| |
monia8366 | 10.07.2013 18:07:21 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1531756 Od: 2013-3-21
| weszynosko wybacz mam nadzieje że cię nie urażę ale ten ser jest zepsuty. Sa w nim drożdże widać po rodzaju dziurek plus nie zanurzył się w solance. Ser na odciekanie musi być w temperaturze do 14 stopni w pomieszczeniu ja daję teraz w trakcie upałów do lodówki w prasie. Inaczej dochodzi do rozwoju drożdżaków. Radziłabym nie jeść. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 12.03.2025 17:01:16 |

 |
|
| |
weszynoska | 10.07.2013 19:03:02 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1531821 Od: 2013-3-24
| Poważnie????? nie miał smaku zepsutego....nie miał...już go zjedliśmy 
i żyjemy
a to klops....czyli trzeba uważać na temperaturę...
mój dom jest drewniany, jest w nim w nocy fajnie chłodno, no ale 14 stopni nie mam ani w zimie ani w lecie  |
| |
jakubpiotr | 10.07.2013 20:06:17 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1531878 Od: 2013-4-5
| a toaleta w domu jest zeby nie trzeba było za daleko 'latać' drewniany dom!! pięknie! gratuluję |
| |
Esti | 10.07.2013 20:48:04 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1531939 Od: 2013-3-22
| Monika, ja w książce o serowarstwie wyczytałam, że podczas ociekania ser powinien być w temperaturze 20 stopni, dopiero potem 10-12 stopni. I ja tak robię. Co prawda te "potem" nie mam 10-12 bo ser jest w lodówce. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 10.07.2013 21:34:10 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1532003 Od: 2013-3-25
| robiłam ser dwa dni temu, ociekał w kuchni przy tym upale czyli jakieś 28 C i wyszedł bardzo dobry  _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
monia8366 | 10.07.2013 22:04:28 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1532078 Od: 2013-3-21
| Esti oczywiście gorącego skrzepu do lodówki nie wkładamy ale jak już jest w prasie po jakieś godzinie wkładam do lodówki przy takich upałach. Ja tylko doradzam nie osadzam smaku sera.Przecież robiąc ser chcemy wiedzieć co jemy. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 11.07.2013 09:42:19 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1532559 Od: 2013-3-21
| Zgadzam się.Ja trzymam ser do odciekania w temp pokojowej,ale tylko na 2-3godz.Potem wkładam na dolną półkę do lodówki.Jak trzymałam dłużej w temp pokojowej w takich upałach,to zrobił się jak gąbka(podobnie jak ten na fotkach u weszynoski).No i był kwaśny.Po nasoleniu nie czuć tego kwasu,ale mimo to rewolka żołądkowa może nastąpić. Ser nie powinien być w wyglądzie i w dotyku gąbczasty,bo to już nie to. No,ale wiadomo,człowiek uczy się na błędach.Szkoda,że moje kury nie potrafią mówić,bo wtedy powiedziałyby Wam ile takich,niedorobionych serów się najadły |
| |
weszynoska | 11.07.2013 10:07:56 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1532596 Od: 2013-3-24
| Ale on wcale nie był gąbczasty ani kwaśny. Dość mocno go odcisnęłam, nawet chyba mocniej jak na oscypek. W smaku był neutralny, a po wyjęciu z solanki leciutko słony i wilgotno-pyszny. Był na tyle twardy, że można było kroic nożem cieniutkie plasterki. Niczym nie smierdział itp...
no cóż...dziś próbuję inaczej  |
| |
jola1979 | 11.07.2013 14:46:06 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1532953 Od: 2013-3-21
| Wiesz,nie miałam zamiaru krytykować Cię,czy coś w tym stylu.Nie uważam się za wielkiego znawcę,czy super "wyrabiacza serów".Robię je 5lat,więc wierz mi,długo trwało zanim uzyskałam pożądany efekt.No i uczę się cały czas.No,ale ja z reguły uczę się "metodą prób i błędów",więc może dlatego moje kury tyle "niby serów"jedzą Chodzi o to,żeby nie trzeba było popełniać tych samych błędów co inna osoba,która te błędy popełniała(czyli np ja). Mam nadzieję,że nie poczułaś się urażona.Nie było to moim zamiarem.Po prostu lepiej czasem "dostać"sprawdzony przepis niż samemu się męczyć.Lato-niestety nie jest dobrą porą na testowanie.Jest więcej mleka,ale niestety temp nie sprzyja robieniu serów.Chyba,że lodówka,piwnica czy dojrzewalnia-to wtedy tak.Jednak w temp pokojowej,przy upałach,w czasie "burzowym" -niestety w tych porach bardzo łatwo stracić to nad czym człowiek ciężko pracuje.Tak,że to taka mała podpowiedź od kogoś,kto "karmi kury kozimi niby serami" |
| |
jakubpiotr | 11.07.2013 16:08:19 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
Posty: 792 #1533057 Od: 2013-4-5
| u mnie nie powiem, serami też przynajmniej raz w tygodniu się objedzą ale serwatka zrobiła jakieś jajeczne bum,dodajemy do paszy - ześrutowane pszenżyto,kukurydza, otręby pszenne, trochę witamin i serwatka. |
| |
weszynoska | 11.07.2013 18:32:28 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1533208 Od: 2013-3-24
| A co bym się miała urażać do odważnych świat należy..dziś odcisnęłam niewiele...tak tylko troszkę , żeby się ułozył w formie..i do solanki poszedł.
Będę próbować 
|
| |
Electra | 12.03.2025 17:01:16 |

