| |
Esti | 07.11.2015 16:33:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #2199275 Od: 2013-3-22
| Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Electra | 20.01.2025 20:03:30 |
|
|
| |
kozilas | 07.11.2015 16:48:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmińsko-Mazurskie
Posty: 53 #2199281 Od: 2015-1-13
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 1 | Esti pisze:
Słuchajcie co jest- zarejestrowałam się na Agrovis, dostałam hasło. Zalogowałam się i zmieniłam hasło na swoje. Wszystko ok, mam dostęp do receptur ale jak wchodzę na sklep to muszę się logować od nowa i wychodzi mi: niepoprawne dane logowania.
Czy wpisałaś swoje dane (adres)w zakładce ,,Mój profil'' na pewno tak, więc z biblioteki receptur cofnij się do strony głównej na pasku u góry kliknij nie w sklep ale w OFERTA wypisz co cię interesuje i wyślij zwyczajnego maila na adres sklep@agrovis.eu Przez ten adres kontaktuj się zawsze w sprawie zakupów. Wysyłasz spis-zapotrzebowanie lub zapytanie o cenę, w odpowiedzi dostajesz potwierdzenie lub wykaz cen. Potwierdzasz chęć zakupu otrzymujesz fakturę PR-FORMA z danymi do opłacenia zamówienia, w momencie gdy twoja wpłata jest potwierdzona na koncie Agrovis wysyłają paczkę Poczta Polska priorytet. Można też zaznaczyć w zamówieniu że chcesz zapłacić przy odbiorze. Gdy raz dokonasz zakupu potem już Twoje dane są w ich systemie i wszystko jest proste łatwe i przyjemne _________________ http://duoart.blogspot.com/ |
| |
Karamba | 07.11.2015 17:06:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warmia
Posty: 41 #2199286 Od: 2014-11-17
| Rany, nareszcie jakiś ruch w interesie, i wątek idzie w nowym, dobrym kierunku (książki, zakwaszanie, kultury bakterii, RÓŻNE rodzaje sera), serowe szaleństwo
Ktoś napisał, że dosuszanie ziarna poprzez wymianę części serwatki na wodę jest stosowane przy wyrobie serów dojrzewających, i wszystko się zgadza, ale proponuję sprawdzić, co wyjdzie ze skopiowania tej technologii przy wyrobie serów krótkodojrzewających Ważne, aby były to sery prasowane - dobrze dosuszone ziarno nie będzie się wtedy w serze rozwarstwiać, tylko da piękną, zwartą masę. Taki ser można przechowywać bez szwanku w lodówce (byle nie na golasa, ani nie szczelnie zamknięty) nawet kilka tygodni (jeśli ktoś tyle wytrzyma patrzeć na ser i nie zeżreć), a on z każdym tygodniem będzie nabierał charakteru. Eksperyment nic nie kosztuje. Moje kozy dają zimą tak treściwe mleko, że z 3,5 litra mam pół kg takiego właśnie sera, dosuszonego i sprasowanego (2 kg obciążenia na półkilogramowy krążek!), więc nie ma się czego bać, że się "zmarnuje" dużo mleka na coś nowego.
Jeśli zaś po zaprawieniu mleka bakteriami i podpuszczką pozwolić mu "pracować" kilka godzin przed krojeniem skrzepu, rozdrobnione ziarno zaś podgrzać w serwatce do 70 stopni i w formie sprasować, a później taki ser (moczony uprzednio w zimnej solance) uwędzić w dymie olchowo-śliwkowo-jałowcowym, to... Palce lizać, a nawet obgryzać ze smutku, że tak szybko się zjadło i nie ma
|
| |
Esti | 07.11.2015 17:29:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #2199298 Od: 2013-3-22
| Dziękuję Kozilas _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Anna13 | 02.03.2016 20:33:06 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #2247519 Od: 2014-7-14
| Nie zabijajcie ..proszę.... ale lecę na dziób jak przysłowiowa kawka i nie jestem w stanie przeczytać wszystkich wypowiedzi w temacie "serowarstwa". Zadaję więc pytanie, być może prozaiczne: czy ktoś z Szacownego grona robił mozzarellę z koziego mleka? Jeśli tak to proszę o podzielenie się doświadczeniem ,albo przepisem z naciskiem na technikę wykonania, bo ja poległam któryś już raz z kolei.... A uparta jestem ,więc nie odpuszczę.mam w sobie jednak tyle pokory ,że uniżenie proszę Dobrą Duszę o wskazówki. |
| |
LadyM. | 02.03.2016 21:03:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2247534 Od: 2013-3-22
| A może spróbować w/g tego przepisu:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Ja nie robiłam nigdy mozarelli, ale ta babka ma za dużą rzeszę czytelników na to, by niesprawdzone przepisy podawać. |
| |
Anna13 | 16.03.2016 19:35:19 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 4 #2254278 Od: 2014-7-14
| My LadyM. Stokrotne dzięki za link. Przeczytany, przetłumaczony, przerobiony, przetrawiony Przepis świetny, oczywiście już zaczynam go lekko modyfikować( wiąże się to z niezbyt dużą ilością wolnego czasu).Ale ogólnie do ogarnięcia , szczególnie dla takich " pospiesznych" jak ja;-). Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko. |
| |
lisa | 28.03.2016 19:53:14 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 12 #2260607 Od: 2015-11-15
