serowarnia
czyli, gdzie robimy nasze sery
dużo pytań ,postaram się odpowiedzieć na wszystki. Spróbuję je uporządkować ;jak dostosowałem kuchnię letnią do moich potrzeb,ano trochę płytek trochę terakoty gładzi na sciany, bielenie i gotowe.Bardzo proste -nie.Moja kuchnia była naprawdę do niewielkich poprawek ,wejście około 1,3m na 1,5m zrobiłem szatnię ,główne pomieszczenie jakieś 4m na 3,5m już z istniejącą wodą założyłem szafki (też uzywane) i mam miejsce do przerobu mleka.Dużą wygodą dla mnie jest to że w tym obiekcie miałem też ubikację i najważniejsze wannę ,tak to naprawdę wazne ,bo wyobraście sobie mycie tego wszystkiego pod kranem zlewozmywaka ,dla mnie to porażka.Co do sanepidu ,wolałem zgłosić fakt wyrobu i sprzedaży serków i tu SCHODY.Pani kierownik działu (żywienia ) poinformowała mnie że niema nic takiego jak ser kozi -jest owczy jest nawet krowi ale kozi to nie ,niech pan prosi o co innego bo nie zrobimy panu próbek.Po wielu minutach przekonywania udało mi się uzyskać zgodę na badania mikrobiologiczne ,organoleptyczne i termin przydatności do spożycia,BĘC ,znowu problem -no bo jak nabiał może mieć termin przydatności do spożycia dłuższy niz 7 dni ,- a tu ser pana ma 1,5 miesiąca ,co pan chory.Masz babo placek.Znajoma z sanepidu zadała mi takie pytanie poco ci te badania , pytanie prywatnie zadała .Idz do najblizszej mleczarni pogadaj z laborantkami i po ptokach. i sanepid mam z bani.
Dalej sposób wytwarzania tych serków jest dość specyficzny ale znany od Vll wieku.SER typowo kwasowo-podpuszczkowy mała ilośc podpuszczki dodana w mleko o temp. 18 0c stoi od 18 do 24 godzin po czym do foremek w foremkach 24godz.Dalej jest obsuszany ,po tem solenie i dojrzewa .Do mleka dodaję kultury bakterii typu penicillinum candidum ,wczesniej robiłem sam teraz kupuję .Sery tego wyrobu są nie porównywalne z niczym.Do prawdy spróbujecie i sposób wytwarzania już wam zostanie .Dokładne informacje mogę przesłać pryw, jest trochę pisania ale roboty naprawdę niewiele .Temperatury są ważne zwłaszcza podczas dojrzewania serów to 10 do 12,a nawet13 0c potem wilgotna piwniczka i tyle .


  PRZEJDŹ NA FORUM