| |
zuta | 06.10.2014 21:59:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1956871 Od: 2014-6-29
| Przetwórstwo mleka i infrastruktura. czyli gdzie przetwarzacie mleko - w kuchni domowej? serowarni? Jaki sprzęt, jakie warunki. Pewnie odpowiedź będzie "zależy ile" ale pochwalcie się proszę wiedzą i doświadczeniem
|
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:18 |
|
|
| |
LadyM. | 06.10.2014 22:08:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1956879 Od: 2013-3-22
| To faktycznie zależy od tego ILE i z JAKIM przeznaczeniem. Małe ilości, na potrzeby rodziny, na pewno w domowej kuchni. Ale przy znacznych ilościach mleka i robieniu serów "na sprzedaż" to już wypada mieć specjalne warunki.. |
| |
jurand | 07.10.2014 08:43:39 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 75 #1956982 Od: 2014-3-31
| Wyrabiam sery z porostem pleśni w typie st . maur i chabichou z rodziny serów francuskich.Zaadaptowałem do tego celu tzw. kuchnię letnią która to istnieje w każdym gospodarstwie .Jako mini mleczarnia jest w zupełności wystarczająca , natomiast już na przyszły sezon szykuję dojrzewalnię i mini chłodnię .W wolnym czasie zrobię fotki.Inwestycja o tyle potrzebna o ile spodziewamy się wizyty sanepidu , ale i tu chodzi o temperatury które trzeba zachować na poszczególnych etapach. |
| |
Gonzowka | 07.10.2014 11:28:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 31 #1957055 Od: 2014-4-8
| Robię sery tylko dla siebie i poczęstowania przyjaciół i znajomych, więc wystarcza mi moja kuchnia. Mam jednak oddzielną lodówkę na przechowywanie mleka i będę musiała kupić oddzielną lodówkę na przechowywanie serów. W planach mam wykopanie piwniczki. Robię sery podpuszczkowe i warzone. Są PYSZNE!!! |
| |
Bucia | 07.10.2014 13:55:08 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1957138 Od: 2014-3-10
| właśnie warzone jakie to są?Gonzówka napisz coś więcej ale tu chybaby trzeba na priv lub założyć nowy temat |
| |
Bucia | 07.10.2014 13:57:43 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1957141 Od: 2014-3-10
| Jurand a napisz coś więcej o temperaturach potrzebnych w tych pomiwszczeniach i na poszczególnych etapach(jakich) dojrzewania sera? Czy możesz opisać w jaki sposób zaadaptowałeś tą kuchnię letnią?Jak ją musiałeś wyposazyć żeby nie bać się sanepidu? Czyli oficjalnie gdzieś zgłaszałeś że produkujesz ser i sprzedasjesz? |
| |
osadka | 07.10.2014 14:00:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kiersztanowo/Jeziorany
Posty: 30 #1957145 Od: 2014-8-22
| jestem początkująca czy możesz mi Gonzowka napisać jak jak robić sery podpuszczkowe i warzone? _________________ www.osadadebowo.pl |
| |
Gonzowka | 07.10.2014 14:33:04 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 31 #1957159 Od: 2014-4-8
| Ser podpuszczkowy: 10 l mleka posolonego - około 2-3 łyżeczki soli- podgrzewam do temp. 36 stopni C a następnie dodaję 6 kropli podpuszczki bardzo energicznie mieszając. Odstawiam na 1/2 godziny. Powstaje skrzep który należy pokroić na jak najmniejsze kosteczki. Pokrojony skrzep przekładam na sito. Przez około 12 godzin przekręcam ser co dwie godziny - ser obcieka. Następnie solę wierzchnią powierzchnię sera a po 2 godzinach przekręcam i solę drugą powierzchnię. Tak otrzymany ser leżakuje porę godzin i można już jeść. To jest ser korycińcki. Ser ważony: Kwaśne mleko podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia bo zrobią się krupy i będzie niedobry. Od mleka oddziela się serwatka. Gorące zważone mleko wlewam do woreczka płóciennego, przyciskam obciążnikiem na parę godzin i ser gotowy. Bardzo ważną sprawą jest aby mleko szybko skwaśniało-można dodać trochę śmietany. Jeżeli proces ten trwa za długo to ser będzie gorzki. Oba sery są super!!!! Smacznego |
| |
jola1979 | 07.10.2014 15:14:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1957185 Od: 2013-3-21
| Ten drugi ser,to przecież twaróg |
| |
Gonzowka | 07.10.2014 15:15:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 31 #1957186 Od: 2014-4-8
| oczywiście |
| |
osadka | 07.10.2014 15:35:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kiersztanowo/Jeziorany
Posty: 30 #1957195 Od: 2014-8-22
| dzięki wielkie za przepisy nie wydaje sie to strasznie trudne. na szczęście dla mnie. już nie moge się doczekać gdy moje kozy zaczną dawać mleko... _________________ www.osadadebowo.pl |
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:18 |
|
|
| |
monika | 07.10.2014 16:40:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Białystok, okolice
Posty: 128 #1957242 Od: 2013-11-26
| No właśnie, niechże Jurand to opisze dokładniej |
| |
zuta | 07.10.2014 19:20:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1957360 Od: 2014-6-29
| jurand pisze:
Wyrabiam sery z porostem pleśni w typie st . maur i chabichou z rodziny serów francuskich.Zaadaptowałem do tego celu tzw. kuchnię letnią która to istnieje w każdym gospodarstwie .Jako mini mleczarnia jest w zupełności wystarczająca , natomiast już na przyszły sezon szykuję dojrzewalnię i mini chłodnię .W wolnym czasie zrobię fotki.Inwestycja o tyle potrzebna o ile spodziewamy się wizyty sanepidu , ale i tu chodzi o temperatury które trzeba zachować na poszczególnych etapach.
