| |
administrator | 22.03.2013 21:59:53 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wancerzów
Posty: 98 #1257330 Od: 2013-3-19
Ilość edycji wpisu: 1 |
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Wyrób twarogu z mleka koziego potrzebuje zaszczepienia go naturalnymi kulturami bakterii gdyż sam się nie zakwasi. Najlepiej dodać jogurt z naturalnymi kulturami do mleka słodkiego. Ukwasza się najlepiej w glinianym garnku. Pozostawić pod przykryciem na kilka dni do ukwaszenia. W trakcie dobrze jest gdy zbieramy śmietanę z wierzchu mleka ponieważ na niej często mogą się rozmnażać pleśnie. W temperaturze pokojowej (20-22 stopnie) trwa to około 2-3 dni. Gdy już mleko będzie dobrze ukwaszone trzeba przelać je do garnka i podgrzać aż białko się zetnie. Następnie przelewamy do chusty lub prasy i pozwalamy by spokojnie odciekła serwatka. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna być większa niż 15-17 stopni. Twaróg podpuszczkowy Mleko powinno być ciepłe po udoju podgrzewamy je do temperatury 20-25 stopni C. Dodać do mleka zakwas w ilości 1-2% ( czyli serwatka, jogurt naturalny lub kwaśne mleko).Po 1-2 godzinach dodać maksymalnie 1 kroplę na 1 litr mleka.Czas krzepnięcia 12-24 godzin.Skrzep pokroić w kwadraty o boku 5-8 cm. Przelać do chusty lub formy. Serwatka odcieka w niskiej temperaturze kilka godzin. Ewentualnie trochę posolić i schłodzić. Ser gotowy
|
| |
Electra | 22.12.2024 02:14:42 |
|
|
| |
Kluska | 15.07.2013 00:24:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wólka K...(nie Kozia)
Posty: 93 #1537708 Od: 2013-7-14
| Robię twarożek z mleka, 3dniowego, jest zlewane do glinianego garnka. Ścina się nawet nieźle sam, bez wspomagania, ale myślę, że to z powodu porowatości szkliwa ceramiki, w której porach nawet po dokładnym umyciu pozostaje to, co przyspiesza kiśnięcie. Gdy garnek był świeżo zakupiony, rzeczywiście mleko nie chciało się zakisić, ale po miesiącu już było dobrze. Ser podpuszczkowy nigdy z koziego 100% nie wyszedł, jedynie po dodaniu go do mleka krowiego (wiejskie, prosto od krowy) w ilości 50/50% zachodziły oczekiwane reakcje i ser ył bardzo smaczny. |
| |
weszynoska | 15.07.2013 07:38:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie/Leśniówka
Posty: 325 #1537862 Od: 2013-3-24
| administrator pisze:
Twaróg podpuszczkowy Mleko powinno być ciepłe po udoju podgrzewamy je do temperatury 20-25 stopni C.
po udoju mleko jest dużo cieplejsze niż 20-25 stopni , to jak to rozumieć?? |
| |
monia8366 | 15.07.2013 08:40:43 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1537924 Od: 2013-3-21
| zjadłam "lub" _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 15.07.2013 09:26:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1537984 Od: 2013-3-21
| Ja twaróg z koziego mleka też robię bez "wspomagaczy". Mleko po udoju przecedzam i wlewam do garnka.Może być "kamienny",ale ja wlewam do normalnego garnka.Po 2-3 dniach zbieram kożuszek,który wytworzył się na mleku.Mleko podgrzewam do momentu aż parzy w palec. Wystawiam z palnika.Czekam aż ostygnie.Przelewam na chustę i czekam aż odcieknie. Serek jest puszysty,śmietankowy w smaku. Jak mam problem z ukwaszeniem mleka(przeważnie latem),wtedy dosypuję łyżkę cukru do słodkiego mleka i zamieszam. Zawsze dokładnie myję garnek przed wlaniem następnego,świeżego mleka.Nie ma problemów z ukwaszeniem |
| |
Leosia | 06.01.2014 19:34:16 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1706906 Od: 2013-4-2
| Moje mleko pleśnieje :-( od jakiegoś czasu nie ma twarogu :-( :-( :-( latem nie było problemu bez wspomagania 3 dni w zwykłym garnku i pyszny, śmietankowy twaróg gotowy. Co robić? |
| |
monia8366 | 06.01.2014 20:50:26 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1706989 Od: 2013-3-21
| Zbieraj śmietanę z wierzchu na niej tworzy się pleśń. Do mleka dodaj naturalnego jogurtu lub maślanki z kulturami bakterii to przyśpieszy proces. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Leosia | 06.01.2014 21:34:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1707043 Od: 2013-4-2
| Jutro nastawie nowe mleko. Jaka ilość maślanki na 3 litry mleka? |
| |
monia8366 | 06.01.2014 23:14:00 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1707139 Od: 2013-3-21
Ilość edycji wpisu: 1 | dużo nie trzeba, około pół szklanki. _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
jola1979 | 07.01.2014 16:27:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1707760 Od: 2013-3-21
| Ja cały czas robię bez dodatków i jest ok. Jeśli na wierzchu zbiera się pleśń,to po dwóch dniach zbierz kożuch i będzie ok. |
| |
Leosia | 07.01.2014 16:37:26 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1707775 Od: 2013-4-2
| Czy mleko na twaróg może czekać w lodówce zanim uzbiera się słuszna ilość? |
| |
Electra | 22.12.2024 02:14:42 |
|
|
| |
jola1979 | 07.01.2014 19:57:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1707970 Od: 2013-3-21
| Może,jednak zależy jak długo miałoby "czekać".Ja jednak wystawiam bez różnicy,czy mam 5l,czy mniej. Wtedy mam na bieżąco świeży twarożek. |
| |
monia8366 | 07.01.2014 21:58:38 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1708098 Od: 2013-3-21
| do maks 3 dni ale jeśli jednego dnia zostawisz mleko na twaróg to na drugi dzień możesz jeszcze dolać świeżego _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
artambrozja | 07.01.2014 22:07:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: małopolskie
Posty: 1414 #1708118 Od: 2013-3-25
| narobiłyście mi ochoty na twarożek może chociaż z krowiego mleka zrobię _________________ MANUFAKTURA AMBROZJI |
| |
LadyM. | 07.01.2014 23:00:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1708179 Od: 2013-3-22
| Ja nie radziłabym dodawać jogurtu, jako "startera". To sa inne bakterie, mleko ukwaszone "na jogurcie" ma troche inny smak i troche inaczej zachowuje sie po ogrzaniu. Teraz, kiedy mleka jest mniej, staram sie raczej mrozić mleko, niz trzymac w lodówce. Takie "przechłodzone" mleko lubi gorzknieć w trakcie kwaszenia. Zamrażam w butelkach PEt po mineralce. Jak mam odp ilość (na ogół 3 butelki + "dzisiejsze") wtedy kładę je na kaloryfer, rozmrażam i dodaje KWAŚNE MLEKO. Można przeciez kupić, tylko poczytać na etykietce, czy nie ma jakiegoś "wsadu" i czy są żywe kultury bakterii. Stawiam na noc koło kaloryfera i koło południa juz jest gotowe, kwaśne. Daje kubek mleka kwaśnego na ok 5l świeżego, albo serwatkę z poprzedniego sera, jeżeli nie jest za duzy odstep czasowy. |
| |
Leosia | 13.01.2014 14:01:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 550 #1713766 Od: 2013-4-2
| Nic nie dodałam, codziennie zbierałam korzuszek śmietanowo jakiś i mam cudny twarożek :-* dziękuje za porade :-* |
| |
jola1979 | 13.01.2014 16:49:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1713993 Od: 2013-3-21
| Smacznego |
| |
monia8366 | 13.01.2014 19:21:13 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1714157 Od: 2013-3-21
| Proponuję jednak kiedyś spróbować i dodać trochę jogurtu naturalnego lub maślanki ( ale tylko dobrego producenta lub od kogoś kto robi sam) ser jest o wiele smaczniejszy. U mnie klienci odróżniają kiedy nie dodam a kiedy dodam _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 13.01.2014 21:46:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1714332 Od: 2013-3-22
| Monia, pierwszy raz dałam jogurt. No i niestety, nie smakowało mi. Wolę na ""start" dać kwaśne mleko ze sklepu. Maślanka pewnie też by mogła byc, ale nie próbowałam. Ważne, żeby na opakowaniu stało "żywe kultury bakterii" |
| |
monia8366 | 13.01.2014 22:16:05 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1714393 Od: 2013-3-21
| bo te naturalne bakterie przyśpieszają proces, może jogurt był do kitu ja częściej daje maślankę ( swoją własną) _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 02:14:42 |
|
|