 |
|
| |
LadyM. | 11.07.2013 18:58:33 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1533255 Od: 2013-3-22
| Czyli co? Nie ma być tych dziurek? Ja na użytek własny, tudzież domowych menów robię tak, że ogrzewam do tem ok 38 st. Dodaję podpuszkę, mieszam chwilę, czekam żą zrobi się skrzep, rozdrabniam go, jak opadnie pod serwatkę -wyjmuję na chustę, dzielę do pojemników na chusty też, odciskam trochę ręcznie, potem zostawiam pod obciążeniem na trochę. Jak odciśnięty wkładam do solanki. Wszystko to odbywa się w temp. otoczenia. Wychodzi mi z 4-5 l. ok 80 dag podzielone na trzy krążki. Znika w okamgnieniu. Nawet jeżeli wytrzyma 3 dni, to nie kwaśnieje. |
| |
monia8366 | 12.07.2013 21:27:21 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1534981 Od: 2013-3-21
| to zależy jakie dziurki i jak wygląd ogólnie ser wewnątrz i na zewnątrz. Jakiej jest twardości w dotyku. Ser który ma właśnie takie dziurki jest zarażony drożdżakami.Nie może być gąbczasty. Nie może wydalać resztek solanki z wewnątrz sera po prasowaniu jak się naciśnie.Nie może się unosić w solance na wierzchu oraz ser jest nie do spożycia gdy po wyciągnięciu z solanki jest śliski i maziowaty. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 12.07.2013 21:53:54 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1535017 Od: 2013-3-22
| Czyli- ma leżeć bykiem obojętnym na dnie? Czy może pływać w zanurzeniu? Mój dzisiejszy moczyłam w lodówce. Nie miał dziurek prawie wcale. Ten sprzed 3 dni miał dziurki ale nie takie po całości, tylko trochę na środku i takie owalne. Ten owal poziomo ułożony w stosunku do przekroju. Gdzieś w TV był jakiś program o kozach i kozich serach. Nie oglądałam, bo nie używam, ale mi szwagierka relacjonowała. Pani, lktóra tam występowała, mówiła ponoć, że od wielkości ziarna po rozdrobnieniu zależą dziurki. Co wy na to? |
| |
monia8366 | 12.07.2013 22:19:39 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1535073 Od: 2013-3-21
| Tak jeśli ser jest dobrej konsystencji, druga sprawa od podgrzania i rodzaju prasy oraz ilości zastosowanej podpuszczki. Tylko co innego dziurki owalne a co innego typowe dla drożdżaków. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Krzysztof | 13.07.2013 07:25:05 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1535416 Od: 2013-3-20
| A czy te drożdżaki są trujące. |
| |
monia8366 | 13.07.2013 09:29:32 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4643 #1535505 Od: 2013-3-21
| zależy jaki drożdżak, jest ich mnóstwo. Sami jesteśmy ich nosicielami, ale są takie które są groźne i neutralne. NP. ten
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
lub
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
weszynoska | 31.07.2013 07:55:00 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1556353 Od: 2013-3-24
| Czy to możliwe?? Czy znów coś nie tak popełniłam 
wczoraj zrobiłam serek w nowej formie od serowara...użyłam niecałe 4 litry mleczka koziego, uwarzyłam serek, odprasowałam w formie pod ciężarem litrowego słoika z miodem ( około 4 godziny - serwatka przestała wyciekać) i dałam do solanki na noc, dzis z raniutka wyciągnęłam , osuszyłam na desce i teraz zważyłam...
serek waży równo 60 deko ( talerzyk na zdjęciu jest deserowy- taki większy niż na ciastko)
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uploaded with
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
LadyM. | 31.07.2013 08:10:50 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1556360 Od: 2013-3-22
| A propos zestawienia zdjęciowego węszynoski: wyczytałam gdzieś w necie, że nie powinno się jeść pomidorów z serem, bo coś tam z jednego na drugie źle wpływa i jest niezdrowo. Ale ja uwielbiam kromkę swojego chlebka z serem (kozim zwłaszcza) i pomidorem. Czy koniecznie wszystko co dobre musi być albo niezdrowe, albo tuczące? |
| |
artambrozja | 31.07.2013 08:53:49 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1556411 Od: 2013-3-25
| o pomidorach i serze nie słyszałam, ale o pomidorach łączonych z ogórkami to słyszałam, ze wytwarzają razem jakieś enzymy przez które obciążają żołądek. weszynosko - serek wygląda baardzo apetycznie  _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 12.03.2025 17:01:16 |

 |
|