NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 5 / 7>>>    strony: 1234[5]67

Twaróg oraz twaróg podpuszczkowy

  
zuta
03.07.2014 22:53:01
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie

Posty: 28 #1880227
Od: 2014-6-29
Tak jak szczawiową planuję (z masłowej, dębowej i enydwii) - serwatka powinna ładnie zakwasić, + ew. ocet jabłkowy.
  
Electra19.04.2024 12:18:35
poziom 5

oczka
  
LadyM.
03.07.2014 23:03:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1880235
Od: 2013-3-22


Ilość edycji wpisu: 1
No, to moje chłopy tego nie łykną. Na serwatce tylko barszczyk z paprochami (inny też), przy czym oni nie wiedzą co jedzą. Dla Dziecka serwatka to odpad. Choć jak dzieci były małe i odciekał twaróg krowi, to stały z łyżkami pod strużką serwatki i spijały ją.

A ja właśnie odcedzam, w pocie czoła, schrzaniony twarożek. Było zbyt mało kwaśnego, a słodkie za zimne i cudowałam, żeby się ściął. Nie przejmuję się za bardzo, bo i tak tylko ja jem ten kozowy twarożek. najwyżej łyżka będę zjadać, jak nie odciecze.
  
jola1979
04.07.2014 09:23:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Buk okolice Poznania

Posty: 2239 #1880415
Od: 2013-3-21
Iwona,to zrób sobie z niego serek "homo" wesoły
  
LadyM.
04.07.2014 10:49:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1880480
Od: 2013-3-22
niewiadomo? Juz raczej jest homo.
  
PatiB
15.07.2014 19:59:45
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #1890709
Od: 2014-6-23
dziś robiłam twarożek z 3 litrów mleka, niedużo wyszło ale połowy już nie mawesoły mężuś strasznie zachwalał , nie wiem której z pań przepis ale ten z maślankąwesoły i planuje kupić podpuszczkę
,kto kupuje na allegro??
  
LadyM.
15.07.2014 22:46:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #1890905
Od: 2013-3-22
zobacz na "sery podpuszczkowe. tam nawet sa linki do sprzedawców.
  
PatiB
21.03.2015 18:36:49
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2073560
Od: 2014-6-23
.. 8litrow mleka plus kefir wczoraj zakwaszone dziś konsystencja gluta, kislu? czy to się jeszcze nadaje na twaróg czy nie?? co mam robić czekać wylać czy podgrzewać?
  
LadyM.
21.03.2015 21:43:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2073696
Od: 2013-3-22
poczekac do rana. I nie dawać na przyszłośc kefiru, tylko "zsiadłę mleko". Na kefirze jednak inne wychodzi.
  
PatiB
21.03.2015 21:54:36
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2073704
Od: 2014-6-23
LadyM. teraz już wiem ale niestety nie było mleka zsiadlego u mnie na wsi w sklepie... a mozna kupic taki sklepowy twaróg i nim zakwasić?
  
LadyM.
22.03.2015 07:57:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2073823
Od: 2013-3-22
Twarogiem raczej nie próbowałam. Na przyszłość sobie zakup to mleko jak będziesz w miasteczku. Można tez serwatką z poprzedniego sera. AAle z tego, co teraz robisz bym nie próbowała.

Raz zakwaszałam kefirem, tez wyszedł twarożek, ale był inny trochę. Ja podgrzewam mocniej niż krowie.
  
PatiB
22.03.2015 15:16:26
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 447 #2074227
Od: 2014-6-23
chyba to oddam kurom... jest fuj...
  
