NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 4 / 6>>>    strony: 123[4]56

Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy

  
Esti
25.06.2014 11:54:39
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1873624
Od: 2013-3-22
No właśnie twarogu krowiego też trochę zrobiłam bo kiedyś rodzice krowę mieli to mleka było dużo. A przy 2-3 kozach to wiadomo różnie jest. Choć mam nadzieję w przyszłym roku mieć 4-5 l mleka dziennie od dwóch pierwiastek to tego problemu mieć nie będę. pan zielony Oby.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Electra16.08.2018 07:02:13
poziom 5

oczka
  
LadyM.
25.06.2014 12:03:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1873630
Od: 2013-3-22
Ja mam w tej chwili nieco ponad 2 l dziennie, tak 2,75 max. Ale nie codziennie, bo dwa razy w tygodniu wspieram litrem jedno dziecko, a parę razy -półlitrem drugie. Mleka zuzywamy tyle co do kawy, 4 kawy po 0,15l mleka każda. A reszta twarożek lub podpuszczkowy. Czasem zniknie na pniu, bo komuś sprezentuję, a czasem zostaje (podpuszczkowy) do namoczenia w oleju. Ale tak jeszcze jedna kózka by mi się przydała. Tyle, że u nas kolczykowane to ewenement. A te niekolczykowane niestety, na ogół z chowu wsobnego. Szkoda zawracania głowy.
  
Bucia
26.06.2014 23:50:10
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 236 #1875170
Od: 2014-3-10
No więc mleko na twaróg połączyłam z kilku udojów i większą jego cześć trzymałam wcześniej w lodówce(zanim przeczytałam wasze rady) i dodalam dla pezyspieszenia wlasnego kefiru z krowiego mleka. dziś jest trzeci dzień zebrałam śmietanę faktycznie jest gorzka ale przecież nie da się zebrać tego dokładnie zawsze część zostanie mleko kwaśne ale nie rozdsxiela się serwatka od skrzepów jak w krowim jest normalnie płynne i jednolite- tak ma być?Takie mam podgrzać?czy po podgrzaniu sie dopiero zetnie?
  
annorl1
27.06.2014 08:11:28
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 434 #1875259
Od: 2014-1-18
Bucia, ja śmietankę zbieram w 2 dniu i jest ona słodka, z jednej zrobiłam już masełko wesoły przepyszne zresztą wesoły
skoro śmietanka była gorzka, to sprawdź jaki smak ma mleko.
jeśli chodzi o skrzep, mi na kozim nie udało się uzyskać jeszcze takiego skrzepu jak z krowiego. moje mleko kwaśne ma konsystencję jogurtu. twarożek wychodzi bardzo delikatny i aksamitny, w konsystencji przypominający sklepowe almette itp. tak więc nie trzeba go łączyć ze śmietaną tak jak twarożek krowi, tylko po dodaniu czosnku ląduje prosto na kanapkę wesoły
a swoją drogą ciekawa jestem czy innym wychodzi taki skrzep jak z krowiego mleka?
  
LadyM.
27.06.2014 08:18:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1875266
Od: 2013-3-22
Jeżeli nie ogrzałaś wczoraj, to do dzisiaj juz jest pewnie gęściejsze. Spróbuj moja metodą: zalej gorącym mlekiem, ostatecznie mozna tez wodą, jeżeli nie zalezy Ci na serwatce. (Ja teraz woda nie zalewam, bo serwatkę wykorzystuję do barszczu)
  
LadyM.
27.06.2014 08:35:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1875276
Od: 2013-3-22
NIE, nie wychodzi.
  
Bucia
27.06.2014 09:38:01
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 236 #1875313
Od: 2014-3-10
Dziś rano mleko kwaśne nie zmieniło konsystencji ogrzałam i teraz soi do wystudzenia (LadyM dopiero po tym fakcie przeczytałam twoją radę) Trudno jak nie wyjdzie to ostatecznie pierwasza próba
Dziś udojone mleko pyszne ,wczorajsze późno wieczorne wstawiłam do lodówki ale przykryte gaza i o dziwo nie nabrało gorzkiego smaku tylko ociupinke zmieniło smak Wiec nie wiem czy to nakrętka od słoika czy za mała cyrkulacją powietrza powoduje że w zakręconym słoiku w lodówce mleko gorzknieje
  
LadyM.
27.06.2014 10:57:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1875361
Od: 2013-3-22
Przykrywaj talerzykiem
  
artambrozja
27.06.2014 14:30:58
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1403 #1875546
Od: 2013-3-25
Bucia nie trzymaj nigdy mleka szczelnie zamkniętego, to nie jest mleko pasteryzowane i musi oddychać.

Jola kochana, ja nie twierdze, ze pożarłaś wszystkie rozumy, broń Boże. Tylko ja z mojej krótkiej praktyki i dzieciństwa spędzonego na wsi, wiem, ze mleko w lecie nie powinno stać w cieple ( jeśli nie mamy odpowiedniej ilości.) bardzo szczęśliwy
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Lhuna
28.06.2014 22:21:57
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie

Posty: 378 #1876470
Od: 2014-1-7
W mojej książce "wytwarzamy ekologiczne sery..", już wspomnianej, kilka osób powtórzyło niezależnie od siebie, że kozie mleko jest przy zakwaszaniu delikatniejsze ( niż krowie), łatwiej zepsuć, rozbełtać skrzep- ten skwaśniały.

