| |
artambrozja | 13.05.2013 15:23:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1446376 Od: 2013-3-25
| Monika z tym wygniataniem to tak podobnie jak z mozzarellą tylko, że przez pieluchę ? dobrze rozumiem ? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:02 |
|
|
| |
monia8366 | 13.05.2013 15:38:21 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1446405 Od: 2013-3-21
| dokładnie tak jak mozzarellę , możesz ręcznie ja robię duże ilości w jednym kawałku dlatego ciężko by szło. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 16.05.2013 10:27:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1449595 Od: 2013-3-25
|
No to się chwalę moim serkiem Wiem, ze zdjęcie duże, ale już nie mam czasu na zmniejszanie , wybaczcie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
artambrozja | 16.05.2013 11:50:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1449700 Od: 2013-3-25
| Madzia dzięki wielkie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jakubpiotr | 16.05.2013 12:12:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1449736 Od: 2013-4-5
| miałem mówić,że zdjęciem się chwalisz,nie serkiem - bo w serku najważniejszy jest smak a tego nie sprawdzę,natomiast zdjęcie - mistrzostwo - choć i tu ekspertem nie jestem - jednak dla mnie piękne |
| |
artambrozja | 16.05.2013 13:26:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1449862 Od: 2013-3-25
| Nubirku dziękuje Ja nie mam żadnej formy - dopiero w planach. Ja robię to tak jak kiedyś robiła moja mama; duże sitko na to pielucha i wylewam skrzep. Na początku odcieka sobie bezładnie, a potem zaczynam formować - zwijam pieluchę z serem w kulkę i z góry przyciskam otwartą ręką. I tak powtarzam tą czynność co godzinę - wychodzi mi taka kulka - spłaszczona niczym nie obciążam. Widziałam fajne formy do serów ale za drogo, natomiast są do kupienia takie pojemniki z małymi dziurkami do ociekania sera i właśnie na takie poluje
Jakub dziękuje Ci bardzo po serze już nie ma śladu wyszedł świetny, choć nie ma dziurek, a sie starałam i dokładnie trzymałam przepisu. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 16.05.2013 14:17:38 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1449936 Od: 2013-3-21
| artambrozja jeśli ser podpuszczkowy ma dziury są dwa powody;po pierwsze nie był"prasowany" i zostały w serze pozostałości powietrza i serwatki po drugie mleko jest skażone bakteriami e-coli, drożdżakami lub bakteriami kwasu mlekowego. To że odsączałaś ser i formowałaś i nie ma dziur to tylko się cieszyć. pamiętajmy że ser podpuszczkowy musi być zbity jeśli jest jak pianka ma dziury to po prostu nie nadaje się do spożycia. Inna kwestia serów typu Gouda jak ser dojrzewający w nim zachodzą inne procesy przez bakterie którymi ser zaszczepiamy. Dlatego ciesz się smakiem _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 16.05.2013 16:52:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1450082 Od: 2013-3-25
| Monika a ten serek koryciński bo o nim ostatnio czytałam - właśnie ma dziurki, tylko ze tam jest dodatek kefiru do zakwaszenia. I tak się przyznam że chciałam taki otrzymać a tu du... nie ma dziurek, ale w smaku jest pyszny. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
myszata | 16.05.2013 18:48:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielkopolska
Posty: 15 #1450148 Od: 2013-5-11
| mogę polecić sklep z formami serowarskimi w przystępnej cenie , sama tam się zaopatrujęhttp://piwodziej.pl/pl/c/Serowarstwo/5 |
| |
artambrozja | 16.05.2013 21:40:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1450284 Od: 2013-3-25
| Myszata no ja właśnie też w tym sklepie obczaiłam kilka fajnych form i mam zamiar zakupić, tylko najpierw muszę mieć pensję na koncie _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
irena.golba | 16.05.2013 22:34:05 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1450336 Od: 2013-3-27
| Artambrozja-rewelacyjne zdjęcie,a serek wygląda smakowicie.Ja robię ser z dodatkiem octu.Jest pyszny,a przepis mam od starszej kobiety z Chorwacji od której kupowałam ser. |
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:02 |
|
|
| |
artambrozja | 17.05.2013 11:18:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1450814 Od: 2013-3-25
| Irena dziękuje bardzo No właśnie ocet jest zamiennikiem cytryny Madzia ocet jest zdrowy, taki wytwarzany z winogron _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jola1979 | 17.05.2013 12:50:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1450915 Od: 2013-3-21
| Artambrozja serek super-chodzi o wygląd
|
| |
Esti | 17.05.2013 14:28:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1451018 Od: 2013-3-22
| To i ja się pochwalę, a co? To mój serek:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uploaded with
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uploaded with
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uploaded with
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 17.05.2013 15:51:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1451091 Od: 2013-3-25
| Jola dziękuje bardzo
Esti no właśnie Twój serek ma dziurki _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
myszata | 17.05.2013 15:58:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wielkopolska
Posty: 15 #1451094 Od: 2013-5-11
Ilość edycji wpisu: 1 | To mój serek z czosnkiem niedźwiedzim ,wykorzystałam foremkę caciotta 250g, w sam raz na jedno posiedzenie następne planuję z czarnuszką i kozieradką
Cały rok czekałam na kozie mleko i w końcu się doczekałam , moja mecia po pierwszym wykocie daje ok.2 litrów na dzień , więc zaczęłam eksperymentować z serkami |
| |
irena.golba | 17.05.2013 21:57:26 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1451417 Od: 2013-3-27
| Dziewczyny WSZYSTKIE sery super !Jak tylko ogarnę się z robotą też się pochwalę.Mag-spróbuję z cytryną lub winnym octem,które są faktycznie zdrowsze.Chorwatka dodawała zwykły, i jak też tak robię. |
| |
artambrozja | 17.05.2013 22:35:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1451472 Od: 2013-3-25
| Myszata smakowicie wygląda _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
jakubpiotr | 18.05.2013 06:11:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1451625 Od: 2013-4-5
| a ja słyszałem,że jedyny zdrowy ocet to ten jabłkowy. |
| |
Esti | 18.05.2013 06:27:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1451628 Od: 2013-3-22
| Przecież to normalne, że ser ma dziury, zależy tylko jakie one są. Wadą są np. szczeliny jakby pęknięcia w środku. Zresztą ja wychodzę z założenia, że nieważne czy ser jest prawidłowy czy nie, ważne aby był smaczny. A ten był pyszny. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:02 |
|
|