| |
monia8366 | 31.05.2013 09:53:47 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Częstochowa
Posty: 4639 #1470275 Od: 2013-3-21
| no to dziwne bo ogólnie śmietana kozi tym bardziej jest aksamitna i smaczna Ja wczoraj zrobiłam masełko w słoiku i przyznam że robi się o wiele szybciej niż mikserem _________________ http://powr-t.blogspot.com/ |
| |
Electra | 22.12.2024 02:07:59 |
|
|
| |
romaszka | 05.06.2013 21:43:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #1476664 Od: 2013-4-25
| A myśmy, właśnie, staliśmy posiadaczami wirówki do mleka!! Nie wierzyłam, że z koziego mleka można mieć śmietanę ... dopóki nie zobaczyłam na własne oczy Kupiliśmy ją od starszej pani, która kiedyś miała gospodarstwo, teraz trzeba mleka więcej uzbierać, żeby masełka narobić.
P.S. Chciałam zamieścić zdjęcie, ale nie wiem jak to się robi?! _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
wawer171 | 16.06.2013 11:15:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1493865 Od: 2013-6-9
| Wirówka do mleka to bardzo przydatna rzecz do produkcji masła i chudego mleka które jest też pyszne. Ale ja jeszcze mam super maszynkę która ułatwia mi życie a mianowicie to maselnica elektryczna z której wychodzi delikatne puszyste masło i pyszna maślanka _________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
wawer171 | 16.06.2013 11:16:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Rydułtowy
Posty: 22 #1493869 Od: 2013-6-9
Ilość edycji Admina: 1 | Tu są linki Maselnica -
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Wirówka -
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Chcesz się nauczyć kląć? Kup sobie kozę :) |
| |
annorl1 | 13.06.2014 13:21:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1864426 Od: 2014-1-18
| dzisiaj zrobiłam moje pierwsze kozie masełko, pyszne, pachnące i smaczne masło robiło się samo, ja myłam gary, a w tym czasie śmietana miksowała się w misce obrotowej miksera jedyne co zrobiłam, to zebrałam śmietanę, przełożyłam łyżką do miski, a potem tylko wypłukałam masełko pyszna maślanka chłodzi się w lodówce, potem zmiksuję ją z malinkami mrożonymi jako, że wszystko co robię zawsze warzę, to pochwalę się że masełka wyszło mi dokładnie 256 gram
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
LadyM. | 13.06.2014 14:28:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1864517 Od: 2013-3-22
| Ania, a śmietany ile było? I zbierana ta śmietana, czy wirowana?
Ja śmietany nigdy nie zbieram, leję do gara na serek razem. Chociaż, jak wczoraj oblizałam łyżkę to mi szkoda się zrobiło, bo taka była pyszna. |
| |
annorl1 | 13.06.2014 15:10:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1864557 Od: 2014-1-18
| Iwona, śmietany miałam jakieś 750 ml. ale to dokładnie nie wiem. śmietana jest zbierana jak mleko na kwaśne stawiam, jest super, bardzo gęsta i bardzo słodziutka nigdy nie robiłam twarogów ze śmietaną, jak robiłam z krowiego twarogi, to też zbierałam śmietanę i na masełko szło śmietana jest tak gęsta, że nożem można kroić uwielbiam tę moją Kaśkę jedna dojna kozulka a tyle smacznych możliwości |
| |
LadyM. | 13.06.2014 18:45:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1864762 Od: 2013-3-22
| NIe, no z krowiego oczywiście, że zbierałam i masło było. Ale teraz nie zbieram. Twaróg robiłam zimą i gorzkniała, więc zbierałam i wyrzucałam. A teraz robie podpuszczkowy. Ze słodkiego mleka tez można zebrać, tylko obawiam się, że zanim uzbieram, to zrobi się niedobra. |
| |
annorl1 | 13.06.2014 18:53:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1864769 Od: 2014-1-18
| a to ja ze słodkiego nigdy nie robiłam, ja to robię tak, w środę wieczorem nastawiłam mleko na kwaśne, a dzisiaj rano zebrałam śmietanę, mleko stoi jeszcze do wieczora, a śmietanę przerobiłam. miałam też śmietanę z wcześniejszego mleka jak robiłam twarożek, czyli ta w lodówce miała jakieś 5 dni. próbowałam oczywiście przed wrzuceniem jej do miski, była słodziutka i smaczna, o dziwo nie zgorzkniała, może chodzi o to, że trzeba zebrać samą śmietanę, coby nie było w niej mleka, bo to mleko gorzknieje a śmietana widać nie. |
| |
jola1979 | 13.06.2014 22:35:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1864953 Od: 2013-3-21
| Nie wiem,czy ja mam źle ustawiony monitor i widzę "żółte masło",czy Ty masz tak ustawiony aparat,że Ci takie żółciutkie wyszło to masło |
| |
annorl1 | 14.06.2014 07:28:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1865102 Od: 2014-1-18
| Jola, to wina mojego wiekowego aparatu i mojego lenistwa, bo nie chce mi się douczyć jak i co i kiedy ustawiać masło jest praktycznie białe |
| |
Electra | 22.12.2024 02:07:59 |
|
|
| |
jola1979 | 14.06.2014 11:03:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Buk okolice Poznania