Na początku kwasiłam mleko w gliniance, ale faktycznie, jak je zostawię( "nastawię") w garnku, w którym potem podgrzewam, czyli bez przelewania, jest zupełnie inna konsystencja twarogu.

Raz w międzyczasie wyłudziłam próbkę, taki zaczyn, z super mleka od krowy, kwaśnego mleka które było jak galareta, i ten jeden raz kozie zaprawione nim skwasiło się w porządny, twardy skrzep.

Ale, ja mam kozy od 2 mies. , poza tym nie miałam do czynienia z krowim mlekiem. Takie spostrzeżenia laika wesoły


  
Bucia
29.06.2014 17:56:43
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 236 #1876915
Od: 2014-3-10
No dobra zodcedziłam skrzep jeszcze odcieka Smak doby konsystencha puszysta smarowna Serek odcieka na pieluszce tetrowej ale nie mogę za mocno ścisnać bo przez oczka wyciska się serek(nie ma takich ziarem jak krowi) gdzieś czytalam o jakimś obciążaniu ale nie wiem czy tą piluchę z serem mam włożyć do jakiejś formy i przycisnać?Co należy zrobić żeby twaróg jak najbardziej pozbawić serwatki i jak to się robi że można go solanki włożyć?
  
Electra16.08.2018 07:02:13
poziom 5

oczka
  
jola1979
29.06.2014 19:15:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1876976
Od: 2013-3-21
Twaróg do solanki?zdziwiony
Ja robię z twarogiem tak:garnek,druszlak,chusta serowarska.
Twarożek wylewam na chustę,zaginam rogi do góry(zakrywam,żeby nie było widać twarogu),na to garnek z wodą(obciążnik).
  
LadyM.
29.06.2014 21:56:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1877094
Od: 2013-3-22
Twarogu nie musisz (nawet niewskazane) na smierć odciskać z serwatki. Ja nigdy nie obciążam. Robię jak Jola, tylko bez tego gara z wodą. Jak sobie tak postoi na tym durszlaku, czy sicie z tą chustą, to sam odcieknie ile uważa.
Potem można nim chleb smarować od razu (tzn, bez mieszania ze smietaną)
A serwatka zawiera wiele minerałów i witamin, tak, że jak troche w twarogu zostanie, to nawet lepiej.
Mój serek, po przełożeniu do miseczki, serwatka nie podchodzi

Tetra nie jest dobra do koziego twarogu. Jeżeli nie masz chusty serowarskiej to raczej płótno.
Kozi twaróg ma bardzo drobne ziarno i ono przez tetre przechodzi. (Nawet przez chuste przejdzie, jak się zacznie rękami odciskać)

A jak chcesz słony, to możesz posolić juz po odcieknięciu, wymieszać i ubić w miseczce. Możesz tez to zrobić oczywiście na kromce.
Może posolony dłużej poleży, bo sól jednak konserwuje. Ale chyba musiałby byc mocno posolony(?), nie wiem, nie solę.
  
jola1979
30.06.2014 09:19:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1877298
Od: 2013-3-21
Zapomniałam dodać,że twaróg odciskam tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Wtedy,gdy spieszy mi się lub wtedy,gdy jest zbyt "małe ziarno".
  
Bucia
01.07.2014 09:51:19
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 236 #1878071
Od: 2014-3-10
Dzięki dziewczyny ja jestem zielona w tych sprawach to moj pierwszy samodzielny twarożek a ze zdjęć które na forum widziałam to wyglądało jakby twaróg do solanki lądował Ok więc sam się odsączył i jest wspaniały sklepowy to chyba nie twaróg!
  
Esti
01.07.2014 10:04:36
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: podlaskie

Posty: 898 #1878085
Od: 2013-3-22
Do solanki wkłada się ser podpuszczkowy.
_________________
http://ostatnizakret.blogspot.com/
  
Bucia
01.07.2014 23:42:08
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 236 #1878774
Od: 2014-3-10
Dziś kolejny ale już na 100%kozi twarożek mleko zakwasiłam serwatką i szybko to podziałało teraz na wieczór Melka dała 1l(rekord) więc je zagotowałam i zalałam to kwaśne wg rady LadyM i teraz chłodzi się W każdym razie mam piękny skrzep Już się cieszępan zielony
  
LadyM.
02.07.2014 00:19:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1878796
Od: 2013-3-22
Ja się też cieszę, że Ci wyszło. Smacznego.
  
zuta
03.07.2014 22:16:45
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #1880189
Od: 2014-6-29
Jest twaróg!!!! bez starterów i podpuszczek, metodą "na palec". Nijak niepodobny w przygotowywaniu do krowiego, trochę się obawiałam co z tą konsystencją będzie. Dziękuję za wskazówki!
Na serwatce planuję zupę z sałaty, klęska urodzaju mnie dopadła.
  
LadyM.
03.07.2014 22:32:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4538 #1880206
Od: 2013-3-22
No, mnie też. Ale zupa z sałaty? MAm kruchą i lodową. Zapodaj tę zupe.
  
Electra16.08.2018 07:02:13
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 4 / 6>>>    strony: 123[4]56

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta