| |
monia8366 | 22.03.2013 23:10:41 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1257438 Od: 2013-3-21
| wpisujcie swoje przepisy, rady i zapytania odnośnie tematu _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 05.01.2025 05:01:26 |
|
|
| |
monia8366 | 22.03.2013 23:18:43 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1257450 Od: 2013-3-21
| O i ja zacznę bardzo mnie ciekawi czy ktoś robił kiełbasę z koziny ? Zakupiłam już jelita ale co do przypraw i łączenia wiem tylko tyle że sól,pieprz,czosnek, majeranek . Stosunek koziny do słoniny czy podgardla 3:1 . Może ktoś coś doradzi ? _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 22.03.2013 23:35:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1257469 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Sory Monia, ale pisałyśmy jednocześnie - to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie!
Przepisu nie podam, bo w zasadzie sprowadza sie do ilości soli, a tej nie pamiętam, zawsze lukam w książkę i daje trochę mniej, bo w/g przepisu wychodzi za słona. Chodzi o świńską świąteczną kiełbasę. Od paru lat robimy na każde święta z Dzieckiem. Pan Starszy jako kontrola jakości. Łopatkę i szynke (kupuję jak sa promocje łopatka po 10zł, szynka po 12) w proporcjach dowolnych mielę przez grube sitko. Dodaję sól(na wagę), pieprz, czosnek zmiażdżony, łyżka cukru (na ok 5 kg mięsa), zimna woda - ile przyjmie (przyjmuje zwykle kilka szklanek, ok 4). WAŻNE - bardzo dobrze wymiesić - tak jak ciasto na chleb! Od tego mieszenia zależy czy kiełbasa odchodzi od skórki. NIGDY nie daje saletry ani peklosoli do kiełbasy. Kiełbasa dzięki dodatkowi cukru jest różowa na przekroju, a nie szara. Niech parę godzin w zimnie postoi, nawet przez noc, pod warunkiem, że wymiesimy późnym wieczorem, a nie rano. Następnie solone jelita płuczemy, tniemy na odpowiedniej długości kawałki, taki mokry kawałek nasuwamy na tulejke maszynki ( żeby się jelito nie pocięło przy nasuwaniu, dobrze jest po założeniu początku, wpuścić w tulejkę trochę kiełbasianego nadzienia, tak żeby nieco wystawało) Do napychania kiełbas potrzebne są dwie osoby, Jedna nakłada mięso do maszynki i kręci, druga - przytrzymuje i podsuwa jelito. Po napchaniu wiążemy każda z osobna bawełnianym sznurkiem i wędzimy 4-6 godzin w ciepłym dymie. Pychota. Nawet ja parę plasterków zjem. O ile mięso na kiełbasę mielę maszynką elektryczną, to napychamy zwykłą, ręczną. Elektryczna zelmerowska ma za duże obroty i nie wychodzi, tak jak trzeba. |
| |
LadyM. | 22.03.2013 23:49:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1257482 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 1 | Masz: 1,8 kg koziego mięsa, różne kawałki z różnych części półtuszy 1,2 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1,6 kg szynki wieprzowej może być z niewielką ilością tłuszczyku Peklosól: ok. 90g Pieprz czarny świeżo mielony ok 3 czubatych łyżeczek Pieprz ziołowy ok. 1,5 łyżeczki Majeranek mała filiżanka do kawy Kolendra mielona ok. 2 łyżeczek Woda tyle ile zabierze farsz
Do połowy mięsa dodałem dodatkowo
Ziele angielskie mielone 1 łyżeczka Jałowiec mielony 1 łyżeczka Liść laurowy mielony ? łyżeczki
