| |
Esti | 25.06.2014 11:54:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1873624 Od: 2013-3-22
| No właśnie twarogu krowiego też trochę zrobiłam bo kiedyś rodzice krowę mieli to mleka było dużo. A przy 2-3 kozach to wiadomo różnie jest. Choć mam nadzieję w przyszłym roku mieć 4-5 l mleka dziennie od dwóch pierwiastek to tego problemu mieć nie będę. Oby. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Electra | 05.01.2025 07:59:33 |
|
|
| |
LadyM. | 25.06.2014 12:03:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1873630 Od: 2013-3-22
| Ja mam w tej chwili nieco ponad 2 l dziennie, tak 2,75 max. Ale nie codziennie, bo dwa razy w tygodniu wspieram litrem jedno dziecko, a parę razy -półlitrem drugie. Mleka zuzywamy tyle co do kawy, 4 kawy po 0,15l mleka każda. A reszta twarożek lub podpuszczkowy. Czasem zniknie na pniu, bo komuś sprezentuję, a czasem zostaje (podpuszczkowy) do namoczenia w oleju. Ale tak jeszcze jedna kózka by mi się przydała. Tyle, że u nas kolczykowane to ewenement. A te niekolczykowane niestety, na ogół z chowu wsobnego. Szkoda zawracania głowy. |
| |
Bucia | 26.06.2014 23:50:10 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1875170 Od: 2014-3-10
| No więc mleko na twaróg połączyłam z kilku udojów i większą jego cześć trzymałam wcześniej w lodówce(zanim przeczytałam wasze rady) i dodalam dla pezyspieszenia wlasnego kefiru z krowiego mleka. dziś jest trzeci dzień zebrałam śmietanę faktycznie jest gorzka ale przecież nie da się zebrać tego dokładnie zawsze część zostanie mleko kwaśne ale nie rozdsxiela się serwatka od skrzepów jak w krowim jest normalnie płynne i jednolite- tak ma być?Takie mam podgrzać?czy po podgrzaniu sie dopiero zetnie? |
| |
annorl1 | 27.06.2014 08:11:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1875259 Od: 2014-1-18
| Bucia, ja śmietankę zbieram w 2 dniu i jest ona słodka, z jednej zrobiłam już masełko przepyszne zresztą skoro śmietanka była gorzka, to sprawdź jaki smak ma mleko. jeśli chodzi o skrzep, mi na kozim nie udało się uzyskać jeszcze takiego skrzepu jak z krowiego. moje mleko kwaśne ma konsystencję jogurtu. twarożek wychodzi bardzo delikatny i aksamitny, w konsystencji przypominający sklepowe almette itp. tak więc nie trzeba go łączyć ze śmietaną tak jak twarożek krowi, tylko po dodaniu czosnku ląduje prosto na kanapkę a swoją drogą ciekawa jestem czy innym wychodzi taki skrzep jak z krowiego mleka? |
| |
LadyM. | 27.06.2014 08:18:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1875266 Od: 2013-3-22
| Jeżeli nie ogrzałaś wczoraj, to do dzisiaj juz jest pewnie gęściejsze. Spróbuj moja metodą: zalej gorącym mlekiem, ostatecznie mozna tez wodą, jeżeli nie zalezy Ci na serwatce. (Ja teraz woda nie zalewam, bo serwatkę wykorzystuję do barszczu) |
| |
LadyM. | 27.06.2014 08:35:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1875276 Od: 2013-3-22
| NIE, nie wychodzi. |
| |
Bucia | 27.06.2014 09:38:01 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1875313 Od: 2014-3-10
| Dziś rano mleko kwaśne nie zmieniło konsystencji ogrzałam i teraz soi do wystudzenia (LadyM dopiero po tym fakcie przeczytałam twoją radę) Trudno jak nie wyjdzie to ostatecznie pierwasza próba Dziś udojone mleko pyszne ,wczorajsze późno wieczorne wstawiłam do lodówki ale przykryte gaza i o dziwo nie nabrało gorzkiego smaku tylko ociupinke zmieniło smak Wiec nie wiem czy to nakrętka od słoika czy za mała cyrkulacją powietrza powoduje że w zakręconym słoiku w lodówce mleko gorzknieje |
| |
LadyM. | 27.06.2014 10:57:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1875361 Od: 2013-3-22
| Przykrywaj talerzykiem |
| |
artambrozja | 27.06.2014 14:30:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1875546 Od: 2013-3-25
| Bucia nie trzymaj nigdy mleka szczelnie zamkniętego, to nie jest mleko pasteryzowane i musi oddychać.
Jola kochana, ja nie twierdze, ze pożarłaś wszystkie rozumy, broń Boże. Tylko ja z mojej krótkiej praktyki i dzieciństwa spędzonego na wsi, wiem, ze mleko w lecie nie powinno stać w cieple ( jeśli nie mamy odpowiedniej ilości.) _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
Lhuna | 28.06.2014 22:21:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wrocław/Oborniki Śląskie
Posty: 378 #1876470 Od: 2014-1-7
| W mojej książce "wytwarzamy ekologiczne sery..", już wspomnianej, kilka osób powtórzyło niezależnie od siebie, że kozie mleko jest przy zakwaszaniu delikatniejsze ( niż krowie), łatwiej zepsuć, rozbełtać skrzep- ten skwaśniały. Na początku kwasiłam mleko w gliniance, ale faktycznie, jak je zostawię( "nastawię") w garnku, w którym potem podgrzewam, czyli bez przelewania, jest zupełnie inna konsystencja twarogu.