Posty: 2239 #1865211 Od: 2013-3-21
| No właśnie coś się za żółte to masło widziało Kozie masełko jest super,nie to co krowie. Wystarczy,że na kilka minut przed jedzeniem wyciągnie się z lodówki i super się rozsmarowuje.Odwrotnie do krowiego.Krowie masło jest twarde i jakoś mi nie bardzo "podchodzi". |
| |
annorl1 | 14.06.2014 11:24:25 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1865239 Od: 2014-1-18
| ja tam i krowie lubie i kozie jest rewelacyjne jak raz czy dwa razy do roku jedziemy do mojej ciotki, to dostaję od niej masło i twarogi, ma 5 krów. jej masełko też wystarczy wyjąć na kilka minut z lodówki i było do smarowania zresztą jak rok temu brałam raz w tygodniu wiadro mleka od babki ze wsi krowiego i robiłam z tego twarogi i masła, to też tak było. wydaje mi się, że w tych sklepowych kostkach coś jest, bo jak wieczorem masła nie wyjmiesz, to można smarować ale wiórkami a tak sobie myślałam, ze taki żółty kolor tego masła może też być spowodowany odbijaniem się tego złotego paska w filiżance, ale to tylko moje domniemania mąż już zapowiedział, że mogę robić masełko kozie, bo jest pyszne, no ale z 1 kozuli to nie ma szans żeby nam starczyło, trzeba będzie jeść zamiennie z kupnym krowim. bo ja masło uwielbiam i mimo że podobno nie zdrowe, to kanapki smaruję gruuubo |
| |
LadyM. | 14.06.2014 11:36:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1865253 Od: 2013-3-22
| Krowie masło jest twarde zimą, i na ogół mnie smaczne. Ja robiłam pewien myk, że nie było twarde. A wiosną, jak krowa jest na zielonym, to jest cudo. Koziego nie próbowałam, ale może wreszcie się zorganizuję. Podpuszczkowy serek coś mi "się zawiesił", więc zrobię twarożek na odmianę. |
| |
annorl1 | 14.06.2014 12:14:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1865321 Od: 2014-1-18
| Lady, tak z ciekawości, jaki to myk? |
| |
LadyM. | 14.06.2014 12:24:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 4536 #1865328 Od: 2013-3-22
Ilość edycji wpisu: 2 | Ponieważ jestem leniwa oraz miałam dużo zajęć i za mało czasu na cackanie się z robotą, robiłam masło mikserem kielichowym, jak padł to malakserem. Do śmietany dolewałam olej. Oczywiście, jak wszystko, to też odbywało się na oko. I na oko mogę powiedzieć, że to była mniej więcej setka oleju na litr smietany. Można tez powiedzieć, że to juz nie było masło tylko mix tłuszczowy. No, ale. Ten mój mix jednak różnił się nieco od mixsów sklepowych, czyż nie?
Dodam, że tak robiłam tylko zimą. Wiosną, latem i jesienią masło było OK. Mieliśmy na prawdę zbyt dużo mleka na to by do chleba używać coś kupnego, zamiast robić domowe masło.
Ja bym i krowi twarożek oraz masełko teraz zdziała, ale u mnie mleka na wsi nie kupisz. Pojedyncze krowy polikwidowane. Jedna ferma na 300szt. Ale tam mleko prosto z hali udojowej pewnie do cysterny idzie i nikt go nawet nie ogląda. |
| |
annorl1 | 14.06.2014 12:45:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Podkarpacie
Posty: 434 #1865356 Od: 2014-1-18
| to widzę, że nie tylko ja z tych leniwych, co to masło mikserem wyrabiają fajny pomysł z tym olejem i na pewno różni się od tych mixów sklepowych, bo masz swoje zdrowe mleko i wiesz jaki olej lejesz [no, przynajmniej tak się nam wydaje, że wiemy co lejemy ] a jak skuteczny sposób, to super. chociaż w zimie mleka koziego pewnie nie będzie, a krowiego teraz nie biorę bo nie ma potrzeby, w zimie krowiego mleka też nie kupowałam, ja tylko brałam od ludzi jak krowa była na zielonym, jak już siedziała tylko w stajni i na sianie, to mężowi przez gardło nie przeszło bo mówił, że śmierdzi gnojem że nie da się wytrzymać. ja nie czułam dopóki mi nie powiedział no i dlatego krowie mleko od ludzi kupowałam w konkretnym okresie, a jak zielonka się skończyła i wypas na polu, to mleko w sklepie kupowałam. wracając do masełka, to nam te 3-3,5 litra na dzień jest ho ho, dlatego twarożek robię raz w tygodniu z 2 udojów i na masełko będzie też raz w tygodniu tylko już nie w takiej ilości. ale dobre chociaż co |
| |
Bucia | 05.11.2014 00:20:54 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 231 #1973115 Od: 2014-3-10
| W jakiej cenie byście dali masełko kozie do sprzedazy? |
| |
romaszka | 03.02.2018 17:30:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wola Uhruska
Posty: 99 #2514135 Od: 2013-4-25
| Podbijam pytanie Buci W jakiej cenie sprzedajemy masło kozie?? _________________ Pozdrawiam. Ałła. |
| |
koziebrody | 03.02.2018 18:58:41 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kalwaria Zebrzydowska
Posty: 615 #2514159 Od: 2014-1-12
Ilość edycji wpisu: 1 | 10 dkg. 12 zł.A ty romaszka po ile sprzedajesz. |
| |
Electra | 22.12.2024 02:07:59 |
|
|