| |
zuta | 03.07.2014 22:53:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1880227 Od: 2014-6-29
| Tak jak szczawiową planuję (z masłowej, dębowej i enydwii) - serwatka powinna ładnie zakwasić, + ew. ocet jabłkowy. |
| |
Electra | 05.01.2025 06:15:08 |
|
|
| |
LadyM. | 03.07.2014 23:03:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1880235 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | No, to moje chłopy tego nie łykną. Na serwatce tylko barszczyk z paprochami (inny też), przy czym oni nie wiedzą co jedzą. Dla Dziecka serwatka to odpad. Choć jak dzieci były małe i odciekał twaróg krowi, to stały z łyżkami pod strużką serwatki i spijały ją.
A ja właśnie odcedzam, w pocie czoła, schrzaniony twarożek. Było zbyt mało kwaśnego, a słodkie za zimne i cudowałam, żeby się ściął. Nie przejmuję się za bardzo, bo i tak tylko ja jem ten kozowy twarożek. najwyżej łyżka będę zjadać, jak nie odciecze. |
| |
jola1979 | 04.07.2014 09:23:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1880415 Od: 2013-3-21
| Iwona,to zrób sobie z niego serek "homo" |
| |
LadyM. | 04.07.2014 10:49:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1880480 Od: 2013-3-22
| niewiadomo? Juz raczej jest homo. |
| |
PatiB | 15.07.2014 19:59:45 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #1890709 Od: 2014-6-23
| dziś robiłam twarożek z 3 litrów mleka, niedużo wyszło ale połowy już nie ma mężuś strasznie zachwalał , nie wiem której z pań przepis ale ten z maślanką i planuje kupić podpuszczkę ,kto kupuje na allegro?? |
| |
LadyM. | 15.07.2014 22:46:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1890905 Od: 2013-3-22
| zobacz na "sery podpuszczkowe. tam nawet sa linki do sprzedawców. |
| |
PatiB | 21.03.2015 18:36:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #2073560 Od: 2014-6-23
| .. 8litrow mleka plus kefir wczoraj zakwaszone dziś konsystencja gluta, kislu? czy to się jeszcze nadaje na twaróg czy nie?? co mam robić czekać wylać czy podgrzewać? |
| |
LadyM. | 21.03.2015 21:43:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2073696 Od: 2013-3-22
| poczekac do rana. I nie dawać na przyszłośc kefiru, tylko "zsiadłę mleko". Na kefirze jednak inne wychodzi.
|
| |
PatiB | 21.03.2015 21:54:36 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #2073704 Od: 2014-6-23
| LadyM. teraz już wiem ale niestety nie było mleka zsiadlego u mnie na wsi w sklepie... a mozna kupic taki sklepowy twaróg i nim zakwasić? |
| |
LadyM. | 22.03.2015 07:57:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2073823 Od: 2013-3-22
| Twarogiem raczej nie próbowałam. Na przyszłość sobie zakup to mleko jak będziesz w miasteczku. Można tez serwatką z poprzedniego sera. AAle z tego, co teraz robisz bym nie próbowała.
Raz zakwaszałam kefirem, tez wyszedł twarożek, ale był inny trochę. Ja podgrzewam mocniej niż krowie. |
| |
PatiB | 22.03.2015 15:16:26 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 447 #2074227 Od: 2014-6-23
| chyba to oddam kurom... jest fuj...
|
| |
Electra | 05.01.2025 06:15:08 |
|
|
| |
LadyM. | 22.03.2015 20:08:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2074462 Od: 2013-3-22
| Bo mleko źle się kwasi jak jest chłodno w domu. I nie można nastawiać na kwaśne mleka, które wcześniej stało w lodówce. Właśnie robi się fuj.Chyba, że damy do lodówki mleko wcześniej pasteryzowane (podgrzane do "marszczącej się skórki") i wystudzone. Oczywiście w przykrytym garnku, bo pochłonie wszystkie lodówkowe zapachy. No i potem to mleko trzeba zastartować kwaśnym mlekiem albo serwatką z poprzedniego twarogu. |
| |
gal | 28.05.2015 21:01:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Trzebiatkowa, pomorskie
Posty: 9 #2114923 Od: 2015-4-21
| Ratunku! 10 litrów mleka, dodałem cytryny i octu jabłkowego mając nadzieję, że wyjdzie twaróg (przy mniejszej ilości kiedyś mi wyszło) a tu nic. Mam teraz gar ciepłego mleka i O pomysłu co dalej. Pomocy |
| |
reneta | 28.05.2015 21:30:17 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 224 #2114944 Od: 2013-8-6
| W jakiej temp masz to mleko? niczym już nie ryzykujesz, więc podgrzej je bardziej, do wrzenia prawie. Może wyjdzie taki jakby Panir? Nie mam innego pomysłu
|
| |
gal | 28.05.2015 21:53:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Trzebiatkowa, pomorskie
Posty: 9 #2114964 Od: 2015-4-21
| Tak zrobiłem i mam (miałem, bo już się studzi) b. gorące mleko. Zero skrzepu. |
| |
reneta | 28.05.2015 23:37:24 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 224 #2115023 Od: 2013-8-6
| Za wcześnie zakwasiłeś . A teraz to już lipa.... bo może jakbyś dodał więcej tego octu? teraz możesz sobie pozwolić na eksperymenty, nic więcej do stracenia |
| |
gawron | 29.05.2015 05:35:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo
Posty: 320 #2115046 Od: 2013-11-5
| Jeśli chcesz mieć w miarę szybko naturalny twaróg to działaj metodami naturalnymi a nie octem. Wystarczy podgrzać i utrzymywać tę temperaturę przez dłuższy czas a twaróg sam się zrobi. Przynajmniej moja żona tak właśnie postępuje. Twarogi kozie są świetne. Wybacz ale tej „occianki” nawet bym nie powąchał. Przy takiej ilości mleka to myślę, że raczej sery podpuszczkowe a twarogi sporadycznie chyba, że masz natychmiastowy zbyt na serniki itp. |
| |
reneta | 29.05.2015 09:27:36 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 224 #2115127 Od: 2013-8-6
| Dokładnie tak, Gawron |
| |
LadyM. | 29.05.2015 10:16:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #2115146 Od: 2013-3-22
| Z tego co pamiętam - kresowaużywa octu jabłkowego swej produkcji zamiast podpuszczki. Ale ona chyb tu nie zagląda, więc nie podpowie. Można poszukać jej bloga i zapytać.
Zakwaszanie mleka na twaróg cytryną to jest pomysł taki, powiedziałabym, dość dziecinny. Bo w tej bajce nie chodzi o to by mleko było kwaskowate jedynie, ale żeby była w nim odpowiednia ilość tego naturalnego kwasu mlekowego, która go zetnie po podgrzaniu.
Dawniej robiłam taki "sernik bez sera". Sera nie było na wejściu, ale się go uzyskiwało wlewając do wrzącego mleka kwaśną śmietanę. Z tym, że tam proporcja była bodajże pół litra śmietany na 2 litry mleka. No i to były jeszcze czasy kiedy kwaśna śmietana była kwaśna śmietaną a nie zakwaszoną. |
| |
artambrozja | 26.05.2016 22:15:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #2288471 Od: 2013-3-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Czy ktoś z forum robił twarożek na tej kulturze starterowej
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
. Za pierwszym razem serek miałam po dobie ( pyszny ), a teraz czekam po 2 dni i nie ma sera. W trakcie nic nie zmieniłam - mleko to samo i nie mam pojęcia o co chodzi. _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Electra | 05.01.2025 06:15:08 |
|
|