Wędliny |
Masz: 1,8 kg koziego mięsa, różne kawałki z różnych części półtuszy 1,2 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1,6 kg szynki wieprzowej może być z niewielką ilością tłuszczyku Peklosól: ok. 90g Pieprz czarny świeżo mielony ok 3 czubatych łyżeczek Pieprz ziołowy ok. 1,5 łyżeczki Majeranek mała filiżanka do kawy Kolendra mielona ok. 2 łyżeczek Woda tyle ile zabierze farsz Do połowy mięsa dodałem dodatkowo Ziele angielskie mielone 1 łyżeczka Jałowiec mielony 1 łyżeczka Liść laurowy mielony ? łyżeczki Mięso kozie po wykrojeniu kości i żyłek (podana wyżej ilość dotyczy czystego mięsa), przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 3mm Podgardle przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 5mm Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy i peklosól. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni codziennie mieszając. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy dodając wodę w takiej ilości aby farsz był kleisty. Napychamy flaczki i wieszamy do wyschnięcia. Wędzimy najpierw w temperaturze 40-50 stopni przez ok. 90 minut, następnie podnosimy temperaturę do ok. 75 - 80 stopni i wędzimy jeszcze przez ok. 30 min. Później wyjmujemy z wędzarni i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu. Najlepsza po kilku dniach gdy dobrze wyschnie /Jarek Zielona Pietruszka/ ---------------------------------------------------------------------------- Ja bym tu dodala swoją uwagę (to nie mój przepis i nie próbowałam): Ziele angielskie i liść laurowy to specyficzne przyprawy, ja bym tego do kiełbasy nie dawała - oprócz typowego, niekiełbasianego zapachu dają gorzki posmak. Jałowiec lepiej rzucic na żar do wędzarni, niż dodawać do mięsa. Zamiast peklosoli dać 90g soli dobrej - kamiennej lub morskiej i łyżke cukru |