NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER RICOTTA

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Ser Ricotta

  
artambrozja
22.04.2014 21:25:00
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: małopolskie

Posty: 1414 #1822349
Od: 2013-3-25
    monia8366 pisze:

    Ja bardzo często robię i zawsze się udaje ale nie dodaje ani soku z cytryny ani winnego octu. Naturalnie zrobiona ricotta to :
    Do serwatki dodajemy do 50% mleka i czekamy aż mleko ulegnie fermentacji. Następnie ostrożnie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia , a w końcu schładzamy. Całość cedzimy przez gęsta chustę,dzieki czemu odpływa sklarowana serwatka. Gotowy ser ricotta solimy,ugniatamy w formie lub formujemy w kulki.


Monika, zrobiłam dzisiaj serek ricottę według tego przepisu - wyszedł REWELACYJNY !!!

Znalazłam kiedyś w necie przepis, też z dolewaniem mleka, ale tam był błąd - gotowanie serwatki ze słodkim mlekiem - porobiły sie zgotowane skrzepy, glutowate. A dzisiaj na spokojnie zrobiłam - 2 litry serwatki i 1 litr mleka - uległo fermentacji, zagotowałam, wystudziłam, odcedziłam i raj dla podniebienia. Dziękuję Ci za przepiswesoły
_________________
MANUFAKTURA AMBROZJI
  
Electra02.05.2024 23:23:16
poziom 5

oczka
  
annaka
23.07.2017 16:54:02
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 53 #2446139
Od: 2017-6-11
Dzisiaj spróbuję zrobić tę osławioną ricottę; pierwszy raz w życiu. Także 3mcie kciuki.
  
annaka
24.07.2017 18:49:43
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 53 #2446449
Od: 2017-6-11


Ilość edycji wpisu: 4
ObrazekObrazek[/url]

Oto jest. Nie wiem, czy taka powinna być, w smaku jak kożuch z gorącego mleka. Od razu do słoja, olej, suszone pomidory i bazylia. Od jutra będziem próbować po kuleczce.
Niecałe 4 litry serwatki, 1,5 litra mleka, waga otrzymanej ricotty 265 g.
  
Amalteja
08.07.2018 09:05:28
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2562427
Od: 2018-7-6
Dzień dobry,
czy ricotte robić z serwatki po serze podpuszczkowym czy po twarogu?
  
monia8366
08.07.2018 22:12:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #2562582
Od: 2013-3-21
można i z tego i z tego, po podpuszczkowym będzie delikatniejsza mniej kwaśna
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Amalteja
08.07.2018 22:29:11
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2562583
Od: 2018-7-6
To jeszce jedno pytanko, czy serwatka moze postac np dobę zanim zrobie z niej ser? Czybtrzena tak od razu?
  
monia8366
09.07.2018 09:27:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Częstochowa

Posty: 4621 #2562641
Od: 2013-3-21
Jasne, że może postać. Jeśli zostawisz ją na wierchu skwaśnieje jeśli nie chcesz wstaw do lodówki. Możesz sobie kilka dni tak zbierać też by mięć więcej serwatki a co za tym idzie więcej sera później.
_________________
http://powr-t.blogspot.com/
  
Amalteja
09.07.2018 10:28:00
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 39 #2562655
Od: 2018-7-6
Dzięki za odpowiedzi.
Ja już mam doświadczenie w kwestii robienia ricotty. Jednak dla tego pytam bo nie zawsze mi wychodzi. Czytałam ze serwatka ma stać do 3 h, albo, ze ma być schłodzona itd.
Robię tak: 4l serwatki takiej co dopiero odlanej plus 1/4 -1/3 szklanki octu jabłkowego. Podgrzewam do temperatury 92-96stopni i wlewałam ocet. I czasem mi wychodzi czasem nie. Wściekam się bo robię tak samo a efekt rożny. raz pyszna a raz wiórowata i żółta..
Spróbuje Twojego przepisu.
dzięki!
  
Electra02.05.2024 23:23:16
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWÓRSTWO » SER RICOTTA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny