| |
artambrozja | 04.06.2014 20:19:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1857677 Od: 2013-3-25
| już nie przesadzajcie z tym przestrzeganiem prawa aż tak sie państwu nie spowiadacie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 03.01.2025 09:22:06 |
|
|
| |
Lhuna | 04.06.2014 21:13:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1857737 Od: 2014-1-7
| Wspaniałe |
| |
krystian | 04.06.2014 21:46:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1857768 Od: 2013-4-8
| Nubirek sery wspaniale wyglądają i napewno wyśmienicie smakują tylko pogratulować |
| |
Lhuna | 12.06.2014 13:37:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1863505 Od: 2014-1-7
| A czytaliście u Kresowej..napisała, że przez kilka dni po pieczeniu chleba( zakwas) psuły jej się sery, pomimo (oczywiście)maksymalnej higieny? |
| |
LadyM. | 12.06.2014 22:33:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1863929 Od: 2013-3-22
| Drożdże zasuwały w atmosferze? |
| |
Claris | 12.06.2014 22:43:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kaszuby
Posty: 17 #1863935 Od: 2014-5-2
| artambrozja pisze: to chyba wszystko pokręciłaś ja robię tak, mam serwatkę , dodaje do niej mleko ( o połowę mniej niż mam serwatki ), czekam jak się ukwasi ( trwa to 2 - 3 godziny) i na gaz. podgrzewam powoli aż do zawrzenia, odstawiam do wystygnięcia i zlewam na sito. Ten przepis podawała tu Monika i jak dla mnie jest rewelacyjny, bez octu i cytryny. Ser jest pyszny i znika w zastraszającym tempie
To fantastyczne forum znalazłam po zakupie mojej Balbiny i niemal uratowało mi życie, no bardziej Balbinie Z tej więc wdzięczności, spieszę by podać wam kilka przepisów, jako, że zajmuje się serowarstwem ładnych kilka latek:i w razie czego służę radą.
Ricotta, bez dodatku mleka, z samej serwatki; (mleka można dodać dla uzyskania większego wydatku)Np na 2 litry serwatki. Przy czym z dwóch litrów będzie naprawdę malutko.
Ricotta jest to ser zwarowy i teoretycznie bardzo prosty. Mówi się jednak, że Ricotta bywa kapryśna i tak jest w rzeczywistości. 10 razy udaje się wspaniale a innym razem niby mamy już wytącone białka, a one nagle gdzieś ie rozpływają.
Trzymając się jednak zasady, że pierwszy raz zawsze wychodzi, życzę odwagi i smacznego
Podgrzewam serwatkę do ok 80 stopni celcjusza i zaczynam powoli, po kropelce dodawać soku z 1 cytryny, obserwując czy pojawiają się "kłaczki"(podgrzewanie prowadze maksymalnie do 90 stopni). (Są przepisy gdzie radzi się nawet zagotować, ale to nadaje mleku przypalony smak.) Jest to delikatna sprawa, ponieważ kiedy już się pojawią, nie można ich rozpylić np zbyt mocno mieszając i przesadzić z cytryną. Kiedy więc zaczynają pojawiać się "kłaczki", czyli ścinać białka, a serwatka nabiera seledynowej barwy, natychmiast należy przestać dodawać cytrynę i odstawić całość do ostygnięcia. Następnie przecedzić delikatnie przed dość gęsta chustę (nie zbyt gęstą)i pozwolić ocieknąć.
Jeśli po dodaniu całej cytryny nie pojawiła się ricotta, można podgrzać do temp 96 stopni, ale nie dodawałabym więcej cytryny, by nie dało zbyt cytrynowego smaku. Jest to jednak rzecz gustu.
