Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy
Z tego co pamiętam - kresowaużywa octu jabłkowego swej produkcji zamiast podpuszczki. Ale ona chyb tu nie zagląda, więc nie podpowie. Można poszukać jej bloga i zapytać.

Zakwaszanie mleka na twaróg cytryną to jest pomysł taki, powiedziałabym, dość dziecinny. Bo w tej bajce nie chodzi o to by mleko było kwaskowate jedynie, ale żeby była w nim odpowiednia ilość tego naturalnego kwasu mlekowego, która go zetnie po podgrzaniu.

Dawniej robiłam taki "sernik bez sera". Sera nie było na wejściu, ale się go uzyskiwało wlewając do wrzącego mleka kwaśną śmietanę. Z tym, że tam proporcja była bodajże pół litra śmietany na 2 litry mleka. No i to były jeszcze czasy kiedy kwaśna śmietana była kwaśna śmietaną a nie zakwaszoną.


  PRZEJDŹ NA FORUM