| |
fafroszek | 06.06.2013 22:46:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 28 #1478148 Od: 2013-3-24
| Muszę się pochwalić Mimo, że ser podpuszczkowy nie wyszedł, to zrobiłam serek z tej serwatki i wyszedł całkiem, całkiem, na przyszłość trochę mniej soku z cytryny. A jutro... zrobię naleśniki |
| |
Electra | 05.01.2025 08:29:32 |
|
|
| |
artambrozja | 06.06.2013 23:00:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1478165 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Fafroszku, serek ricotta z serwatki jest zjawiskowy Nie wiem jak robiłaś, ale ja daje łyżeczkę na litr serwatki i wychodzi mi pyszny. U mnie na blogu zdjęcia jeśli masz ochotę porównać _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jakubpiotr | 06.06.2013 23:07:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1478181 Od: 2013-4-5
| dzięki Krzysztof! ja oczywiście ricottę również zrobiłem - wczorajsza serwatka + dzisiejsza jeszcze ciepła - zero dodatkowego zakwaszania,zagotowałem i z 10 litrów wyszło mi dobre 700 gram.. pycha - jeszcze mam w między zębami) |
| |
fafroszek | 06.06.2013 23:16:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Sandomierz
Posty: 28 #1478198 Od: 2013-3-24
| Tak dodałam, ale mi się wydaje za kwaśny |
| |
jola1979 | 06.06.2013 23:21:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1478218 Od: 2013-3-21
| Moje kozy nie dość,że mleko w proszku czasem daję,to jeszcze na dokładkę granulowane No,a tak całkiem poważnie,to nie lubię pogody "burzowej",bo wtedy serki nie wychodzą albo wyjdą "nie takie". Teraz jestem na etapie robienia metodą "prób i błędów"serków twardych i a'la mozarelli. Na razie "żyjemy"więc chyba są ok |
| |
weszynoska | 07.06.2013 07:02:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1478392 Od: 2013-3-24
| Czary jakieś czy co ja wczoraj postawiłam do ogrzania zwykły ser, z kwaśnego mleka....i ....poszłam się kąpać
cóż....dziś pieski z rana dostały usmażony serek |
| |
artambrozja | 07.06.2013 09:52:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1478579 Od: 2013-3-25
| haha weszynosko, to Ci numer ja raz nastawiłam ryż do obiadu i pojechałam na zakupy tydzień po akcji jeszcze było czuć swąd spalenizny w kuchni. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 07.06.2013 10:12:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1478620 Od: 2013-3-22
| No, ten smazony ser może pieskom zaszkodzić. To co mi wyszło ostatnio, to nie był serek ziarnisty, tylko właśnie a la ricotta. |
| |
Sebastian | 07.06.2013 23:02:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Płonki,Kurów
Posty: 388 #1479622 Od: 2013-3-22
| Może mi ktoś podać link na alegro żeby kupić podpuczkę do sera i żeby ten link był sprawdzony ze już ktoś z was z niego kupował i nie było problemów żadnych. |
| |
LadyM. | 07.06.2013 23:12:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1479632 Od: 2013-3-22
| Ja kupiłam to:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Przysłali błyskawicznie wprost, te chusty sa z tworzywa, maja bardzo małe oczka, tylko niestety są malutkie. Ale ja na raz robie tego sera nieduzo(po odciśnięciu mam 70 -80 dag) więc wystarcza. Kładę chustę na durszlak. Z tym serem jest inaczej niż z twarogiem krowim, którego najpierw jest dużo, dopiero jak odcieknie, to jest mniej, i chustę trzeba dużą. |
| |
Sebastian | 07.06.2013 23:26:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Płonki,Kurów
Posty: 388 #1479641 Od: 2013-3-22
| LadyM- Dziękuję za link. |
| |
Electra | 05.01.2025 08:29:32 |
|
|
| |
romaszka | 11.06.2013 17:10:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1485776 Od: 2013-4-25
| Kochani, potrzebuje pomocy/rady! Ostatnie dwa sery, kompletnie mi nie wyszły, przed tym robiłam po dwa sery dziennie i było wszystko ok. Problem się zaczyna w momencie podgrzewania pociętego skrzepu, ziarna zamiast się robić zwarte, rozpadają się/rozpełzają się do serwatki, serwatka z przezroczystej robi się biała, prawie jak mleko a zamiast podgrzanych kawałków skrzepu zostaje taka, jakby maż Co może być przyczyną?? Robię wszystko, identycznie jak wcześniej ... teraz się zastanawiam, może ogień robiłam mniejszy a może podpuszczki mniej dałam Najgorzej, że klienci czekają na ser ... a zamiast tego kurki mają wyżerkę _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
monia8366 | 11.06.2013 18:00:24 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1485826 Od: 2013-3-21
| Przyczyn może być kilka ja bym stawiała wpierw na podpuszczkę, może być stara i już nie związuje tak skrzepu. Zwiększyłam bym o kilka kropel więcej na litr. Jeśli to nie da skutku stawiałabym na zapalenie wymienia sprawdzić czy jest taka możliwość. Także warunki atmosferyczne nie sprzyjają serom. Burze duża wilgotność powodują że sery czasem nie wychodzą. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 11.06.2013 21:46:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1486175 Od: 2013-3-21
| Ja też sądzę podobnie jak Monia. Romaszka ile dajesz podpuszczki na l mleka?Po jakim czasie od dodania podpuszczki kroisz skrzep i potem jak długo czekasz do momentu podgrzania?
|
| |
romaszka | 12.06.2013 09:23:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1486827 Od: 2013-4-25
| Podpuszczki dawałam 4-5 kropli na L., czekałam 2-3h i wszystko było ok., wczoraj podzieliłam mleko z 9 kóz do trzech garnków i zrobiłam osobno, wszystko wyszło dobrze ... jak dawniej ... dałam, jak radziliście, więcej podpuszczki, to co, podpuszczka wywietrzała??!! Zamówiłam u innego sprzedawcy, tego co podaliście w postach wyżej, bo ta co mam, faktycznie, jakaś dziwna bo nie ma informacji o dacie ważności i koncentracji _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
monia8366 | 12.06.2013 09:50:57 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1486881 Od: 2013-3-21
| Ja ostatnio zakupiłam podpuszczkę , jednym słowem do kitu!!! _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
romaszka | 12.06.2013 10:04:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1486948 Od: 2013-4-25
| Jaką?! U kogo?! Bo może to ta sama co ja zamówiłam ... 3 flaszki _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
monia8366 | 12.06.2013 10:08:18 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1486952 Od: 2013-3-21
| ta kupiłam ostatnio i naprawdę dziadostwo .
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
wcześniej kupowałam taką i zawsze była dobra
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
romaszka | 12.06.2013 10:16:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1486963 Od: 2013-4-25
| Chm... no to ja kupiłam jeszcze u kogo innego, ale coś podejrzanie tanio, 15zł. za 60ml. och, stara a głupia _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
monia8366 | 12.06.2013 10:33:07 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1486988 Od: 2013-3-21
| no ja tez wzięłam się za tańszą i wyszło że tylko straciłam na tym. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 05.01.2025 08:29:32 |
|
|