Electra19.04.2024 12:18:35
poziom 5

oczka
  
LadyM.
22.03.2015 20:08:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2074462
Od: 2013-3-22
Bo mleko źle się kwasi jak jest chłodno w domu. I nie można nastawiać na kwaśne mleka, które wcześniej stało w lodówce. Właśnie robi się fuj.Chyba, że damy do lodówki mleko wcześniej pasteryzowane (podgrzane do "marszczącej się skórki") i wystudzone. Oczywiście w przykrytym garnku, bo pochłonie wszystkie lodówkowe zapachy. No i potem to mleko trzeba zastartować kwaśnym mlekiem albo serwatką z poprzedniego twarogu.
  
gal
28.05.2015 21:01:29


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Trzebiatkowa, pomorskie

Posty: 9 #2114923
Od: 2015-4-21
Ratunku! 10 litrów mleka, dodałem cytryny i octu jabłkowego mając nadzieję, że wyjdzie twaróg (przy mniejszej ilości kiedyś mi wyszło) a tu nic. Mam teraz gar ciepłego mleka i O pomysłu co dalej. Pomocy smutny
  
reneta
28.05.2015 21:30:17
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 224 #2114944
Od: 2013-8-6
W jakiej temp masz to mleko? niczym już nie ryzykujesz, więc podgrzej je bardziej, do wrzenia prawie. Może wyjdzie taki jakby Panir? Nie mam innego pomysłu

  
gal
28.05.2015 21:53:17


Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Trzebiatkowa, pomorskie

Posty: 9 #2114964
Od: 2015-4-21
Tak zrobiłem i mam (miałem, bo już się studzi) b. gorące mleko. Zero skrzepu.
  
reneta
28.05.2015 23:37:24
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 224 #2115023
Od: 2013-8-6
Za wcześnie zakwasiłeś neutralny. A teraz to już lipa.... bo może jakbyś dodał więcej tego octu? teraz możesz sobie pozwolić na eksperymenty, nic więcej do stracenia
  
gawron
29.05.2015 05:35:23
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Południowo-wschodnie Mazo

Posty: 320 #2115046
Od: 2013-11-5
Jeśli chcesz mieć w miarę szybko naturalny twaróg to działaj metodami naturalnymi a nie octem. Wystarczy podgrzać i utrzymywać tę temperaturę przez dłuższy czas a twaróg sam się zrobi. Przynajmniej moja żona tak właśnie postępuje. Twarogi kozie są świetne. Wybacz ale tej „occianki” nawet bym nie powąchał. Przy takiej ilości mleka to myślę, że raczej sery podpuszczkowe a twarogi sporadycznie chyba, że masz natychmiastowy zbyt na serniki itp.
  
reneta
29.05.2015 09:27:36
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 224 #2115127
Od: 2013-8-6
Dokładnie tak, Gawron aniołek
  
LadyM.
29.05.2015 10:16:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Podkarpacie

Posty: 4536 #2115146
Od: 2013-3-22
Z tego co pamiętam - kresowaużywa octu jabłkowego swej produkcji zamiast podpuszczki. Ale ona chyb tu nie zagląda, więc nie podpowie. Można poszukać jej bloga i zapytać.

Zakwaszanie mleka na twaróg cytryną to jest pomysł taki, powiedziałabym, dość dziecinny. Bo w tej bajce nie chodzi o to by mleko było kwaskowate jedynie, ale żeby była w nim odpowiednia ilość tego naturalnego kwasu mlekowego, która go zetnie po podgrzaniu.

Dawniej robiłam taki "sernik bez sera". Sera nie było na wejściu, ale się go uzyskiwało wlewając do wrzącego mleka kwaśną śmietanę. Z tym, że tam proporcja była bodajże pół litra śmietany na 2 litry mleka. No i to były jeszcze czasy kiedy kwaśna śmietana była kwaśna śmietaną a nie zakwaszoną.
  
artambrozja
26.05.2016 22:15:49
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #2288471
Od: 2013-3-25


Ilość edycji wpisu: 1
Czy ktoś z forum robił twarożek na tej kulturze starterowej

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

. Za pierwszym razem serek miałam po dobie ( pyszny ), a teraz czekam po 2 dni i nie ma sera.
W trakcie nic nie zmieniłam - mleko to samo i nie mam pojęcia o co chodzi.
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra19.04.2024 12:18:35
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 5 / 7>>>    strony: 1234[5]67

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny