|  |  | 
| zuta | 07.10.2014 21:38:11 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: mazowieckie
 
 Posty: 28 #1957440
 Od: 2014-6-29
 
 | Mini mini, ale jednak w zwykłej kuchni kłopot. Coś więcej o tej serowarni? Przyznam szczerze, że planuję kuchnię letnią, ale zastanawiam się też nad przygotowaniem jej ze wskazaniem na serki. Więc może fotki? Ale trzy praktyczne rady jak ugryźć temat, żeby nie popaść w paranoję i/lub rozbój. Duże to pomieszczenie? Specjalnie wyposażone?
 | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:29:04 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| jola1979 | 07.10.2014 21:39:40 | 
|  
 
  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
 
 Posty: 2239 #1957441
 Od: 2013-3-21
 
 | Ediss pisze: Witajcie, 
 Jestem na etapie adaptacji letniej kuchni. Mam za sobą wizytę z PIW-u (Państwowa Inspekcja weterynaryjna)pana technologa. Niestety dość duży jest koszt przygotowania wzorowej adaptacji. Oprócz bieżącej wody, odpływu, dwóch zlewów, lodówek (co jest zrozumiałe) należy mieć oddzielną ubikację i szatnię. Jednak szykuje się prawdopodobnie zmiana w tym zakresie.
 Do dojrzewania serów mam "świeżą" piwniczkę i tylko... mleka coraz mniej.
 Jednak, wracając do serowarni to z doświadczenia wiem, że dla mojej własnej wygody "wyprowadzenie" serowarni do oddzielnego pomieszczenia będzie zbawieniem.
 
  
 
 O tak,dla mnie też oddzielne pomieszczenie byłoby zbawienne
  W kuchni na szafce stoją garnki pozakrywane pokrywkami z mlekiem,które się kwasi na twaróg.
 Tak,że niestety,nie mam tak,że puste blaty szafek
  
 Dużo tych serów nie robię,podobnie jak koleżanka,do 1kg dziennie.Nierzadko o wiele mniej,bo mleko to ktoś bierze,to u nas zużywamy.
 No,a raczej budować serowarni nie będę,bo redukuję i na jakiś czas (może na stałe,jeszcze nie wiem)zmniejszam ilość kóz,więc mleka też będzie mniej.
 | 
|  |  | 
| Ediss | 07.10.2014 22:04:53 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
 
 Posty: 39 #1957455
 Od: 2013-7-29
 
 | Zuta - jak będę miała chwilę, to zrobię zdjęcia. Przyznaję, że na ten moment niewiele jest zrobione. Wylewka na podłodze, przygotowane ściany i tyle. Dopiero na wiosnę podłączę wodę. Ściany przy blatach roboczych wyłożę kafelkami. Zamontuję na pewno dwa zlewy (chociaż technolog mówił, by właśnie nie popadać w paranoję i zamontować dwukomorowy zlew). Wiem jednak, że takie rozwiązanie (dwukomorowy zlew) będzie mało wydajny. Na pewno dwa oddzielne. Zresztą wystarczy popróbować w kuchennym zlewie, by wiedzieć, jak jest to męczące. Szafki będą otwarte w minimalnej ilości. Obiecuję zdjęcia
  
 Tak jak Ty, Jolu w kuchni przy przygotowywaniu sera mam efekt szalejącego tajfunu. Tak więc, plan przeniesienia się do oddzielnego pomieszczenia, to obietnica luksusu.
 
 _________________
 https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
 | 
|  |  | 
| LadyM. | 07.10.2014 22:42:59 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Podkarpacie
 
 Posty: 4536 #1957461
 Od: 2013-3-22
 
 | Dla informacji dla uzytkowniczek Bucia iOsadka mamy w dziale Przetwórstwo tematy: SER PODPUSZCZKOWY - WYKONANIE tu:
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 oraz
 TWARÓG ORAZ TWARÓG PODPUSZCZKOWYtu:
 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 
 
 gdzie znajdziecie wiele informacji na temat "produkcji" serów
 | 
|  |  | 
| jurand | 08.10.2014 14:27:21 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 75 #1957717
 Od: 2014-3-31
 
