Wędliny
Masz:
1,8 kg koziego mięsa, różne kawałki z różnych części półtuszy
1,2 kg podgardla wieprzowego bez skóry
1,6 kg szynki wieprzowej może być z niewielką ilością tłuszczyku
Peklosól: ok. 90g
Pieprz czarny świeżo mielony ok 3 czubatych łyżeczek
Pieprz ziołowy ok. 1,5 łyżeczki
Majeranek mała filiżanka do kawy
Kolendra mielona ok. 2 łyżeczek
Woda tyle ile zabierze farsz

Do połowy mięsa dodałem dodatkowo

Ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
Jałowiec mielony 1 łyżeczka
Liść laurowy mielony ? łyżeczki

Mięso kozie po wykrojeniu kości i żyłek (podana wyżej ilość dotyczy czystego mięsa), przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 3mm
Podgardle przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 5mm
Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm
Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy i peklosól. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni codziennie mieszając.
Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy dodając wodę w takiej ilości aby farsz był kleisty.
Napychamy flaczki i wieszamy do wyschnięcia.
Wędzimy najpierw w temperaturze 40-50 stopni przez ok. 90 minut, następnie podnosimy temperaturę do ok. 75 - 80 stopni i wędzimy jeszcze przez ok. 30 min.
Później wyjmujemy z wędzarni i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu.
Najlepsza po kilku dniach gdy dobrze wyschnie /Jarek Zielona Pietruszka/
----------------------------------------------------------------------------

Ja bym tu dodala swoją uwagę (to nie mój przepis i nie próbowałam):
Ziele angielskie i liść laurowy to specyficzne przyprawy, ja bym tego do kiełbasy nie dawała - oprócz typowego, niekiełbasianego zapachu dają gorzki posmak.
Jałowiec lepiej rzucic na żar do wędzarni, niż dodawać do mięsa.
Zamiast peklosoli dać 90g soli dobrej - kamiennej lub morskiej i łyżke cukru


  PRZEJDŹ NA FORUM