| |
LadyM. | 03.07.2014 10:50:28 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1879701 Od: 2013-3-22
| Ale jak się nie pasteryzuje mleka, to niekoniecznie? |
| |
Electra | 29.04.2025 16:40:45 |

 |
|
| |
jauma | 05.07.2014 09:27:29 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 82 #1881216 Od: 2013-4-10
| Jak nie pasteryzujesz to nie ma potrzeby "choć" nie kiedy przy ubogiej dawce kredy może wystąpić pewien deficyt wapnia w mleku, ale to wiesz musisz na czuja organoleptycznie oceniać jakość skrzepu. |
| |
Bucia | 05.07.2014 11:47:51 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1881323 Od: 2014-3-10
| Więc w jakiem momencie dodajemy chlorek wapnia? |
| |
jauma | 08.07.2014 09:13:33 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 82 #1883486 Od: 2013-4-10
| Dodajemy w chwili doprawiania mleka czyli po wystudzeniu do żądanej temp. kiedy dodajemy zakwas bądź bakterie serowarskie . Dodawanie podpuszczki to zaprawianie gdyby ktoś zastanawiał się czym różni się doprawianie od zaprawiania mleka. |
| |
Leosia | 10.07.2014 11:10:20 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1885198 Od: 2013-4-2
| Coś nie tak z moim serkiem pierwszy raz wyszedł z dziurkami |
| |
jola1979 | 10.07.2014 16:56:37 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1885441 Od: 2013-3-21
| No,a w smaku jaki? Jeśli kwaśny-to zepsuł się. |
| |
Leosia | 12.07.2014 21:43:19 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1887596 Od: 2013-4-2
| Niby normalny. Jednak ktoś pisał że to oznaka zakażenia grzybami ? nie pamiętam a nie mam czasu czytać całego wontku |
| |
Lhuna | 12.07.2014 22:55:11 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1887671 Od: 2014-1-7
| Wreszcie znalazłam, proszę bardzo,
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
.
|
| |
Leosia | 12.07.2014 23:23:18 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1887696 Od: 2013-4-2
| hmmmmmmmmmm do postudiowania. dzięki za link. |
| |
LadyM. | 13.07.2014 08:03:42 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1887802 Od: 2013-3-22
| Nnno, to jest strona-kopalnia wiadomości. Zaglądam od dawna, mnóstwo ciekawych rzeczy, przepisów i instrukcji. |
| |
jola1979 | 13.07.2014 22:00:02 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1888695 Od: 2013-3-21
| Leosia pisze:
Niby normalny. Jednak ktoś pisał że to oznaka zakażenia grzybami ? nie pamiętam a nie mam czasu czytać całego wontku
Jeśli nie jest "gąbczasty",kwaśny,gorzki lub tp,to jest ok. U mnie też wychodzą serki z dziurkami.No,a w smaku......pycha.Tak,że według mnie wszystko dobrze. |
| |
Electra | 29.04.2025 16:40:45 |

 |
|
| |
Bucia | 15.07.2014 10:06:27 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1890156 Od: 2014-3-10
| Czy kozi podpuszczkowy różni się w smaku od podpuszczkowego z krowiego mleka?dziś spróbowałam kozi podpuszczkowy który sama zrobiłam i czuć ten "kozi"smaczek bez dwóch zdañ To dobrze czy źle?może tak ma być nie mam porównania bo nigdy nie jadłam kozich serów Ponieważ ma mało mleka dzienjie tak ok litra więc na ser muszę zbierać kilka dni-czy mleko powinnam trzymać do tego czasu w lodówce np w zakręconej butelce po mleku,zakrytym garnku innaczej?jak jednak ciągle mam wrażenie że trzymanie w lodówce koziego mleka zmienia(psuje)jego smak i stąd może dlatego mój serek smakuje kozio |
| |
annorl1 | 15.07.2014 10:25:10 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1890166 Od: 2014-1-18
| Bucia, ja w lodówce nie trzymam mleka dłużej jak 2.5 dnia. po tym czasie mleko gorzknieje. zwyczajnie jest do wylania dla kur, a nie do wypicia czy przetworzenia. piszesz, że masz litr mleka dziennie, może lepiej zrobić ser z 2 dni? czyli z 2 litrów mleka i wtedy porównaj smak, czy będzie taki jak teraz czy jednak zmieni się coś w smaku? |
| |
LadyM. | 15.07.2014 14:34:17 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1890398 Od: 2013-3-22
| Moja córka, przebywała okresami we Francji i tam smakowała kozich serów. Potem jadła te domowe. Owszem smakowały. Aż nadeszła pora, kiedy moje dwa małe koziołki zaczeły smrodzic. Pilnowałam się z tym mlekiem jak licho, ale. Pewnego razu córka przyjechała na łykend. Serek zrobiony. pokosztowała i rzekła: no, wreszcie smakuje i pachnie, jak kozi ser. No i masz.
Ale teraz, jak nie ma kozłowych aromatów, to zapachu nie ma jakiegoś specjalnego. Natomiast stwierdziłam, że jest zdecydownaie smaczniejszy, jak ze dwa dni poleży wyjety z solanki. |
| |
LadyM. | 15.07.2014 22:42:22 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1890902 Od: 2013-3-22
| SAM zrobiłem? no, jestem podziwu pełna! Wygląda piknie, smakuje pewnie jeszcze lepiej niz wygląda. |
| |
krystian | 15.07.2014 22:49:15 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1890909 Od: 2013-4-8
| jeżeli smakuje tak jak wyglada no to pychota  |
| |
LadyM. | 15.07.2014 23:03:54 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1890929 Od: 2013-3-22
| Nubirek, ze tak się zapytam nieprzyzwoicie: a Ty zonaty juz jesteś, czy tak sie marnujesz sam z tymi talentami? |
| |
LadyM. | 16.07.2014 03:41:22 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1891035 Od: 2013-3-22
| no, widzę, że zajęty: sery robisz, placki pieczesz, kozy obsługujesz.... nie, żebym zainteresowana była osobiście, wiek nie ten, z ciekawości tak po prostu... |
| |
annorl1 | 16.07.2014 06:42:17 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1891063 Od: 2014-1-18
| Iwona, wiek to raczej nie problem, ale co by na to powiedział Twój mąż  Nubirek, zazdroszczę żonie, taki mąż to skarb a ciasto wygląda genialnie  |
| |
LadyM. | 16.07.2014 08:22:54 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1891146 Od: 2013-3-22
| Aniu, wiek generuje PUNKT widzenia i KĄT widzenia. Więc człeka widzi się jako człeka a nie obiekt |
| |
Electra | 29.04.2025 16:40:45 |

 |
|