| Witam W sobotę zrobiłam mój pierwszy ser przepis - filmik z youtube (czerwona szmatka w kratkę) wyszedł pyszny. Dziś rano zrobiłam już trzecie podejście i po prostu mi nie wychodzi chociaż robię dokładnie to samo. Co może być przyczyną? Czy z mlekiem jest coś nie tak? Teraz przepuszczając mleko przez szmatkę przy ostatnich 100 ml ciekło bardzo wolno i musiałam je zdusić. Przy myciu szmatki wyczułam lepką maź ciężką do zmycia. Przepraszam za głupie pytania,ale dopiero zaczynam |
| |
CheNelly | 28.03.2016 20:54:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie
Posty: 270 #2260644 Od: 2015-5-28
| Może naczynia źle wymyłaś? Trzeba porządnie wymyć i potem wyparzyć. Taka lepka maź może powstawać z pewnych grup bakterii, które są w mleku naturalnie, ale przy braku odpowiedniej higieny się namnażają. |
| |
lisa | 28.03.2016 21:38:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 12 #2260680 Od: 2015-11-15
| miska na mleko ze zmywarki.szmatki do przelewania wygotowywuje i używam tylko raz. pojemnik z miarką też dobrze umyty. Nie wyparzyłam tylko miski przeznaczonej tylko do mycia kozy przed dojeniem. w jaki sposób sprawdzić czy temperatura mleka jest odpowiednia,jesli nie sprawdza się sposób z w.w filmiku |
| |
CheNelly | 28.03.2016 22:32:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Dzierżoniów, Dolnośląskie
Posty: 270 #2260716 Od: 2015-5-28
| Nie widzę filmiku, nie wiem o czym mówisz Najlepiej temp. sprawdzić termometrem po prostu. |
| |
Electra | 20.01.2025 20:03:30 |
|
|
| |
lisa | 29.03.2016 10:23:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 12 #2260843 Od: 2015-11-15
| https://www.youtube.com/watch?v=xsF19EtyVxM |
| |
smyk80 | 04.05.2016 20:45:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łeczna
Posty: 128 #2279136 Od: 2015-11-10
| Witam czytałam czytałam i się pogubiłam czy taki ser można dłużej przechowywać tz.chodzi mi o taki dojrzewający.Robiłam tak z podpuszczką według przepisu na 1 stronie wyszedł pyszny 😋 |
| |
barbik | 06.05.2016 17:07:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lublin
Posty: 271 #2280013 Od: 2014-11-5
| Oj cosik się nikt nie podzielił wiedzą, smyk80 taki ser można zostawić na dojrzewający, tylko ser potrzebuje odpowiedniej wilgotności i temperatury przechowywania. Próbowałam kiedyś zostawić w lodówce domowej, ale to nie zdaje egzaminu, ogólnie sery dojrzewające to trochę wyższa szkoła jazdy. Możesz sobie też poczytać tu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
lub tu ( forum)
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
A może ktoś bardziej świadomy jeszcze podpowie jak temat podbiję |
| |
smyk80 | 06.05.2016 18:27:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łeczna
Posty: 128 #2280037 Od: 2015-11-10
| Właśnie dziś robiłam no i albo za dużo podpuszczki dodałam albo zaszkodził kefir bo gdzieś wyczytałam że się dodaje i juz po chwili zaczęło gęstnieć i oddzielać się serwatka ale tato nie pozwolił oddać kurom tylko spróbował i powiedział że dobrze smakuje on to za serami szaleje nie wiem co dalej z nim zrobi ale chociaż mnie pocieszył |
| |
smyk80 | 06.05.2016 18:44:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łeczna
Posty: 128 #2280043 Od: 2015-11-10
| barbik dziękuję ciekawa lektura |
| |
barbik | 06.05.2016 19:11:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lublin
Posty: 271 #2280057 Od: 2014-11-5
| Jak kefir to mniej więcej koryciński Ci wyjdzie, to że szybko zgęstniał, to raczej trochę za dużo podpuszczki, ale nikt się nie otruje, tyle że twardy będzie i może nie związać, zresztą zależy jak mocno gęsty. Niech sobie normalnie odcedzi i zje chłopina na zdrowie.
A ile lektura czasu pochłania, jak chcesz szybciej to google i już |
| |
smyk80 | 06.05.2016 19:40:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łeczna
Posty: 128 #2280069 Od: 2015-11-10
| Właśnie taki twardy jak żółty jeszcze dałam suszone pomidory i czosnek,a jak tylko kupiłam kozy to mleko było be a teraz każdy serka chce to nic że nie wyszedłTylko teraz trochę mało mleka bo maluchy piją i za bardzo nie poszaleję z serami |
| |
barbik | 06.05.2016 20:11:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lublin
Posty: 271 #2280087 Od: 2014-11-5
| Ja wcale nie szaleję, bo moje jeszcze nie mleczne, czasem tylko na krowim jak kupię, coś wykombinuję. Ucz się kobieto serków robić, to jeszcze na naukę przyjadę |
| |
agnieszka1975 | 17.05.2016 14:48:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 41 #2284638 Od: 2015-6-16
| Temat troszkę odgrzeję, bo mam pytanko. Ja ser podpuszczowy robię t sposób następujący: mleko składuję w lodówcę, żeby nazbierać choć z 5 litrów, podgrzewam na oko do temperatury ciała, dodaję podpuszczkę cielęcą. Czekam z pół godziny aż się zetnie, tnę na kawałki i zaczynam podgrzewać na wolnym ogniu w międzyczasie DODAJĄC SÓL. Jak zaczyna parować, wyłączam i czekam aż opadnie na dno. Następnie zlewam do chusty serowarskiej (taka śliska, niebieska, kupiłam na allegro) i prasuję między dwoma talerzami pod obciążeniem 5 litrowej butelki z wodą. Sery są pycha, ale czy mogę coś jeszcze robić lepiej? |
| |
Electra | 20.01.2025 20:03:30 |
|
|