Tyle co do Ricotty, polecam się także w przypadku serów dojrzewających i życzę smacznego
[url][/url][url][/url] _________________ www.kukowka.blogspot.com |
| |
Claris | 12.06.2014 22:45:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kaszuby
Posty: 17 #1863940 Od: 2014-5-2
| W sprawie serów zapraszam też na mój blog www.kukowka.blogspot.com
_________________ www.kukowka.blogspot.com |
| |
mario331 | 15.06.2014 21:41:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 35 #1866536 Od: 2013-6-30
| Ja jestem z okolicy więc będę na pewno |
| |
LadyM. | 15.06.2014 21:52:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1866544 Od: 2013-3-22
| Wub roku zdaje się, że Jankowa Zagroda był, zobacz na drugim forum |
| |
Claris | 16.06.2014 11:51:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kaszuby
Posty: 17 #1866817 Od: 2014-5-2
| Do Sandomierza na pewno warto się wybrać, serowy raj Jeszcze bardziej polecam Festiwal Smaku w Grucznie i cała aleje serów. Jak ktoś będzie to prosze pozdrowić Giena Mientkiewicza od Klary i Rafała z Kukówki, bo my w tym roku jedziemy tylko do Gruczna, Sandomierz odpuszczamy. Z resztą tam juz może byc mały kłopot z noclegami powoli. _________________ www.kukowka.blogspot.com |
| |
mario331 | 16.06.2014 12:25:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 35 #1866839 Od: 2013-6-30
| W razie problemów z noclegami chętnie kogoś przenocujemy w naszym gospodarstwie |
| |
Electra | 03.01.2025 09:22:07 |
|
|
| |
artambrozja | 16.06.2014 17:55:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1867049 Od: 2013-3-25
| Claris na blog zerknę z wielką przyjemnością. Co do ricotty, to jednak wole wersję bez soku z cytryny - z dodatkiem mleka - ukwasić i poezja _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 26.06.2014 09:07:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1874353 Od: 2013-3-22
| Sera w zasadzie nie sprzedaję, bo nie mam na tyle. Wolę zdrowy ser niz pieniądze. Czasem komuś dam w prezencie. A dziś dziewczyna się uparła płacić i za krążek dała mi co łaska 8 zł. Krążek taki średni, mógł wazyć ponad 15dag. To dużo? Bo mam wyrzuty.. |
| |
annorl1 | 26.06.2014 09:12:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1874358 Od: 2014-1-18
| Lady, wiem jak wyglądają Twoje krążki i nie wydaje mi się to duża kwota, bo w sklepie za taki krążek liczą sobie więcej tak więc nie mniej wyrzutów, tym bardziej że nie podałaś ceny a sama Ci zapłaciła od serca widać dziewczyna wie ile pracy musisz wkładać w kózki żeby zrobić coś pysznego potem z ich mleczka |
| |
artambrozja | 26.06.2014 10:21:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1874444 Od: 2013-3-25
| no ja za 20 dag brałam 8 złoty, za kg wychodzi 40 złotych _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
PatiB | 26.06.2014 11:02:28 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #1874475 Od: 2014-6-23
| ja też chce mieć swoje serki niestety Zuźka jedna to za mało ledwo dla chłopaków dzienny udój starcza trzech facetów rano i wieczorem butla :-p
|
| |
LadyM. | 26.06.2014 11:28:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1874539 Od: 2013-3-22
| Dobrze, że faceci ciągną butlę. Ja tak miałam, dopóki syn ciągnął butlę (z różnościami w środku) to zjadł chociaż śniadanie (a butla była taka oranżadówka, 0,33). Potem, jak go ciocia zawstydziła, że duży i butla, to juz był cyrk z jedzeniem. Tak, że dziekuj Bogu, bo dzieci najważniejsze. A serków się jeszcze doczekasz. Nie wszystko musi być już. |
| |
PatiB | 26.06.2014 12:28:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #1874597 Od: 2014-6-23
| hah zazwyczaj mleko bez niczego, czasem tylko odrobinę kleiku, kasza manna całkowicie odpada... najstarszy mi marudzi z jedzeniem z zup to tylko rosół i pomidorowa |
| |
krystian | 28.06.2014 17:26:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 804 #1876349 Od: 2013-4-8
| Nubirek wygląda i zapewne smakuje wyśmienicie |
| |
PatiB | 28.06.2014 17:29:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #1876351 Od: 2014-6-23
| mmmniam
|
| |
Electra | 03.01.2025 09:22:07 |
|
|