Z zasady uważam, że lepiej rozważyć opcję pełniejszą - tu sanepid - niż najprostszą (to raczej najprostsza "inwestycja"). Samo słowo "sanepid" brzmi dość przerażająco, ale chyba jest to jakoś do ogarnięcia. Tak więc gorąco przyłączam się do próśb o większy opis.
|
| |
zuta | 07.10.2014 19:23:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1957361 Od: 2014-6-29
| jola1979 pisze: Ten drugi ser,to przecież twaróg Jolu, a Ty coś dodasz więcej o serowarni - jako moderatorka przetworów uchyl rąbka tajemnicy |
| |
zuta | 07.10.2014 19:24:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1957363 Od: 2014-6-29
| LadyM. pisze:
To faktycznie zależy od tego ILE i z JAKIM przeznaczeniem. Małe ilości, na potrzeby rodziny, na pewno w domowej kuchni. Ale przy znacznych ilościach mleka i robieniu serów "na sprzedaż" to już wypada mieć specjalne warunki.. Czyli? Pani Kochana, takie ogólniki? Zakładając że "na sprzedaż" (niech będzie, niekoniecznie to prawda, swoi też żarci bardzo) czego potrzeba?
|
| |
jola1979 | 07.10.2014 19:48:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1957368 Od: 2013-3-21
Ilość edycji wpisu: 1 | Co ja mogę dodać?Ja robię sery w domowej kuchni Serowarnia to już "grubsza sprawa". Ja nie mam kuchni tzw latowej,więc musiałabym budować od podstaw oddzielne pomieszczenie.No,a dla mnie to niestety w najbliższej przyszłości NIEREALNE Tak,że Ci co mają tzw kuchnię letnią,mogą sobie serowarnie z niej zrobić. Ja miałam tzw kuchnię letnią w budynku,w którym kiedyś mieszkałam.No,ale tam teraz mam kurczaki brojlery,więc raczej serów robić tam nie można
|
| |
Ediss | 07.10.2014 20:10:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
Posty: 39 #1957378 Od: 2013-7-29
| Witajcie,
Jestem na etapie adaptacji letniej kuchni. Mam za sobą wizytę z PIW-u (Państwowa Inspekcja weterynaryjna)pana technologa. Niestety dość duży jest koszt przygotowania wzorowej adaptacji. Oprócz bieżącej wody, odpływu, dwóch zlewów, lodówek (co jest zrozumiałe) należy mieć oddzielną ubikację i szatnię. Jednak szykuje się prawdopodobnie zmiana w tym zakresie. Do dojrzewania serów mam "świeżą" piwniczkę i tylko... mleka coraz mniej. Jednak, wracając do serowarni to z doświadczenia wiem, że dla mojej własnej wygody "wyprowadzenie" serowarni do oddzielnego pomieszczenia będzie zbawieniem.
_________________ https://www.facebook.com/ruskabania.waw/ |
| |
zuta | 07.10.2014 21:00:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1957405 Od: 2014-6-29
| Co to znaczy "świeża piwniczka"
|
| |
zuta | 07.10.2014 21:18:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie
Posty: 28 #1957414 Od: 2014-6-29
| Jolu, a dużo tych serów robisz w zwykłej kuchni? Eddis, a Ty jak dużą produkcję wynosisz z domu? |
| |
Ediss | 07.10.2014 21:25:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Aleksandrów, mazowieckie
Posty: 39 #1957419 Od: 2013-7-29
| "Świeża" piwniczka, to po prostu nowa i oczekująca na pierwsze sery
Zuta - moja "produkcja" jest mini mini, czyli około kilograma sera dziennie (choć teraz niestety spadła ilość mleka, więc i mniej mam sera). Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę miała więcej mleka, bo sery mi znajomi wybierają do cna. _________________ https://www.facebook.com/ruskabania.waw/ |
| |
Electra | 22.12.2024 13:38:18 |
|
|