Raz w międzyczasie wyłudziłam próbkę, taki zaczyn, z super mleka od krowy, kwaśnego mleka które było jak galareta, i ten jeden raz kozie zaprawione nim skwasiło się w porządny, twardy skrzep.
Ale, ja mam kozy od 2 mies. , poza tym nie miałam do czynienia z krowim mlekiem. Takie spostrzeżenia laika
|
| |
Bucia | 29.06.2014 17:56:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1876915 Od: 2014-3-10
| No dobra zodcedziłam skrzep jeszcze odcieka Smak doby konsystencha puszysta smarowna Serek odcieka na pieluszce tetrowej ale nie mogę za mocno ścisnać bo przez oczka wyciska się serek(nie ma takich ziarem jak krowi) gdzieś czytalam o jakimś obciążaniu ale nie wiem czy tą piluchę z serem mam włożyć do jakiejś formy i przycisnać?Co należy zrobić żeby twaróg jak najbardziej pozbawić serwatki i jak to się robi że można go solanki włożyć? |
| |
Electra | 05.01.2025 07:59:33 |
|
|
| |
jola1979 | 29.06.2014 19:15:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1876976 Od: 2013-3-21
| Twaróg do solanki? Ja robię z twarogiem tak:garnek,druszlak,chusta serowarska. Twarożek wylewam na chustę,zaginam rogi do góry(zakrywam,żeby nie było widać twarogu),na to garnek z wodą(obciążnik). |
| |
LadyM. | 29.06.2014 21:56:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1877094 Od: 2013-3-22
| Twarogu nie musisz (nawet niewskazane) na smierć odciskać z serwatki. Ja nigdy nie obciążam. Robię jak Jola, tylko bez tego gara z wodą. Jak sobie tak postoi na tym durszlaku, czy sicie z tą chustą, to sam odcieknie ile uważa. Potem można nim chleb smarować od razu (tzn, bez mieszania ze smietaną) A serwatka zawiera wiele minerałów i witamin, tak, że jak troche w twarogu zostanie, to nawet lepiej. Mój serek, po przełożeniu do miseczki, serwatka nie podchodzi
Tetra nie jest dobra do koziego twarogu. Jeżeli nie masz chusty serowarskiej to raczej płótno. Kozi twaróg ma bardzo drobne ziarno i ono przez tetre przechodzi. (Nawet przez chuste przejdzie, jak się zacznie rękami odciskać)
A jak chcesz słony, to możesz posolić juz po odcieknięciu, wymieszać i ubić w miseczce. Możesz tez to zrobić oczywiście na kromce. Może posolony dłużej poleży, bo sól jednak konserwuje. Ale chyba musiałby byc mocno posolony(?), nie wiem, nie solę. |
| |
jola1979 | 30.06.2014 09:19:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1877298 Od: 2013-3-21
| Zapomniałam dodać,że twaróg odciskam tylko w wyjątkowych sytuacjach. Wtedy,gdy spieszy mi się lub wtedy,gdy jest zbyt "małe ziarno". |
| |
Bucia | 01.07.2014 09:51:19 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1878071 Od: 2014-3-10
| Dzięki dziewczyny ja jestem zielona w tych sprawach to moj pierwszy samodzielny twarożek a ze zdjęć które na forum widziałam to wyglądało jakby twaróg do solanki lądował Ok więc sam się odsączył i jest wspaniały sklepowy to chyba nie twaróg! |
| |
Esti | 01.07.2014 10:04:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: podlaskie
Posty: 898 #1878085 Od: 2013-3-22
| Do solanki wkłada się ser podpuszczkowy. _________________ http://ostatnizakret.blogspot.com/ |
| |
Bucia | 01.07.2014 23:42:08 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1878774 Od: 2014-3-10
| Dziś kolejny ale już na 100%kozi twarożek mleko zakwasiłam serwatką i szybko to podziałało teraz na wieczór Melka dała 1l(rekord) więc je zagotowałam i zalałam to kwaśne wg rady LadyM i teraz chłodzi się W każdym razie mam piękny skrzep Już się cieszę |
| |
LadyM. | 02.07.2014 00:19:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1878796 Od: 2013-3-22
| Ja się też cieszę, że Ci wyszło. Smacznego. |
| |
zuta | 03.07.2014 22:16:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1880189 Od: 2014-6-29
| Jest twaróg!!!! bez starterów i podpuszczek, metodą "na palec". Nijak niepodobny w przygotowywaniu do krowiego, trochę się obawiałam co z tą konsystencją będzie. Dziękuję za wskazówki! Na serwatce planuję zupę z sałaty, klęska urodzaju mnie dopadła. |
| |
LadyM. | 03.07.2014 22:32:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1880206 Od: 2013-3-22
| No, mnie też. Ale zupa z sałaty? MAm kruchą i lodową. Zapodaj tę zupe. |
| |
Electra | 05.01.2025 07:59:33 |
|
|