| |
Lhuna | 02.06.2014 11:40:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1855143 Od: 2014-1-7
| ja przechowuję w ceramicznych miseczkach, przykrytych talerzykiem (plastiki sa pełne zarysowań, niewidocznych, taka mania..)..ale to tylko przez chwilę |
| |
Electra | 22.12.2024 08:07:57 |
|
|
| |
jola1979 | 02.06.2014 13:33:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1855225 Od: 2013-3-21
| W woreczku foliowym ser szybko "oślizgnie". Ja na talerzyku trzymam.Codziennie serek okręcam na drugą stronę i wylewam serwatkę,która z niego wycieka. |
| |
artambrozja | 02.06.2014 14:52:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1855257 Od: 2013-3-25
| Lhuna, ja mam oddzielne pojemniki tylko na ser. A taki twardy żeby rysował pojemniki nie wychodzi więc jest ok.
Jola też tak uważam, miałam nawet napisać taki komentarz na tym blogu ale odpuściłam. Nie ukrywam, ze o serach wiem malutko, ale myślę, ze autorka bloga wprowadza czytających w błąd - może ktoś ma ochotę poczytać -
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 02.06.2014 21:12:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1855694 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Foliii aluminiowej nie należy uzywać do przechowywania zywności. W ogóle nie powinna mieć kontaktu z jadłem. Aluminium przechodzi do żarełka i robi nam alchajmera. Często zaglądam do ziołowego zakątka, oglądałam (tj jest usiłowałam oglądać) filmiki na jutubie, ale niestety, dziewczyna mówi tak niewyraźnie, że wolę ja czytać. Faktem jest, że przed pierwszym serem podpuszczkowym obejrzałam, jak ona to robi. No i jakiś starszy pan tez robił na filmiku, a potem odcedzał w ściereczce w czerwona kratkę, pod kamieniem. Fajne to było. |
| |
LadyM. | 03.06.2014 07:22:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1855947 Od: 2013-3-22
| Chyba jest. Rzadko kupuję sery pleśniowe, ale, o ile dobrze pamiętam, to folia jest dwuwarstwowa -od strony żarełka jakiś papier woskowany, czy pergamin, a aluminium z wierzchu. Zresztą -folia aluminiowa stała się w swoim czasie tak popularna, jako "utrzymująca świeżość" zapakowanego produktu, że uzywano jej powszechnie. Sama używałam swego czasu. Nawet pod placek na blaszce. W koncu zrezygnowałam, bo się rwie, a jak się do placka przylepiła, to odkleić był problem. A potem naczytałam się o alchajmerowych właściwościach aluminium, więc -precz. Niestety, kawiarkę mam aluminiową i nie potrafię się z nią rozstać, czyli łykam poranna dawke achajmera. |
| |
artambrozja | 03.06.2014 07:22:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1855948 Od: 2013-3-25
| Iwona, a czytałaś instrukcje na ricotte? Nubirku ja właśnie wyczytałam, że do dojrzewania nie powinno się w nic zawijać, tym bardziej w folię aluminiową czy woreczki ... sama już nie wiem. A Ty jak robisz, bo wiem, ze robisz dojrzewające? _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 03.06.2014 07:32:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1855951 Od: 2013-3-22
| Nie czytałam, bo nie robię? A gdzie ta instrukcja? |
| |
Lhuna | 03.06.2014 10:16:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1856097 Od: 2014-1-7
Ilość edycji wpisu: 2 | Jak oddzielne pojemniki to super, u mnie nie dałoby się, niestety.
Wiecie co, zrobiłam taki serek do smarowania, z wykorzystaniem jogurtu, technologicznie chyba najbardziej zbliżony do kwasowo-podpuszczkowego, i chciałam powiedzieć że wydaje mi się on najbardziej wydajny, w jedzeniu
Ja też nie trzymałabym w folii. Napisz komentarz, a co.
|
| |
wchelminiak | 03.06.2014 12:55:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Czarnków --> Gajewo
Posty: 341 #1856203 Od: 2013-3-21
| Od szwajcarskich serowarów słyszałam, że serki trzyma się w szmatkach (bawełna,len), ceramicznych,szklanych pojemnikach, papierze niechlorowanym- takim jak do pieczenia _________________ Waleria
www.pracowniarw.blogspot.com |
| |
artambrozja | 03.06.2014 16:31:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1856388 Od: 2013-3-25
| Nubirku dzięki za odpowiedz i czekam na zdjęcia. Ja mam obawy co do robienia samej serów dojrzewających - piwniczki odpowiedniej nie posiadam, a w lodówce boje się że po prostu zmaszczę sprawę
_________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 03.06.2014 17:36:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1856446 Od: 2013-3-22
| Nawet w popiele się przechowuje, O! W sumie wolę popiół niż folię alu. |
| |
Electra | 22.12.2024 08:07:57 |
|
|
| |
Leosia | 03.06.2014 19:19:25 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1856599 Od: 2013-4-2
| O rety jakie apetyczne :-) |
| |
artambrozja | 03.06.2014 19:49:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1856642 Od: 2013-3-25
| Nubirku, Ty nie masz chłopie sumienia obśliniłam sie jak głupia. Gadaj tu jak do Ciebie dojechać po te sery )) _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Leosia | 03.06.2014 21:35:50 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1856723 Od: 2013-4-2
| I biedne koźlaczki poszły na noc do osobnego boksu :-( chce rano mleko i ser!!! jakiego apetytu dostałam. Piękne sery!
Jak przechowywać sery dłuższy czas? Latem mleka nadmiar a przed wykotami prawie nie ma. Na serek ochota zawsze jest <3 |
| |
artambrozja | 03.06.2014 21:46:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1856740 Od: 2013-3-25
| Nubirku, zamiast tu koleżankę namawiać na przyjazd żebyśmy coś pohandlowali to Ty twierdzisz, ze sama dam radę
Leosiu tez sie obśliniłaś _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 03.06.2014 22:40:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1856803 Od: 2013-3-22
| Nubirku, a to czerwone na serku: czyżby konfitura cebulowa? A daty weź załatw w fotoszopie, albo innym gimpie, bo logo raczej nie zakryje. |
| |
LadyM. | 04.06.2014 07:35:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1856982 Od: 2013-3-22
| Ach, to w ogóle, jak sie tak zastanowić, parę przestępstw by było. Np. podatkowe też od razu. Ojoj! Strzeż sie Nubirku... |
| |
weszynoska | 04.06.2014 07:51:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1856998 Od: 2013-3-24
| Depresji dostałam |
| |
LadyM. | 04.06.2014 08:03:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1857004 Od: 2013-3-22
| Oj tam, oj tam! Tak od razu? Daj se spokój z tom depresjom, bo kto będzie koło kóz chodził.
Poza tym, zachciało Ci się wielkomiejskich fanaberii. Na wsi się nie miewa depresji. To modne w city. |
| |
weszynoska | 04.06.2014 11:59:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1857209 Od: 2013-3-24
| LadyM. pisze:
Oj tam, oj tam! Tak od razu? Daj se spokój z tom depresjom, bo kto będzie koło kóz chodził.
Poza tym, zachciało Ci się wielkomiejskich fanaberii. Na wsi się nie miewa depresji. To modne w city.
Depresja smakowa ...wielskim babom tez się trafia
Nubirku...zrób warsztaty serowarskie...pędzę w mig na kurs ( legalny zarobek ) |
| |
Electra | 22.12.2024 08:07:57 |
|
|