Mięso kozie po wykrojeniu kości i żyłek (podana wyżej ilość dotyczy czystego mięsa), przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 3mm Podgardle przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 5mm Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy i peklosól. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni codziennie mieszając. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy dodając wodę w takiej ilości aby farsz był kleisty. Napychamy flaczki i wieszamy do wyschnięcia. Wędzimy najpierw w temperaturze 40-50 stopni przez ok. 90 minut, następnie podnosimy temperaturę do ok. 75 - 80 stopni i wędzimy jeszcze przez ok. 30 min. Później wyjmujemy z wędzarni i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu. Najlepsza po kilku dniach gdy dobrze wyschnie /Jarek Zielona Pietruszka/ ----------------------------------------------------------------------------
Ja bym tu dodala swoją uwagę (to nie mój przepis i nie próbowałam): Ziele angielskie i liść laurowy to specyficzne przyprawy, ja bym tego do kiełbasy nie dawała - oprócz typowego, niekiełbasianego zapachu dają gorzki posmak. Jałowiec lepiej rzucic na żar do wędzarni, niż dodawać do mięsa. Zamiast peklosoli dać 90g soli dobrej - kamiennej lub morskiej i łyżke cukru |
| |
Krzysztof | 23.03.2013 11:04:37 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1257803 Od: 2013-3-20
| Ja mięsa nie ważę. Mięso kozie odkrawam od kości Dodaję trochę boczku, Wszystko przepuszczam przez grube sitko.Solę i pieprzę do smaku ,dodaję czosnek w proszku albo sparzony.[nigdy świeży bo mi skwaśniało]Wyrabiam ręcznie kilka minut i zostawiam w chłodnym miejscu do jutra. Następnie smakuję. Nadziewam do flaków Wędzę w beczce, następnie parzę w90 stopniach około godziny.Jak wystygnie wcinam bez chleba. |
| |
LadyM. | 24.03.2013 00:06:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1258885 Od: 2013-3-22
| Jak to Ci skisło? Nie słyszałam, żeby z czosnkiem, cebula tak, ale jej do kiełbasy nie dajemy. Ja nawet do pasztetów nie daję.
Jeżeli chodzi o solenie i smakowanie: smakowanie surowej "kiełbasionki" jest zwodnicze nieco, bo zawsze po podgrzaniu robi się bardziej słne. Biorę więc odrobine i na patelnię.
Czy masz do tej beczki tunel, w którym palisz? U mnie jest wędzarnia w domu, osobny komin do tego celu postawiony. Pali się w piwnicy, wejście do paleniska na wysokości posadzki.(Wędzimy na wiśni.) Ok 1,5 m wyżej są metalowe drzwiczki do wsadzania wędlin, na bocznych ściankach prowadnice na kołki. Się Pan Starszy postarał przy budowie tego domu. Zreztą i piec chlebowy mam. Co z tego, jak nie potrafię w nim piec. |
| |
Krzysztof | 27.03.2013 12:48:42 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1286891 Od: 2013-3-20
| Świerzy czosnek tak może zrobić latem. |
| |
monia8366 | 27.03.2013 13:00:04 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1286903 Od: 2013-3-21
| LadyM.dzięki wielkie przepis bomba i tez moim zdaniem jałowiec do paleniska a laurowy to za gorzki posmak daje więc nie dam Ja po uboju koźląt działam latem z kiełbasą _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
LadyM. | 27.03.2013 13:05:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1286912 Od: 2013-3-22
| ten przepis jest chyba stąd:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
To jest ciekawa strona, bo nie tylko wędliny, ale chleb, wędzarnie, technologie i inne takie. |
| |
Pierniczek | 30.03.2013 16:07:24 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1291549 Od: 2013-3-21
| Mi raz ktoś dał "soli peklowej" do solanki bo mu z wesela zostało ale solanka była że jajko nie pływało marynowało się 1 dzień a słone było że hej ! okazało się że to była saletra ... |
| |
monia8366 | 30.03.2013 16:47:08 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1291586 Od: 2013-3-21
| uuuu to się nie dziwię że słone _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 05.01.2025 05:01:26 |
|
|
| |
LadyM. | 30.03.2013 19:33:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1291777 Od: 2013-3-22
| Sól peklowa, to jest głównie sól, saletry tam jest szczypta. Jak juz miałeś zrobiona solankę "na jajko" to po dodaniu tej soli peklowej zrobiło sie jeszcze bardziej słone. "Na jajko: marynuje sie dokładnie jeden dzień. Zawze można surowe spróbowac i w zimnej wodzie wymoczyc. Tylko zwykle, przy takim peklowaniu juz nie ma tego jednego dnia, bo tak sie pekluje, jak trzeba na już. Nie wiem co jeszcze daje saletra, ale głównie kolor - mięso jest różowe. Ten sam efeky można bez tej trucizny uzyskać dając cukier, tak z łyżkę na 4kg mięsa. |
| |
Pierniczek | 30.03.2013 21:43:58 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1291880 Od: 2013-3-21
| Aj, ale tam była tylko ta saletra i jajko nawet nie pływało tylko opadało ale wydawało się że już tak dużo bo jak by dosypać "na jajko" to nie wiem co by to wyszło A co do tej zasady "na jajko" jeden dzień ,to różnie ,bo mój znajomy to robi "na jajko" i trzyma 2 tygodnie a w lecie to 2 albo 3 razy solanke wymienia żeby się nie zaśmiergła ale do końca czy to jest prawda ? on tak twierdzi |
| |
monia8366 | 03.04.2013 11:23:38 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1296449 Od: 2013-3-21
| zapeklowałam sobie mięso na wędzenie jak długo może leżeć mięso w tej solance ? Wędzarnię mam na dworze nawet mi się nie śni teraz siedzieć przy wędzarni i wędzić. Jak długo maksymalnie może leżeć mięso ? _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Krzysztof | 03.04.2013 13:14:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1296616 Od: 2013-3-20
| Czy podpuszczka działa na kwaśne mleko[nie zsiadłe]. |
| |
monia8366 | 03.04.2013 13:15:30 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1296621 Od: 2013-3-21
| ja pekluje 3 tygodnie ale jestem ciekawa czy coś się z nią stanie jak poleży dłużej _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Krzysztof | 03.04.2013 16:19:26 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 393 #1296920 Od: 2013-3-20
| Jak dłużej poleży to bardziej skruszeje.i zęby się mniej ścierają |
| |
irena.golba | 03.04.2013 22:29:32 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1297777 Od: 2013-3-27
| My robimy szynki na dwa sposoby.1-zalewa z wody ,soli ,cukru i przypraw.Mięso wieprzowe leży 4 dni,wymiana zalewy i znowu 4 dni.Mięso indycze tylko 4 dni.W lecie zasalam na 3 tygodnie.Później wymoczyć.Kilka razy zmieniana woda żeby nie było za słone.Ja jestem od zalewy,zasalania ,a mąż wędzi.Wychodzą nam pyszne!!!Kiełbasy robiliśmy 2 razy.Wyszły ale roboty więcej ,a czasu małooooo.Uczę się od mojego taty ale szyneczki robię już po swojemu.Nie używam saletry,która jest w soli peklującej. |
| |
monia8366 | 03.04.2013 22:36:16 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1297804 Od: 2013-3-21
| ohhh ja wiem wiem nie pierwszy raz robię wędliny ale zlitujta się nade mną, gdzie w takim śniegu sterczeć przy wędzarni i wędzić. Ah tam jak poleżą miesiąc to będą się rozlatywać i będą słone, nikt mnie siłą z chałupy nie wygoni heheheh _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
irena.golba | 03.04.2013 22:43:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 66 #1297823 Od: 2013-3-27
| No wiem,wiem,że potrafisz.Chciałam zabłysnąć i pochwalić się,że ja też należę do grona wtajemniczonych. |
| |
Electra | 05.01.2025 05:01:26 |
|
|