 | dużo pytań ,postaram się odpowiedzieć na wszystki. Spróbuję je uporządkować ;jak dostosowałem kuchnię letnią do moich potrzeb,ano trochę płytek trochę terakoty gładzi na sciany, bielenie i gotowe.Bardzo proste -nie.Moja kuchnia była naprawdę do niewielkich poprawek ,wejście około 1,3m na 1,5m zrobiłem szatnię ,główne pomieszczenie jakieś 4m na 3,5m już z istniejącą wodą założyłem szafki (też uzywane) i mam miejsce do przerobu mleka.Dużą wygodą dla mnie jest to że w tym obiekcie miałem też ubikację i najważniejsze wannę ,tak to naprawdę wazne ,bo wyobraście sobie mycie tego wszystkiego pod kranem zlewozmywaka ,dla mnie to porażka.Co do sanepidu ,wolałem zgłosić fakt wyrobu i sprzedaży serków i tu SCHODY.Pani kierownik działu (żywienia ) poinformowała mnie że niema nic takiego jak ser kozi -jest owczy jest nawet krowi ale kozi to nie ,niech pan prosi o co innego bo nie zrobimy panu próbek.Po wielu minutach przekonywania udało mi się uzyskać zgodę na badania mikrobiologiczne ,organoleptyczne  i termin przydatności do spożycia,BĘC ,znowu problem -no bo jak nabiał może mieć termin przydatności do spożycia dłuższy niz 7 dni ,- a tu ser pana ma 1,5 miesiąca ,co pan chory.Masz babo placek.Znajoma z sanepidu zadała mi takie pytanie poco ci te badania , pytanie prywatnie zadała .Idz do najblizszej mleczarni pogadaj z laborantkami i po ptokach. i sanepid mam z bani. Dalej sposób wytwarzania tych serków jest dość specyficzny ale znany od Vll wieku.SER  typowo kwasowo-podpuszczkowy mała ilośc podpuszczki dodana w mleko o temp. 18 0c stoi od 18 do 24 godzin po czym do foremek w foremkach 24godz.Dalej jest obsuszany ,po tem solenie i dojrzewa .Do mleka dodaję kultury bakterii typu penicillinum candidum ,wczesniej robiłem sam teraz kupuję .Sery tego wyrobu są nie porównywalne z niczym.Do prawdy spróbujecie   i sposób wytwarzania  już wam zostanie .Dokładne informacje mogę przesłać pryw, jest trochę pisania ale roboty naprawdę niewiele .Temperatury są ważne zwłaszcza podczas dojrzewania serów  to 10 do 12,a nawet13 0c potem wilgotna piwniczka i tyle .
 
 | 
|  |  | 
| jurand | 08.10.2014 14:39:38 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 75 #1957724
 Od: 2014-3-31
 
 | jeszcze jedno nie inwestujcie w niepotrzebny sprzęt taki jak np; lodówka ,ja kupiłem i teraz zadaje sobie pytanie poco? doszedłem do takiej wprawy że na żadnym etapie pracy nie dotykam sera rękami to bardzo istotne i do tego że sery twarogowe dojrzewające muszą mieć niską temp. ale nie taką jaka jest w lodówce od 0 do 8 0cto za nisko albo chłodnia albo wilgotna piwniczka.
 Taka moja rada.
 
 | 
|  |  | 
| Ediss | 08.10.2014 19:40:33 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
 
 Posty: 39 #1957887
 Od: 2013-7-29
 
 | Jurand - dzięki za opis. Niestety schody są w takich sytuacjach standardem. Mi z PIW-u powiedzieli o konieczności przeprowadzania badań mleka 2 razy w roku, za kwotę.. 600 zł. Co prawda jeden raz płacą sami, a drugi ja - badania są obligatoryjne. Tak więc mam do Ciebie pytanie: czy rozmawiałeś z PIW-em? bo rozumiem, że stado masz zarejestrowane. W tym kraju zawsze musi być zamieszanie...
 
 _________________
 https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
 | 
|  |  | 
| Ediss | 08.10.2014 22:16:42 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
 
 Posty: 39 #1958048
 Od: 2013-7-29
 
 
 Ilość edycji Admina: 1
 | Też o tym słyszałam. A póki co, przesyłam link: 
 TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
 
 kompendium wiedzy dla serowarów i nie tylko
  _________________
 https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
 | 
|  |  | 
| Bucia | 09.10.2014 16:29:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 231 #1958349
 Od: 2014-3-10
 
 | Nubirek w jakiej cenie jest ten kurs i ile dni? | 
|  |  | 
| zuta | 11.10.2014 22:34:17 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: mazowieckie
 
 Posty: 28 #1959596
 Od: 2014-6-29
 
 | Ja się mocno zastanawiam: 1) czy warto 2) czy teraz. Ale myślę 
 | 
|  |  | 
| Bucia | 12.10.2014 14:08:57 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 231 #1959885
 Od: 2014-3-10
 
 | Ja się tylko nad kasą zastanawiam a tak myślę że zawsze warto się uczyć lub pogłębiać wiedzę Zresztą ile ja wiem...sporo przede mną | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:29:04 | 
|  
 
  | 
			
			
		 | 
|  |  | 
| zuta | 13.10.2014 21:50:00 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: mazowieckie
 
