszający (konsystencja, aromat, smak) osiągamy stosując OMEGA 3,,Coquard'' i gdyby nie konieczność naprzemiennego używania szczepionek to używali byśmy tylko trójki |