Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy
Twarogu nie musisz (nawet niewskazane) na smierć odciskać z serwatki. Ja nigdy nie obciążam. Robię jak Jola, tylko bez tego gara z wodą. Jak sobie tak postoi na tym durszlaku, czy sicie z tą chustą, to sam odcieknie ile uważa.
Potem można nim chleb smarować od razu (tzn, bez mieszania ze smietaną)
A serwatka zawiera wiele minerałów i witamin, tak, że jak troche w twarogu zostanie, to nawet lepiej.
Mój serek, po przełożeniu do miseczki, serwatka nie podchodzi

Tetra nie jest dobra do koziego twarogu. Jeżeli nie masz chusty serowarskiej to raczej płótno.
Kozi twaróg ma bardzo drobne ziarno i ono przez tetre przechodzi. (Nawet przez chuste przejdzie, jak się zacznie rękami odciskać)

A jak chcesz słony, to możesz posolić juz po odcieknięciu, wymieszać i ubić w miseczce. Możesz tez to zrobić oczywiście na kromce.
Może posolony dłużej poleży, bo sól jednak konserwuje. Ale chyba musiałby byc mocno posolony(?), nie wiem, nie solę.


  PRZEJDŹ NA FORUM