 Posty: 28 #1960506
 Od: 2014-6-29
 
 | No właśnie. Ja zupełny laik jestem stąd też się waham, czy teraz wywalić pieniążka czy później, kiedy trochę dośwadczenia nabiorę. Lokalizacja z kolei dla mnie nie najgorsza, z Olsztyna rzut beretem. 
 
 | 
|  |  | 
| acerprzemo | 13.10.2014 22:20:02 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 414 #1960535
 Od: 2014-10-11
 
 
 
 UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
 | Zapytam wprost. Chcialbym zalozyc mala hodowle i sprzedawac mleko i ser. Tak na chlopski rozum od czego zaczac. Mam swoja dzialalnosc gospodarcza.gdzie isc najpierw jak juz powiedzmy mam kozy mam mleko od czego zaczac? Rejestracja? Sanepid? PIW? BOJE SIE ZE ZAINWESTUJE A KTOS POWIE ZE DUPA NIE MOGE. Dodam ze zalozenie i prowadzenie takiej hodowli byloby moi spelnieniem. Mam sentyment o nich.dzieki ich mleku i serkom w ekspresowym tempie doszedlem do siebie po 2 operacjach na jelitach. Jak tylko powiedzialem lekarzom ze mam kozy to powiedzieli zeby cala diete oprzec na bazie mleka i jego przetworow. U mnie mleko kozie i sery wspomagaly perystaltyke jelit. A 2 siostrzenice od urodzenia na kozim mleku i zadnych uczulen odparzen itd. :-) :-) 
 | 
|  |  | 
| farkosia | 20.10.2014 22:56:09 | 
| Grupa: Użytkownik 
 Posty: 7 #1964373
 Od: 2014-9-12
 
 | witam.fajnie tu piszecie,podoba mi się to forum ,a  to dlatego ,że sama też bawię się TWORZENIEM serków,tyle że z krowiego mleka kupowanego .Marzy mi się maleńka serowarnia oraz własne zwierzęta.puki co muszę pracować na etacie i zajmuje mi to większą część dnia.pozdrawiam wszystkich .Trzymajcie Się cieplutko | 
|  |  | 
| lelek_kozodoj | 27.10.2014 19:08:31 | 
| Grupa: Użytkownik 
 Posty: 3 #1968221
 Od: 2013-5-2
 
 | Jurand mógłbyś mi na priv przesłać dokładne parametry Twoich serków? chętnie spróbuję takie zrobić.Wybieram się co prawda na kurs do Lidzbarka ale wiedzy nigdy nie zawiele  | 
|  |  | 
| jurand | 27.10.2014 19:24:16 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Posty: 75 #1968233
 Od: 2014-3-31
 
 
 Ilość edycji Admina: 1
 | odpowiem z miłą chęcią ,ale dopiero po naprawie komputera .Mam awarię coś z płytą główną ale do naprawy - oby. | 
|  |  | 
| farkosia | 16.11.2014 09:23:14 | 
| Grupa: Użytkownik 
 Posty: 7 #1984744
 Od: 2014-9-12
 
 | Ediss,napisz coś więcej o tej nowej serowarni.Czy trudno jest uzyskać certyfikat PIW,czy da się to wszystko przejść. FORUMOWICZE proszę  poradżcie co jest przyczyną nietworzenia się dziur w serze .Dodaję bakterie ,trzymam się temp.co jest.  | 
|  |  | 
| Ediss | 16.11.2014 15:29:42 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
 
 Posty: 39 #1984932
 Od: 2013-7-29
 
 | Farkosia, Witaj, 
 Czy trudno? Na pewno kosztownie, reszta to już zależy od zaangażowania. Jednak tak na spokojnie, (była chyba o tym mowa powyżej)czekajmy na zmiany - mają być i mają nam dopomóc
  _________________
 https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
 | 
|  |  | 
| Ediss | 16.11.2014 15:34:26 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
 
 Posty: 39 #1984941
 Od: 2013-7-29
 
 | Farkosia, a jaki ser robisz? Nie wszystkie sery mają i powinny mieć dziury. _________________
 https://www.facebook.com/ruskabania.waw/
 | 
|  |  | 
| jakubpiotr | 16.11.2014 18:01:06 | 
|  
 Grupa: Użytkownik
 
 Lokalizacja:: Tylin k/Częstochowy
 
 Posty: 792 #1985052
 Od: 2013-4-5
 
 | nie chce siać defetyzmu, jednak na zmiany w sprzedaży bezpośredniej bym nie liczył, byłem na jakimś szkoleniu, które dotyczyło właśnie tej materii i na koniec powiedziano jasno, że o zmianach jest głośno tylko i wyłącznie ze względu na to co dzisiaj, wybory się odbędą o zmianach się zapomni.. miejmy nadzieję, że się mylę. | 
|  |  | 
| Electra | 31.10.2025 23:29:04 | 
|  
 
  | 
			
			
		 |